TASR / Slnko v sieti
StoryEditor

Blíži sa odovzdávanie ocenení Slnko v sieti a prehliadka najlepších slovenských filmov

01.04.2019, 15:50
Autor:
hrnhrn
Maratón slovenského filmu a Týždeň slovenského filmu prinesie to najlepšie z domácej tvorby za uplynulý rok 2018.

V piatok 5. apríla odovzdá Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) ocenenia Slnko v sieti najlepším tvorcom slovenských filmových diel uplynulého roka. O ocenenie sa uchádzalo celkovo 29 prihlásených hraných, dokumentárnych a animovaných filmov, z ktorých akademici nominovali 14.

Priamy prenos zo slávnostného galavečera Slnko v sieti uvedie v priamom prenose RTVS na Jednotke, moderátorom odovzdávania cien bude Branislav Ciberej. Počas galavečera bude odovzdaná aj cena Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii a Divácka cena Slnko v sieti, o ktorej v internetovom hlasovaní rozhodne verejnosť.

„Diváci sa môžu tešiť na večer plný filmov, známych tvári a zaujímavých hostí z filmového prostredia na Slovensku. Nominované snímky, ktoré tomuto ročníku dominujú, skúmajú našu minulosť a hľadajú tam odpovede, ktoré nás môžu navigovať do budúcnosti,“ uviedla Wanda Adamík Hrycová, prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. 

Najviac nominácií získal film Toman. Dráma režiséra a producenta Ondřeja Trojana ich má na konte až štrnásť, vrátane kategórie Najlepší hraný film. V tejto kategórii sa bude Toman uchádzať o ocenenie spolu s Tlmočníkom režiséra Martina Šulíka, ktorý má dvanásť nominácií, Hmyzom Jana Švankmajera s piatimi nomináciami a snímkou Jan Palach režiséra Roberta Sedláčka s dvomi nomináciami.
Prehľad nominácií vo všetkých kategóriách si môžete pozrieť v tomto článku:

​Slnko v sieti odštartuje aj dve sprievodné podujatia: Maratón slovenského filmu a Týždeň slovenského filmu. Maratón slovenského filmu bude v sobotu 6.apríla v sieti kín CINEMAX v 12 vybraných mestách, kde si budú diváci môcť pozrieť víťazné filmy z troch kategórií – hraný film, dokumentárny film a animovaný film.

V Kine Lumière v Bratislave zároveň odštartuje Týždeň slovenského filmu. Pre všetkých fanúšikov slovenského filmu bude od 6. apríla do 12. apríla pripravený pestrý program. Premietne sa vyše tridsať hraných, dokumentárnych a animovaných filmov, ktoré mali premiéru v roku 2018.

„Týždeň slovenského filmu je prehliadkou toho najlepšieho z domácej tvorby za uplynulý rok. Cieľom podujatia je prezentovať slovenskú tvorbu, žánre a priblížiť verejnosti zákulisie filmovej tvorby. Vďaka tomu majú diváci jedinečnú príležitosť vytvoriť si komplexný obraz o slovenskej kinematografii,“ povedal Miroslav Ulman, filmový publicista a odborný referent Audiovizuálneho informačného centra SFÚ. Zároveň dodáva: „A aký bude rok 2019? Verím, že úspešný. Veď len novinku Petra Bebjaka Trhlina videlo už vyše 260 tisíc divákov, čo je viac, než mali spolu všetky vlaňajšie domáce premiéry. A to nás čakajú ešte premiéry asi tridsiatich ďalších titulov.“

Týždeň slovenského filmu doplní sprievodný program: panelová diskusia o slovenskom hranom a dokumentárnom filme, seminár o Rudolfovi Urcovi (zakladateľskej osobnosti slovenského animovaného filmu), masterclass s filmovým režisérom Jonášom Karáskom, vedomostný kvíz Múdry pondelok či Lita workshop. Pre deti je pripravený Filmový kabinet s Mimi a Lízou. Na sprievodné podujatia je vstup voľný.

01 - Modified: 2022-03-29 13:14:10 - Feat.: - Title: Oscara za najlepší film má prvýkrát streamovacia platforma. Zabodoval film, ktorý ste v kinách nevideli 02 - Modified: 2022-03-03 06:01:55 - Feat.: - Title: Martin Žiaran získal za film Správa cenu Asociácie českých kameramanov 03 - Modified: 2022-02-23 08:01:24 - Feat.: - Title: Oscary čelia výraznému úbytku divákov. Organizátori galavečer „zoštíhlia“ a dajú mu väčší spád 04 - Modified: 2022-02-19 13:35:39 - Feat.: - Title: Nominácie na Slnko v sieti ovládli Služobníci, Cenzorka a Muž so zajačími ušami 05 - Modified: 2022-01-12 14:55:50 - Feat.: - Title: Oscary budú mať tento rok svojho moderátora
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 04:33