StoryEditor

Médiá reagujú na prvé výročie vraždy novinára a jeho priateľky. Všetky denníky s výnimkou jedného majú na titulke Jána Kuciaka

21.02.2019, 09:51
Autor:
(pš)(pš)
Špeciálne články publikovalo Investigatívne centrum Jána Kuciaka, video o tejto téme zverejnila aj Polícia SR.

Denníky v deň prvého výročia zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny, reagujú na bezprecedentnú vraždu novinára. Všetky, s výnimkou jedného, Plus jeden deň, majú na titulnej strane odkaz na túto smutnú udalosť. 

Vnútri pripravili denníky špeciálny obsah, venovaný udalostiam, ktoré sa stali počas roka. Väčšina z nich prináša rozhovory s príbuznými zavraždených, mapuje politické dianie, ako aj zmeny na politických miestach, píše o tom, ako sa krajina zmenila po tejto smutnej udalosti.

Rozhovor s bratom Jána Kuciaka Jozefom, priniesol dnes portál Aktuality.sk, kde zavraždený novinár pracoval. "Spomínam si na prvé momenty, keď sme sa dozvedeli o vražde, celá rodina sme na policajnej stanici vykrikovali: Kočner, Kočner. Či to bol vnútorný pocit, alebo kvôli tým Kočnerovým vyhrážkam, to neviem," spomína Jozef Kuciak na minulý rok. 

Denník SME má na titulnej strane veľký nápis #AllForJan, vnútri nasleduje príhovor šéfredaktorky Beaty Balogovej, ktorá sa čitateľom prihovára v editoriali s názvom: "Tragédia sa nedá odstrániť ako trieska z prsta." Zástupca šéfredaktorky Jakub Filo, nazval minulý rok: rok koncov, úpadku Roberta Fica, hľadania (sa)opozícierok občianskej spoločnosti.

Titulná strana najpredávanejšieho denníka Nový čas, patrí zavraždenej dvojici s hlavným headlinom: Rok po poprave. Vnútri okre chronológie udalostí za minulý rok, politických zmien prináša aj veľké rozhovory s mamou zavraždenej Martiny a otcom Jána Kuciaka. Orec Jána hovorí pre Nový čas napríklad aj to, že časom zmenil svoj názor na vyšetrovateľov a plne im dôveruje. 

Nový čas

Denník Pravda má na titulnej strane článok s názvom: Rok od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vnútri prináša napríklad rozhovor s bezpečnostným analytikom Milanom Žitným, korý okrem iného hovorí: "Po fotke Kočnera s Alenou, ktorú som náhodne urobil mesiac pred vraždou, si neviem predsatviť, že by ho  o takejto objednávke neinformovala. Prikláňam sa k verzii, že v pozadí týchto objednávok bol on."

Pravda

Hospodárske noviny prinášajú na titulnej strane článok s názvom Rok, ktorý zmenil krajinu. Čo vieme o vražde Kuciaka. Šéfredaktorka Marcela Šimková vo svojom názore "dúfa, že sa sa pred rokom skončila éra neohrozených". Podľa Šimkovej "vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bola ohavnosťou, ktorá sa nesmie v slušnej krajine stať. Nie preto, že novinári sú neohrozený druh. Ale preto, že musia mať právo vysloviť svoje názory a priniesť dôležité informácie bez obáv o život".

Hospodárske noviny

Denník N na titulnej strane s čiernou stužkou čitateľom pripomína: "Pred rokom zavraždili nášho kolegu Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Nezabudli sme. A  nikam neodchádzame. Nezabúdame." Veľký článok o tejto téme má názov: Náš Kočner že je vrah? Rok na obvinenie nestačí.

Jedine Plus jeden deň má dnes titulnú stranu bez Jána Kuciaka, titulka patrí Jane Kirschner. Vnútri vydania však smutná udalosť vraždy novinára nechýba.

Slovenskí novinári dnes vydali aj vyhlásenie s návzvom: Nezabúdame, v ktorom sľubujú:  Nezľakli sme sa a neprestali sa pýtať a pátrať. A budeme sa pýtať aj ďalej, aby verejnosť vedela, či je vyšetrovanie nezávislé. Kompletné vyhlásenie si môžete prečítať tu.

Investigatívne centrum Jána Kuciaka vydalo sériu článkov o Jánovi Kuciakovi, najhrozivejší je ten, ktorý popisuje, ako sa stala vražda. "Jánovmu autu sa vybila baterka a Martina ho bola vyzdvihnúť v Galante. Domov dorazili neplánovane až okolo pol ôsmej. Bola tma, nepríjemná zima a tešili sa na teplý čaj. O 20:21 Szabó vošiel do domu. Ján ani Martina dvere nikdy nezamykali. Mysleli si, že nikto nemá dôvod im ublížiť. Szabó vstúpil do kuchyne, uvidel Martinu..." celý príbeh si môžete prečítať tu:

Polícia SR zverejnila video, v ktorom hovorí o tom, aký rok to bol pre políciu. "Bol to intenzívny tlak, ktorý na nás vplýval negatívne,“ spomína vo videu na minulý rok  viceprezidentka policajného prezídia Jana Maškarová. Viceprezidentka hovorí o tom, ako polícia pracovala "dennodenne, takmer bez nároku na plat".

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 21:52