StoryEditor

Šéf spravodajstva Markízy: Musíme byť takí múdri, aby sme nevyvolali paniku

30.04.2020, 10:51
Henrich Krejča o tom, ako sa Markíza stala národnou televíziou.

"Neexistuje informácia, ktorá by nemala ísť do spravodajstva," hovorí Henrich Krejča, šéf spravodajstva a publicistiky na Markíze. Televízia v čase pandémie posilnila spravodajstvo a pripravila špeciálne diskusné relácie. Aj tieto kroky jej priniesli rekordné čísla sledovanosti. O situácii na spravodajstve v čase koronavírusu hovorí Henrich Krejča.

V čom je to dnes iné pripravovať spravodajstvo ako pred pandémiou?

V dvoch veciach. V náročnosti práce a vo väčšej ochrane zdravia. Mnohí novinári bežne nasadzujú krk, ale teraz išlo o celé spravodajské a publicistické tímy, lebo išlo o zdravie. Prvé dni, keď sa pandémia začala šíriť po Európe, to bolo najnáročnejšie. Nevedeli sme, čo sa stane. Bál som sa, že ak mi ochorie čo i len jeden človek v tíme, redakcia sa môže rozpadnúť. A tak sme museli okamžite myslieť predovšetkým na ochranu. No všetci sa zomkli, nasadili obrovské tempo, podávali maximálne výkony, okrem svojej práce sa ešte sústredili aj na večerné špeciály, no dali nabok to, že sú prakticky v prvej línii, teda v neustálom ohrození. Svoju prácu vzali ako poslanie.

Ako sa vás okrem množstva práce dotkla nová situácia?

Urobil som si krízové plány pre prípad, že by niekto ochorel, aby sme vedeli, čo máme robiť. Musel som zabezpečiť akoby náhradné skupiny a náhradné vysielanie. Na začiatku sme robili nonstop a riziko nákazy bolo veľké. Teraz je cítiť, že choroba je na ústupe, no intuícia mi hovorí, že ešte nemáme vyhrané, že sa môže vrátiť a môže to byť ešte aj horšie. Dobré je však to, že sme si v televízii nastavili opatrenia, sme tak pripravení.

Mali ste napríklad poradu o tom, akým spôsobom informovať? Aby ste napríklad nešírili paniku?

Presn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 10:24