TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Danko v RTVS propagoval nové ministerstvo. V relácii chýbal iný názor

11.04.2019, 17:25
Autor:
(red)(red)
Rozhlasová relácia bola skôr propagáciou Dankovej politiky ako odbornou diskusiou o potrebe ministerstva cestovného ruchu a športu.

V pravidelnej relácii Z prvej ruky, ktorú odvysielal Slovenský rozhlas vo štvrtok 11. apríla od 12:30, dostal takmer celý polhodinový priestor predseda parlamentu Andrej Danko. Témou relácie bolo, či Slovensko potrebuje ministerstvo športu a cestovného ruchu. Druhým hosťom relácie bol prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák.

Reláciu uviedla redaktorka Monika Maťová so slovami, že cestovný ruch nemá svoje ministerstvo: „Minimálne kompetencie sú rezorte dopravy, kultúry alebo školstva, ale iba okrajovo. Podnikatelia v cestovnom ruchu sa dlhodobo dožadujú systémového riešenia. Do toho prichádza Slovenská národná strana s koncepciou vytvorenia ministerstva cestovného ruchu.” 

Aktuality.sk upozornili na fakt, že predseda parlamentu nemal v relácii oponenta a nezaznel ani iný názor, keďže obidvaja hostia - Danko aj prezident zväzu Harbuľák - považujú ministerstvo cestovného ruchu za veľmi dôležité a potrebné. Verejnoprávne spravodajstvo by pritom malo byť zo zákona objektívne a vyvážené. Podľa portálu sa relácia stretla s ostrým nesúhlasom veľkej časti redaktorov rozhlasovej časti RTVS.

Ako skonštatovala pre Aktuality podpredsedníčka parlamentného výboru pre média a kultúru Natália Milanová (OĽaNO), Danko dostal v tejto relácii pomerne široký priestor na svoju propagáciu v porovnaní s inými politikmi. 

Danko sám v relácii uviedol, že cestovný ruch je jeho „srdcovka“ a vie si predstaviť zriadenie nového ministerstva od 1. 1. 2020 s tým, že bude aj súčasťou návrhu nového rozpočtu na budúci rok. Na otázku, či má konkrétnejšie predstavy, povedal, že si vie predstaviť malé administratívne ministerstvo. „Efekt tohto ministerstva je oveľa väčší ako mnoho z tých, ktoré máme“, dodal. Ako systémové riešenie a jedinú cestu na propagáciu cestovného ruchu vidí „štátny účelový fond pre cestovný ruch“, uviedol v relácii Danko.

O vyjadrenie sme požiadali RTVS. Hovorkyňa Erika Rusnáková v stanovisku uviedla, že téma bola spracovaná z odborného, nie politického hľadiska, čo tak poslucháč nemusel vnímať. Zároveň priznala, že ak v relácii vystúpil politik, mal by mať aj politického oponenta. 

"Rozvoj cestovného ruchu a jeho benefity sú jednou z dlhodobo diskutovaných tém v mnohých krajinách EÚ. Preto sa jej venuje aj RTVS a snaží sa priniesť svojim poslucháčom a divákom, čo najviac užitočných informácií. Dnešná relácia Z prvej ruky bola len jedným z výstupov k tejto téme, v ktorej moderátorka chcela pre poslucháča získať podrobnejšie informácie o plánoch v tejto oblasti. Zároveň oslovila organizáciu, ktorej sa táto problematika prioritne týka, aby mala priestor na predostretie svojich námietok. Predmetnú tému poňala moderátorka z odborného, a nie z politického hľadiska. Napriek tomu to poslucháč nemusel tak vnímať, keďže jedným z respondentov bol politik a teda by mal mať aj politického oponenta," uviedla hovorkyňa.

RTVS chce do budúcnosti predchádzať takýmto chybám zriadením pozície dramaturga aj pri tejto diskusnej relácii. "Moderátorka a vedúci rozhlasového spravodajstva dostanú v tejto súvislosti upozornenie na nedostatočné plnenie pracovných povinností a na dodržiavanie štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS. Aby sa do budúcnosti takýmto situáciám predchádzalo, RTVS zriadi pozíciu dramaturga aj pri tejto diskusnej relácii. Vedenie spravodajstva bude zároveň ešte dôslednejšie trvať na dodržiavaní objektivity, nestrannosti a vyváženosti diskusných, spravodajských a publicistických relácií," dodala hovorkyňa.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 03:25