StoryEditor

Mária Terézia neskončila. Pokračovanie minisérie uvedie RTVS na Vianoce

01.04.2019, 06:00
Dej príbehu priamo nadviaže na koniec prvej série, pozrite si zábery s prvých dní nakrúcania.

Počas tohtoročných Vianoc uvedie RTVS pokračovanie historickej minisérie Mária Terézia, ktorá mala premiéru počas vianočných sviatkov v roku 2017. Unikátny koprodukčný projekt štyroch verejnoprávnych televízií - slovenskej RTVS, českej ČT, rakúskej ORF a maďarskej MTVA, vznikol k 300. výročiu narodenia významnej panovníčky. Po mimoriadnom diváckom záujme sa tri verejnoprávne televízie – RTVS, ČT a ORF, spolu s producentom Maya production Praha dohodli na pokračovaní.

V utorok 2. apríla sa natáčali prvé scény s Alexandrom Bártom ako grófom Kinským. Nakrúcalo sa na českom Zámku Jaroslavice a Vodnom mlyne Slup. Prvá oficiálna klapka druhej minisérie padne v polovici mája. Diváci RTVS uvidia jej dve časti počas vianočných sviatkov. 

„Život Márie Terézie je naozajstnou studnicou príbehov, ktoré v sebe nesú témy dôležité aj pre súčasného diváka, či už je to postavenie ženy v spoločnosti a v politike, voľba medzi kariérou a rodinou, alebo konflikt morálky a vysokých cieľov s reálnou politikou v rozbúrenej Európe. Práve preto sme sa spoločne s koprodukčnými partnermi rozhodli pripraviť pokračovanie úspešnej minisérie,“ hovorí kreatívny producent projektu Jan Maxa.

Autorkou scenárov bude, tak ako pri prvých dvoch častiach, Mirka Zlatníková a réžie sa opäť ujme Robert Dornhelm. Pôvodom rumunský režisér dlhodobo žije a pracuje v Los Angeles. Na konte má viac ako tridsať filmov. Za seriál Into the West získal Zlatý glóbus, dokument The Children of Theatre Street mu v roku 1977 vyniesol nomináciu na Oscara.

"Ak ako režisér dostanete príležitosť natočiť dobovú snímku, musíte si dať pozor, aby sa z toho nestala návšteva múzea. Na druhej strane je ale potrebné nepodceniť historickú vernosť a faktickú správnosť, pretože inak vás publikum prestane brať vážne a na filmársky výlet do minulosti sa s vami nevydá," hovorí režisér a pokračuje: "Mária Terézia bola nesporne obrovskou osobnosťou európskej histórie. Avšak tým, ako dokázala skĺbiť svoje panovnícke povinnosti s rolou matky šestnástich detí, sa stala inšpiráciou pre všetky moderné ženy."

​​Dej príbehu priamo nadviaže na koniec druhej epizódy prvej série, ktorú uzatvárala korunovácia Márie Terézie za uhorskú kráľovnú v Dóme sv. Martina, čím mala upevniť svoje postavenie a priniesť podporu uhorskej šľachty v bojoch o územie. Druhá séria začína niekoľko mesiacov po korunovácii a odohráva sa počas vojny o rakúske dedičstvo v rokoch 1741 až 1745.

Monarchia bojuje na všetkých frontoch a sľúbená pomoc z Uhorska stále neprichádza. Nie sú peniaze, chýbajú zbrane, z veľkej časti vojakov sú invalidi. V zemi vládne hladomor. Všetky dostupné prostriedky zlyhávajú, a tak Mária a František siahnu po krajnom riešení.

Mária Terézia povolá do zbrane baróna Trencka, ktorý nemá s nikým zľutovanie, čím výrazne zdiskredituje svoje učenie o morálke. Barón naverbuje na chorvátskom pomedzí pandúrov - tisíc mužov tej najhoršej povesti. Pandúri sa však stanú nebezpečenstvom nielen pre nepriateľov, ale aj pre samotnú Máriu Teréziu.

František je úspešným obchodníkom, nedokáže však bezodnú habsburskú pokladnicu plniť legálnymi prostriedkami. Bez vedomia svojej manželky začne obchodovať s jej úhlavným nepriateľom. Tieto udalosti spustia manželskú krízu sprevádzanú žiarlivosťou a neverami. Manželia sa nedokážu preniesť cez svoje zlyhania. Panovníčka prehráva vojnu a prehráva aj boj o osud svojho manželstva s Františkom.

V druhej sérii doplnia hlavné postavy z prvej série ďalšie v súlade s historickou realitou. Okrem Alexandra Bártu sa v ďalších dvoch častiach zo slovenských hercov objavia napríklad Zuzana Mauréry, Táňa Pauhofová či Rebeka Poláková.

Česká televize

​Prvé dva diely historickej minisérie lámali čísla sledovanosti. Na Slovensku počas vianočných sviatkov videlo prvú časť 772-tisíc divákov a druhú 789-tisíc divákov starších než 12 rokov. Jednotka dosiahla takmer 30 percentný podiel na trhu a najvyššiu sledovanosť svojho programu mimo športu od decembra 2015.

V Českej republike si každý diel nenechalo ujsť viac než dva milióny divákov s trhovými podielmi až 42 a 47 percent. V Rakúsku sa obe časti s takmer 1,2 milióna divákov zapísali do rebríčka najúspešnejších filmov vyprodukovaných stanicou ORF od roku 2010.

Záujem o minisériu už prejavili aj ďalšie krajiny. Vysielacie práva kúpila talianska verejnoprávna televízia RAI, francúzska televízia ARTE pre Nemecko a Francúzsko a licencia sa taktiež predala do Mexika.

Česká televize

Mária Terézia

Scenár: Mirka Zlatníková, Lucie Kopecká
Réžia: Robert Dornhelm
Dramaturgia: Radek Bajgar
Kamera: Tomáš Juríček
Architekt: Martin Kurel
Hudba: Roman Kariolu
Kostýmový výtvarník: Ján Kocman
Umelecká maskérka: Barbora Kichi
Koprodukcia: Česká televize, RTVS (Vladimír Buriánek), ORF (Klaus Lintschinger), MR Film (Oliver Auspitz)
Producenti: Marcela Mojtová a Jan Novotný (Maya Production)
Hrajú: Vojtěch Kotek, Stefanie Reinsperger, Zuzana Stivínová, Táňa Pauhofová, Zuzana Mauréry, David Švehlík a ďalší

01 - Modified: 2023-05-10 07:27:46 - Feat.: - Title: Druhá šanca hlási návrat na obrazovky. No na tretiu sériu si musíme počkať 02 - Modified: 2021-05-27 07:10:24 - Feat.: - Title: Premiéra Priateľov je tu. HBO GO láka divákov trailerom so slovenskými titulkami 03 - Modified: 2021-04-09 10:33:47 - Feat.: - Title: Štartuje nakrúcanie záverečnej časti minisérie Mária Terézia 04 - Modified: 2021-03-31 14:54:29 - Feat.: - Title: 10 seriálových tipov podľa redakcie Stratégií 05 - Modified: 2021-03-23 06:57:16 - Feat.: - Title: Televízie nakrúcajú finále výpravnej minisérie Mária Terézia
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 07:24