StoryEditor

Koľko programov vyrába RTVS interne a koľko nakupuje

10.08.2016, 11:37
Autor:
TASRTASR(pš)(pš)
Predmetom zasadnutia Rady boli aj ďalšie témy týkajúce sa RTVS, ktoré v poslednom období rezonovali v médiách.

Podiel externej a internej výroby v RTVS, aj to bola téma, ktorá sa rozoberala na poslednom zasadnutí Rady RTVS, ktoré sa konalo ešte minulý týždeň.  Správu predložil manažment RTVS a podľa nej v rokoch 2011 až 2015  došlo k nárastu vlastnej výroby o 34%.  V roku 2015 vyrobila RTVS 8 308 relácií, z toho iba 6%  bolo na externú objednávku. Z celkového rozpočtu RTVS na výrobu v roku 2015 predstavovalo čerpanie na externú spoluprácu ako sú koprodukčné projekty, vrátane spolupráce s Audiovizuálnym fondom (filmy, dokumenty, rozprávky) iba 11%.

 Vývoj výroby programov na okruhoch Jednotka a Dvojka za obdobie rokov 2010 - 2015

Podiel internej a externej výroby RTVS. RTVS

Pre RTVS je téma porovnania externej a internej spolupráce ako aj nákladov na výrobu háklivou témou, obzvlášť potom, čo sa líder SNS, Andrej Danko obul pred médiami veľmi kriticky do RTVS. Jednou z jeho výčitiek bola aj téma o tom, že RTVS dnes všetko nakupuje externe. V relácii TA3 sa ešte v júni pýtal: „Bude stačiť, keď bude mať RTVS jednu sekretárku a jeden počítač a všetko bude nakupovať externe?“. Podľa lídra SNS musí organizácia fungovať systémovo, nesmie byť dojnou kravou a inštitúciou, cez ktorú idú peniaze do súkromných firiem. Známe je aj vyjadrenie Andreja Danka na tému jednej z najsledovanejších relácií RTVS – Milujem Slovensko: „Nebudem pozerať relácie, ktoré stoja 20-tisíc eur a zosmiešňujú slovenský národ. Sú to šialené milióny, ktoré RTVS míňa na relácie a zastane vám pri nich rozum. Považujem to za hádzanie peňazí do Dunaja.“

RTVS sa v správe pre Radu RTVS ohradila proti tvrdeniu o neefektívnom využívaní externých spoločností, ktoré považuje za účelové a nepravdivé.

V správe sa uvádza, že v rozpore s tvrdením rastie podiel využívania interných kapacít, čo znamená, že sa viac využívajú nielen interné kapacity, ale aj interné štúdiá RTVS.  Verejnoprávna televízia tiež tvrdí, že z celkovej výroby sa dnes vyrába viac interne, za efektívnejších  finančných podmienok, a že naši diváci majú možnosť sledovať také formáty, ktoré dosahujú podstatne vyššiu sledovanosť.  

Vývoj interných kapacít STV pri výrobe programov za obdobie 2012-2015 v hodinách

  Vývoj interných kapacít STV pri výrobe programov za obdobie 2012-2015 v hodinách RTVS

Ktoré formáty vznikli v spolupráci?

Pre RTVS je aktuálne najväčším partnerom Audiovizuálny fond. V spolupráci s externým prostredím vznikli filmy ako Eva Nová, animovaná rozprávka Mimi a Líza, ale aj film  Učiteľka. Aj v spolupráci s Českou televíziou sa natočili rozprávky, ktoré RTVS vysielala počas minuloročných Vianoc: Johankino tajomstvo, Sedem zhavranelých bratov či Svätojánsky venček.  V súčasnosti už prebieha nakrúcanie ďalšej rozprávky, ktorú televízia plánuje vysielať na Vianoce a to je Zázračný nos. Externe vznikol aj projekt True Štúr.

Rada RTVS aj o vysielaní predsedníctva SR v Rade Európskej únie

Rada RTVS sa zaoberala aj hodnotením vysielania RTVS k predsedníctvu SR v Rade Európskej únie. Počas mesiaca júl RTVS odvysielala 40 hodín priamych prenosov z ministerských zasadnutí. Z každého ministerského zasadnutia vyrábala RTVS medzinárodný signál pre výmennú sieť Európskej vysielacej únie aj pre servis Európskej komisie Europe by Satellite. Špecifickým prvkom prvého mesiaca predsedníctva bol Summit regiónov v novej budove Slovenského národného divadla, na ktorom sa zúčastnilo viac ako tisíc účastníkov z celej Európy.

V príprave je aj koncept jazykovej prípravy redaktorov a moderátorov

Rada sa zaoberala aj konceptom jazykovej prípravy redaktorov a moderátorov. Ten pre rok 2016 má v pláne hodnotiť jazykovú pripravenosť u kandidátov na redaktorov a moderátorov, kontinuálne pracovať s už zaradenými redaktormi, pripraviť redaktorov a moderátorov Slovenského rozhlasu na nové formy vysielania (vysielanie vo dvojici), realizovať koncept jazykovej prípravy pre redaktorov spravodajstva STV, ako aj doplniť sekciu spravodajstva, športu a publicistiky o jazykových korektorov. Konzultácie lektorov sú realizované formou odposluchov živého vysielania z denných záznamov. Zlepšovanie jazykového prejavu je zamerané komplexne na gramatickú, štylistickú a lexikálnu stránku prejavu.
  „Podstatná časť dnešného rokovania Rady RTVS reflektovala aktuálne témy, ktoré sa v posledných týždňoch objavovali v médiách v súvislosti s verejnoprávnym vysielateľom“, povedal pre TASR predseda rady Igor Gallo.  
      „Rada pozitívne hodnotila aj dokumentárny cyklus Mafiáni, pretože pred začiatkom jeho vysielania viacerí členovia rady vyjadrili obavu z možných negatívnych dopadov, keďže téma tohto cyklu je veľmi citlivá a dotýkala sa konkrétnych osôb,“ dodal Gallo.

 

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 10:26