TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Týždeň v médiách: Mikasova výnimka pre Holého, Trump bez sociálnych sietí a Blaha, ktorého z klamstva usvedčila prezenčka

09.01.2021, 20:59
Aj o tom, prečo v komisii, ktorá vyšetruje smrť Lučanského, sú novinári.

Top témou uplynulého týždňa bola kauza smrti Milana Lučanského, ktorá vzbudila vášne a rozdelila verejnosť na dva tábory. Chýbajúce informácie opäť otvorili témy pre konšpirácie, ktoré okrem iného rozprúdil český web aeronet. Na Slovensku napríklad v Postoji vyšiel článok o tom, že dezinformácie šíri bezpečnostný analytik Milan Žitný. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková uplynulý týždeň predstavila komisiu, ktorá má preskúmať všetky okolnosti, bude pozostávať až zo 17 ľudí z radov politikov, odbornej verejnosti, ale aj médií. Opozíciu zastúpi bývalá ministerka vnútra Denisa Saková zo strany Hlas, Marian Saloň zo Smeru a Marian Kotleba, novinári budú z Aktualít a Pravdy. Kým Aktuality bude zastupovať Ján Petrovič, Pravdu Dominik Hutka, ktorý uverejnil rozhovor s Milanom Žitným.

Je naozaj otázne, či by novinári, ktorí sa venujú aj politickým témam, by mali byť zastúpení v komisii a či by ich úlohou nemalo byť  informácie sprostredkovať, nie o nich rozhodovať. Pretože rozhodovanie alebo prístup k takýmto citlivým informáciám a následné ich zverejňovanie si vyžadujú maximálnu profesionalitu a nadhľad.

Peter Bárdy, šéf Aktualít, zdôvodnil to, prečo Aktuality prijali účasť v komisii takto: "Verejná diskusia okolo smrti bývalého vysokého policajného funkcionára obvineného z korupčnej trestnej činnosti bola vedená takmer výhradne extrémistami, konšpirátormi a opozičnými politikmi, ktorí majú sami blízko ku korupčným kauzám. Samovražda, ktorú nespochybnila ani rodina Milana Lučanského, ani jeho právny zástupca, sa dnes prirovnáva k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Dokonca vznikla akási iniciatíva „Všetci za Milana“, ktorá nie je správna už vo svojej podstate. Namiesto snahy ozrejmiť nezodpovedané otázky ide totiž o vypočítavú manipuláciu s emóciami nahnevaných a frustrovaných ľudí, ktorí tak vyjadrujú nesúhlas s krokmi vlády Igora Matoviča. Zároveň ide o cynické relativizovanie úkladnej vraždy mladého novinára, ktorý chcel svojou prácou dosiahnuť, aby sme žili v spravodlivom štáte, chrániacom poctivých ľudí a bojujúcom proti mafii. Ako redakcia, kde Ján Kuciak pracoval, sa preto musíme ostro ohradiť aj proti spájaniu vraždy novinára so smrťou policajného funkcionára."

Bárdy zároveň zdôraznil, že v Aktualitách verejne nebudú vynášať informácie o práci komisie, ak bude pracovať v prospech veci. Hneď ako zaregistrujeme akékoľvek snahy prekrúcať fakty, interpretovať ich skreslene či dokonca úplne klamať, budeme mať možnosť konfrontovať dotyčných a budeme to robiť.

Ako Markíza odhalila výnimku pre Holého
Výsmech pre každého slušného občana. Nijako inak sa nedá vysvetliť konanie vicepremiéra Štefana Holého zo strany Sme rodina, ktorý po príchode z Veľkej Británie nedodržal ani desať dňovú karanténu, ani sa nebol schopný preukázať negatívnym Covid-19 testom. Po troch týždňoch ututlávania odpovedí na tieto otázky televízia Markíza zistila, že vicepremiér Holý má výnimku, ktorú mu udelil rovno náš hlavný hygienik Ján Mikas. Len doplníme, že informácia prichádza v čase, kedy Slovensko zavádza ďalšie prísne opatrenia, a potvrdzuje prvé prípady novej mutácie koronavírusu, ktorý sa šíri omnoho rýchlejšie a pochádza práve z Británie. Mimochodom,  Holý do Británie necestoval pracovne, ale za rodinou. Výnimku Holého zastával tak Igor Matovič, ako aj predseda strany Sme rodina a predseda parlamentu Boris Kollár: "Nakoľko je člen kritickej infraštruktúry štátu a podpredseda vlády, má výnimku."

Twitter, Facebook a Instagram zablokovali účet Trumpovi
V uplynulom týždni stúpenci dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa zaútočili na sídlo amerického Kongresu, v ktorom sa v tom čase konalo zasadnutie k potvrdeniu výsledkov volieb nového prezidenta USA Joea Bidena. Priaznivci Trumpa nielenže demolovali vnútro budovy, o život prišli štyri osoby a viacerí odborníci sa v médiách vyjadrili, že v americkej histórii išlo o bezprecedentný útok.
Donald Trump počas tohto incidentu podporoval prostredníctvom Twitteru a ďalších sociálnych sietí svojich priaznivcov. Na situáciu zareagoval najskôr Twitter, ktorý zablokoval bývalému prezidentovi účet najskôr na dvanásť hodín. Trumpovi neprekážala podmienka Twittru a po opätovnom sprístupnení účtu, sa prihovoril k svojim priaznivcom opäť prostredníctvom dvoch tweetov. V jednom z nich sľuboval, že žiadny z jeho podporovateľov nebude "nerešpektovaný". V druhom tweete Trump odkázal, že sa nezúčastní na Bidenovej inaugurácii 20. januára, ako býva zvykom. Spoločnosť dospela k záveru, že Trumpove príspevky porušovali "politiku glorifikácie násilia" a rozhodla sa pre definitívne odstránenie Trumpovho účtu. Bývalý prezident sa opäť prihlásil z účtu POTUS, aj ten Twitter zablokoval. Trump však svojim priaznivcom odkázal, že pre nich chystá niečo veľké a zakrátko sa s nimi spojí virtuálne opäť. Donalda Trumpa len na Twittri sledovalo takmer 89 miliónov ľudí, bývalý prezident využíval sociálne siete na priamu komunikáciu s jeho podporovateľmi.

Podobne ako Twitter reagoval aj Facebook či Instagram. Americké médiá skonštatovali, že aj v minulosti stáli sociálne médiá pred otázkou zablokovania účtov Donalda Trumpa kvôli šíreniu klamlivých informácií, ale tak neurobili, pretože išlo jednoducho o prezidenta. Alebo sa odvolávali na slobodu slova. Odstránenie Trumpovho účtu je prvým z ráznych krokov sociálnych sietí. Otázne je, či snaha nepropagovať zásadnejšie opatrenia voči šíreniu klamlivého, nenávistného či inak toxického obsahu vo všeobecnosti  nemala prísť už skôr. Dnes je zrejmé, že sociálne médiá majú neuveriteľnú silu, ale zodpovednosť v porovnaní s klasickými médiami za šírený obsah nemajú žiadnu.

Ministerstvo zdravotníctva proti nepravdivým informáciám
Aj ďalšia téma uplynulého týždňa súvisí s dezinformáciami, konkrétne situácie okolo Covid-19, ktorá nie je priaznivá v žiadnej krajine. Vo svete prebieha očkovanie novou vakcínou, voči ktorej vznikajú rôzne dezinformácie. V tomto smere Ministerstvo zdravotníctva SR pred koncom minulého roka potvrdilo, že plánuje informačnú, edukačnú a následne mobilizačnú kampaň na očkovanie, ktorá  poskytne všetky relevantné a overené informácie. Zatiaľ reaguje na šírenie konšpiračných teórií, ktoré sa týkajú prevažne nového očkovania tak, že na svojom facebook účte pravidelne a aktívne publikuje objektívne fakty a odborné argumenty na túto tému. V uplynulom týždni s udiali dve zaujímavé veci v tejto súvislosti. Minister zdravotníctva Marek Krajčí podal trestné oznámenie na portál Bádateľ za šírenie poplašnej správy. Na základe tohto podania bolo minulý týždeň vyšetrovateľom Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prešove začaté trestné stíhanie vo veci prečinu šírenie poplašnej správy.
Druhou vážnou záležitosťou je video, ktoré
Ministerstvo zdravotníctva SR zverejnilo na svojom facebook účte. Video vzbudzuje emócie aj preto, že zobrazuje smutnú realitu v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, kde vidíme trpiacich ľudí a v paralelnom obraze vnímame zároveň výpovede tých, ktorí situáciu okolo Covid-19 zľahčujú. Takto sledujeme napríklad vyjadrenia o Covid-19 doktora Igora Bukovského, Lívie z Kulturblogu či doktora Petra Liptáka, ktorý na protivládnej demonštrácii hovorí o tom, ako máme robiť všetko naopak a nenosiť rúška.

Ako dlho bude trvať očkovanie novou vakcínou?
Túto otázku si položil Denník N, ktorý  prišiel s informáciou, že pri doterajšom tempe by očkovanie na Slovensku trvalo 21 rokov a že zatiaľ (odkedy je u nás vakcína) ministerstvo nestihlo minúť ani prvých 10-tisíc dávok. To bolo 5. januára.
8. januára Ministerstvo zdravotníctva SR uverejnilo informáciu, že už majú zaočkovaných 19 727 ľudí. Znamená to, že situácia sa aj v tomto smere mení a s prichádzajúcimi vakcínami a pripravenosťou nemocníc resp. očkovacích miest sa bude aj toto číslo pravdepodobne zvyšovať rýchlejšie.

Facebook prezradil zavádzanie poslanca Blahu
Poslanec Národnej rady SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) na sociálnej sieti informoval, že sa nakazil COVID-19. Tvrdí, že sa nakazil v parlamente na mimoriadnej schôdzi, a preto z toho vinil Igora Matoviča, ktorý túto mimoriadnu schôdzu zvolal.
"Samozrejme, mohol som COVID-19 dostať aj inde, lenže problém je, že som v tomto období prakticky nikde inde nebol," argumentoval Blaha s tým, že okrem parlamentnej schôdze bol len na pohrebe svojho otca.
Neskôr sa ale zistilo, že Ľuboš Blaha sa z tejto schôdze ospravedlnil, figuroval medzi ospravedlnenými poslancami a tak zrejme nebol ani v pléne. Blaha sa zároveň preriekol aj neskôr, keď na sociálnej sieti uviedol, že bol zapáliť sviečku Milanovi Lučanskému a pritom mal sedieť doma v karanténe, keďže bol pozitívne infikovaný.

Matovičovo slovo na záver
Komunikáciu našich politikov spochybňujú viacerí odborníci. Ich rady si opäť nezobral k srdcu premiér Igor Matovič. Jeho roztržka medzi ministrom hospodárstva a lídrom SaS Richardom Sulíkom zašla tak ďaleko, že náš premiér si pustil "slovo na špacír" v relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu, kde zaútočil na Sulíka tak, že mu vytkol testy, ktoré zakúpil. "Ten test je šmejd. To nie, že zviera tým testovať, nikoho tým netestovať. Ani psa by som s tým netestoval." Viac o komunikácii našich politických lídrov si prečítate tu:

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
01. máj 2024 19:00