Rada pre vysielanie a retransmisiu - logo
StoryEditor

Peter Abrahám sa vzdal členstva v RVR. O lukratívny post bojuje päť uchádzačov

07.09.2016, 17:27
Autor:
TASRTASRhrnhrn
O členstvo v rade má záujem aj bývalý televízny moderátor Jaroslav Buček.

Nového člena Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) budú poslanci parlamentu vyberať spomedzi piatich záujemcov. Tajná voľba by sa mala uskutočniť už na aktuálnej, septembrovej schôdzi.

Uvoľnené miesto v RVR bude parlament dopĺňať potom, ako sa členstva vzdal Peter Abrahám. Svoje rozhodnutie oznámil predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi 30. júna tohto roku, dôvodom bola pracovná ponuka v zahraničí. Abrahám sa už raz vzdal členstva v rade. V januári 2011 sa uchádzal o post generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska, na ktorú bola napokon zvolená Miroslava Zemková. Po neúspešnej kandidatúre Abraháma opätovne zvolili poslanci za člena RVR v decembri 2011 na funkčné obdobie do 13. decembra 2017.

Šéf parlamentu prijal po Abrahámovej abdikácii päť nominácií, ktoré odobril parlamentný výbor pre kultúru a médiá.

O pôsobenie má záujem bývalý televízny moderátor Jaroslav Buček, ktorý momentálne pôsobí na Filozofickej fakulte UK. Navrhlo ho občianske združenie Paradysio. Poslanecký klub SNS navrhol Karola Haťapku, ktorý už bol v minulosti podpredsedom RVR. Klub poslancov za stranu ĽSNS zase riaditeľa súkromnej spoločnosti Jozefa Kubána a poslanecký klub strany Most-Híd šéfa mestskej televízie v Komárne Zoltána Péka. Akadémia umení v Banskej Bystrici nominovala dlhoročného rozhlasového novinára a naposledy aj hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľubomíra Krna.

O Rade pre vysielanie a retransmisiu

Nový člen nebude v rade pôsobiť celé šesťročné obdobie, ale len do roku 2017, kedy malo uplynúť funkčné obdobie Petrovi Abrahámovi. RVR má celkom deväť členov a v súčasnosti je jej predsedom bývalý programový riaditeľ Slovenskej televízie, vedecký pracovník a pedagóg Miloš Mistrík.

Podpredsedníčkou RVR je novinárka  Marta Danielová, ktorá naposledy pôsobila v Rádiu Slovensko. Členovia rady sú Peter Alakša, radca stratégie generálneho riaditeľa v spoločnosti Towercom; Ingrid Fašiangová, programová riaditeľa v IstroArt Production; Vladimír Holan, bývalý šéfdramaturg Slovenského rozhlasu ; Ľubomír Kmec, riaditeľ a majiteľ HI-Reklama; Peter Kolenič, vysokoškolský pedagóg na UKF v Nitre a Gabriela Rothmayerová, novinárka, spisovateľka a bývalá poradkyňa predsedu vlády SR pre kultúru.

Poslaním rady je presadzovať záujmy verejnosti pri uplatňovaní práva na informácie, slobody prejavu a práva na prístup ku kultúrnym hodnotám a vzdelaniu a vykonávať štátnu reguláciu v oblasti vysielania, retransmisie a poskytovania audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie.

Do pôsobnosti rady okrem ukladania sankcií vysielateľom patrí napríklad aj rozhodovanie o licenciách na vysielanie, udeľovanie licencie na terestriálne vysielanie, určovanie programových typov a posudzovanie zaradenie komunikátu do vysielateľom zvoleného programového typu alebo k doplnkovému vysielaniu.

Predseda RVR poberá mesačnú odmenu vo výške poslaneckého platu, členovia rady majú zákonom stanovenú mesačnú odmenu v polovičnej  výške poslaneckého platu.

01 - Modified: 2022-07-07 10:44:30 - Feat.: - Title: Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila vysielateľom štyri pokuty 02 - Modified: 2022-04-06 09:16:13 - Feat.: - Title: Regulátor v roku 2021 prijal takmer 600 sťažností na vysielanie televízií a rádií 03 - Modified: 2022-04-23 15:59:55 - Feat.: - Title: Regulácia sociálnych sietí je nevyhnutná. Nastaviť dobré pravidlá bude zložité 04 - Modified: 2022-03-24 12:09:06 - Feat.: - Title: Rada pridelila frekvencie novej rozhlasovej stanici Rock, rádio Viva vo výberovom konaní neuspelo 05 - Modified: 2022-03-21 09:31:11 - Feat.: - Title: O voľné rozhlasové frekvencie žiadajú 17 uchádzači, v jednom prípade o novú stanicu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 02:59