StoryEditor

Poslanec Čekovský: Nedopustíme, aby RTVS prichádzal o šikovných ľudí. Telerozhlas sa dištancuje od akejkoľvek cenzúry

02.03.2021, 14:40
Autor:
hrnhrn
Nová etická komisia by mala riešiť aj nezhody medzi zamestnancami a manažmentom, pôsobiť začne od polovice roka.

Predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽaNO) predkladá do parlamentu návrh novely zákona o RTVS. Navrhuje v nej zriadenie nezávislej etickej komisie, ktorá by prijímala stanoviská nielen k programu, ale aj k sporným rozhodnutiam manažmentu či pomáhala riešiť nezhody medzi zamestnancami a manažmentom. Nová etická komisia by mala pôsobiť v štruktúrach RTVS od druhej polovice roka.

K predkladanej novele sa vyjadril vo videu na facebooku. "Viete, čo majú spoločné novinárske mená ako napríklad Ľuba Lesná, Jaroslav Barborák, Braňo Závodský, Zuzana Kovačič Hanzelová či Katarína Začková? Všetci roky pracovali vo verejnoprávnej televízii a rozhlase, no po rôznych formách cenzúry či tlakoch museli odísť," začína svoje video Čekovský a ďalej upozorňuje, že súčasný riaditeľ Jaroslav Rezník počas svojho pôsobenia prepustil alebo prestal spolupracovať s viac ako 60 novinármi.

"Nemôžeme dopustiť, aby RTVS naďalej prichádzala o šikovných ľudí, prípadne aby tí, čo zostávajú, podliehali autocenzúre," uvádza s tým, že komisia má pomôcť riešiť aj nezhody medzi zamestnancami a manažmentom: "Nová etická komisia bude fungovať ako taký vnútorný ombudsman." Dodáva, že podobné inštitúty fungujú v médiách po celom svete.

RTVS reaguje: Prioritou je vytvárať prostredie pre nezávislú prácu redaktorov

K vyhláseniu predsedu mediálneho výboru sa vyjadrila aj RTVS. "Jedným zo základných pilierov objektívneho a vyváženého spravodajstva v RTVS je vytvorenie pracovného prostredia a atmosféry, ktorá umožňuje redaktorom nezávislú prácu na spravodajských príspevkoch. Prioritou vedenia RTVS je zabezpečiť takéto prostredie redaktorom spravodajstva a zároveň si plniť všetky záväzky vyplývajúce zo štatútu verejnoprávneho média. Vedenie RTVS sa dištancuje od akéhokoľvek obmedzovania práce redaktorov," uvádza v stanovisku telerozhlas. K samotnému legislatívnemu návrhu, novelizujúcemu zákon o RTVS sa vedenie verejnoprávneho média v tejto chvíli nechce vyjadrovať. „Počkáme si na samotný legislatívny proces,“ uviedla hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová. 

Desaťčlenná etická komisia už v RTVS pôsobí od roku 2018. Polovicu jej členov menoval generálny riaditeľ Jaroslav Rezník, druhej polovici vyplýva členstvo z pracovnej funkcie v RTVS. Ako poradný orgán sa vyjadruje k televíznemu a rozhlasovému vysielaniu. Rozdiel novej etickej komisie má byť podľa Čekovského v jej nezávislosti, najmä od generálneho riaditeľa RTVS a od politikov. Väčšinu novej sedemčlennej komisie majú tvoriť ľudia, ktorí nepracujú, resp. nespolupracujú s RTVS.

V dôvodovej správe k predloženému návrhu Čekovský uvádza, že "hlavným cieľom novely je chrániť slobodu prejavu redaktorov a ďalších zamestnancov pred vonkajšími i vnútornými tlakmi, vytvárať im optimálne pracovné podmienky potrebné pre nezávislú žurnalistiku a tvorbu programov, a tiež posilniť dôveru verejnosti v zodpovedný prístup RTVS k otázkam dodržiavania profesijnej etiky.“ Netají, že návrh je i priamou reakciou na pretrvávajúcu situáciu v RTVS a odozvou na kauzy sporov medzi manažmentom RTVS a redaktormi v otázke nezávislosti a slobody tvorby.

Čekovský v statuse ďalej uvádza, že zriadenie takejto komisie je prvým krokom v postupnej reforme RTVS. "Postupne zmeníme financovanie RTVS, jej hospodárenie, aj spôsob voľby generálneho riaditeľa," uzatvára. 

01 - Modified: 2020-11-20 17:44:49 - Feat.: 0 - Title: Mediálny výbor obvinil Radu RTVS z neplnenia povinností. Tá to odmieta 02 - Modified: 2020-10-22 16:24:34 - Feat.: 0 - Title: Šéf RTVS Rezník sa ohradzuje voči vyjadreniam Čekovského. Zvažuje právne kroky 03 - Modified: 2020-05-12 14:28:25 - Feat.: 0 - Title: Mediálny výbor podozrieva RTVS z cenzúry vo vysielaní. Radu RTVS žiada o prešetrenie 04 - Modified: 2020-05-12 16:46:29 - Feat.: 0 - Title: Mediálny výbor kritizuje hospodárenie RTVS. Vláde navrhne urobiť finančný audit
01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 12:32