Krištáľové krídlo
StoryEditor

Zomrel jeden zo zakladateľov Plus 7 dní

27.01.2021, 11:50
Autor:
hrnhrn
Štefan Šimák bol otcom týždenníka Plus 7 dní, denníka Plus jeden deň a mnoho iných úspešných titulov.

Informáciu o úmrtí Štefana Šimáka st., zakladateľa Spoločnosti 7 plus (dnešné News and Media Holding) priniesol portál Pluska. V tomto roku by mal 73 rokov.

Štefan Šimák st. spolu s Jozefom Dukesom a Karolom Bustinom st. založili v roku 1990 nezávislý týždenník Plus 7 dní, neskôr celé portfólio magazínov, ktoré patrili pod vydavateľstvo Spoločnosť 7 plus. V roku 2014 vydavateľstvo predali finančnej skupine Penta Investments, Štefan Šimák sa začal venovať vinohradníctvu, výrobe vína a hoteliérstvu. Zároveň zrekonštruoval zámok v Pezinku. Je laureátom ocenenia Krištáľové krídlo v kategórii publicistika a literatúra.

Štefan Šimák sa narodil v Turzovke, vyštudoval žurnalistiku v Bratislave. Na začiatku kariéry pôsobil ako rozhlasový redaktor v Slovenskom rozhlase, aj ako zahraničný spravodajca v Moskve. Ako sme už spomenuli, v roku 1990 založil nezávislý týždenník Plus 7 dní. Týždenník bol vlajkovou loďou vydavateľstva Spoločnosť 7 plus, kde postupne prichádzali magazíny ako EMMA, Zdravie, Záhradkár, Pekné bývanie, týždenníky Šarm a Báječná žena a ďalšie, ako aj denník Plus jeden deň.

Štefan Šimák spolu s Jozefom Dukesom stáli dlhé roky na čele vydavateľstva, rovnako sa podieľali na vzniku Združenia vydavateľov periodickej tlače na Slovensku. Spoločnosť 7 plus bola najväčším regionálnym vydavateľstvom na Slovensku.

Potom, ako v roku 2014 predal vydavateľstvo  finančnej skupine, sa v mediálnom biznise viac neangažoval. V roku 2016 vydal spomienkovú knihu Nehovorte mi magnát, ktorá sa začína citátom: "Žil som v dvoch svetoch a život hral tak, ako prišiel. Občas som ho mierne ovplyvnil. A nielen môj."

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 06:36