StoryEditor

Poľské noviny bojujú za zmenu autorských práv. V pondelok vyšli s prázdnou titulkou

26.03.2019, 10:15
Autor:
ČTKČTK
O novej smernici hlasujú dnes europoslanci. Má posilniť postavenie tvorcov, ako sú hudobníci, herci či novinári, voči internetovým gigantom typu Google či Facebook.

Popredné poľské noviny v pondelok vyšli s prázdnou titulnou stranou. Snažia sa tak apelovať na poslancov Európskeho parlamentu, aby schválili reformu ochrany autorských práv na internete.

wprost.pl wprost.pl wprost.pl

​O návrhu novej smernice o ochrane autorských práv na internete bude Európsky parlament hlasovať už dnes. Šéfredaktori tridsiatich poľských celoštátnych aj regionálnych denníkov podpísali petíciu, ktorá poľských europoslancov vyzýva k schválení smernice.

"Tvorcovia nedostávajú dostatočnú kompenzáciu za šírenie svojich diel na internete. Často žijú v ozajstnej chudobe, alebo opúšťajú svoju profesiu," píše sa v prehlásení, ktoré zverejnili napríklad denníky Rzeczpospolita a Gazeta Wyborcza či bulvárne noviny Fakt.

Nová smernica má posilniť postavenie tvorcov, ako sú hudobníci, herci či novinári, voči internetovým gigantom typu Google či Facebook. Podľa kritikov však povedie k cenzúre a obmedzeniu slobody internetu a poškodí menšie médiá.

Sporné články smernice

Kritike čelí článok 11 smernice, v dôsledku ktorého bude nutné platiť autorské poplatky za zdieľanie obsahu, a článok 13, stanovujúci internetovým platformám typu YouTube povinnosť kontrolovať, či nahraný obsah neporušuje autorské práva.

Počas víkendu sa vo viacerých európskych krajinách uskutočnili demonštrácie na protest proti plánovanej reforme autorského práva. Za "záchranu internetu" vyšli predovšetkým mladí ľudia do ulíc napríklad v Rakúsku, Poľsku alebo Portugalsku. Zďaleka najpočetnejšie protesty sa ale odohrali v Nemecku, kde len v Mníchove demonštrovalo podľa polície 40-tisíc a podľa organizátorov dokonca 50-tisíc ľudí. Proti chystanej smernici o autorských právach na internete vyšli z iniciatívy Pirátskej strany protestovať desiatky ľudí tiež vo viacerých českých mestách.

TASR/AP

​K reforme zákona o autorských právach vyzvalo v Európskej únii 260 nakladateľstiev, novín, spravodajských agentúr, rádií, produkčných firiem i mediálnych tvorcov. Požadujú "spravodlivú účasť na obchode s obsahom, aby sa tým zaistil bohatý a rozmanitý internet, v ktorom budú mať pevné miesto informácie a kultúra".

01 - Modified: 2018-06-28 15:24:14 - Feat.: 0 - Title: Nová smernica EÚ nepovedie k zániku internetu, uviedli vydavatelia tlače 02 - Modified: 2019-03-21 12:40:08 - Feat.: 0 - Title: Europoslanci neodhlasujú smernicu o copyrighte. Vymazať chcú článok označovaný za „cenzúru internetu“
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 11:29