Obsadenie seriálu Hra o tróny, ktorý získal najviac cien Emmy 2016 a vytvorila tak nový rekord ocenení.TASR/AP
StoryEditor

Hra o tróny zlomila rekord na Emmy. Porazila aj Frasiera

19.09.2016, 12:58
Seriál pozbieral rekordných 12 cien Emmy. Pozrite si fotogalériu z odovzdávania cien a zoznam ocenených.

Fantasy seriál Hra o tróny získal rekordných 12 amerických televíznych cien Emmy a stal sa tak s celkovými 38 výhrami seriálom s najväčším počtom cien v histórii tejto súťaže. Slávnostný ceremoniál 68. ročníka bol v noci na dnešok v Los Angeles poznamenaný i tohtoročnou prezidentskou volebnou kampaňou, ku ktorej sa vyjadrili niektorí z ocenených na pódiu.

Výpravný seriál Hra o tróny z produkcie HBO premenil tento rok z celkových 23 nominácií dvanásť. Rovnako ako vlani získal i cenu pre najlepší dramatický seriál roka, ale tiež ocenenie za najlepšiu réžiu a scenár dramatických seriálov. Celkom už seriál pozbieral 38 cien, čím v historických tabuľkách Emmy predbehol o jednu cenu komediálny seriál Frasier.

Cenu za najlepší komediálny seriál si odniesla politická satira Viceprezident(ka), ktorá získala rovnaké ocenenie aj minulý rok. Predstaviteľka hlavnej hrdinky seriálu, ktorý pochádza tiež z produkcie HBO, Julia Louisová-Dreyfusová (55), bola ocenená i ako najlepšia komediálna herečka. Zvýšila tým svoju zbierku cien za najlepšiu herečku na rekordných šesť.

​Dojatá Louisová-Dreyfusová venovala cenu svojmu otcovi, ktorý v piatok zomrel. V ďakovnej reči zabŕdla i do kampane prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. "Rada by som sa ospravedlnila za súčasnú politickú atmosféru," uviedla herečka. "Myslím, že náš seriál zmazal hranicu medzi komédiou a politikou. Začal ako politická satira, ale teraz vyzerá skôr ako dokument," povedala Louisová-Dreyfusová.

​Tohtoročný ročník cien Emmy priniesol i niekoľko prekvapení. Favorizovaných hercov v kategórii dramatický seriál pokorili menej známi interpreti. Cenu za najlepšieho herca v dramatickom seriáli si odniesol americký herec egyptského pôvodu Rami Malek (35) za sériu Mr. Robot. Najlepšou herečkou v tejto kategórii sa stala Kanaďanka Tatiana Maslanyová (30) za sci-fi seriál Orphan Black.

Agentúry tiež pripomenuli, že televízne ceny Emmy kontrastujú s minuloročnými filmovými cenami Oscar, ktoré boli kritizované v médiách ako "príliš biele". Už v nomináciách na Emmy figuroval tento rok rad černošských hercov, na najlepšiu komédiu ašpiroval i sitcom Black-ish, ktorého humor je založený na rasovej otázke.

Herečka Viola Davisová, ktorá vlani ako prvá herečka čiernej pleti zvíťazila v kategórii najlepšia herečka v dramatickom seriáli (Vražedné práva), síce triumf nezopakovala, bodovali ale napríklad scenárista a herec ázijského pôvodu Alan Yang a Aziz Ansari za komediálny seriál Master of None.

Medzi ocenenými sú i traja černošskí herci - Regina Kingová (seriál American Crime) a Sterling K. Brown a Courtney B. Vance (seriál American Crime Story: The People v. O.J. Simpson). Tento seriál, ktorý prináša príbeh o jednom z najväčších amerických súdnych procesov 20. storočia, získal 22 nominácií, z ktorých premenil na ocenenia ale len päť.

Dalšie ceny Emmy v desiatkach kategórií si rozdelili napríklad seriály Panstvo Downton, Mr. Robot, Bloodline, Saturday Night Live, Orphan Black, John Oliver: Čo týždeň dal a vzal, American Crime, Master of None, Baskets, Nočný recepčný či Transparent. Najlepším televíznym filmom sa stal Sherlock: Prízračná nevesta.

Zoznam cien Emmy v hlavných kategóriách:
- najlepší dramatický seriál: Hra o tróny
- najlepší komediálny seriál: Viceprezident(ka)
- najlepší herec v hlavnej úlohe dramatického seriálu: Jon Hamm (Mad Men)
- najlepšia herečka v hlavnej úlohe dramatického seriálu: Viola Davisová (Vražedné práva)
- najlepší herec vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu: Peter Dinklage (Hra o tróny)
- najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu: Uzo Adubaová (Orange Is the New Black)
- najlepší herec v komediálnom seriáli: Jeffrey Tambor (Transparent)
- najlepšia herečka v komediálnom seriáli: Julia Louisová-Dreyfusová (Viceprezident(ka))
- najlepší herec vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu: Tony Hale (Viceprezident(ka))
- najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu: Allison Janneyová (Mama)
- réžia, dramatický seriál: David Nutter (Hra o tróny)
- réžia, komediálny seriál: Jill Solowayová (Transparent)
- miniseriál: Olive Kitteridgeová
- reality šou: The Voice, NBC

01 - Modified: 2021-04-16 06:38:37 - Feat.: - Title: Hra o tróny prepísala rekordy medzi televíznymi seriálmi 02 - Modified: 2021-03-31 06:49:49 - Feat.: - Title: Hra o tróny sa dočká divadelnej adaptácie, cieľom je Broadway 03 - Modified: 2019-10-30 10:55:27 - Feat.: - Title: HBO natočí seriál o udalostiach, ktoré predchádzali deju seriálu Hra o tróny 04 - Modified: 2019-07-04 19:28:03 - Feat.: - Title: Nespokojní fanúšikovia Hry o tróny sa dočkali. Takto vyzerá nový koniec seriálu 05 - Modified: 2019-05-21 11:59:24 - Feat.: - Title: Sledovanosť finále Game of Thrones prepísalo rekord celého seriálu. Symbolom sa však stali zabudnuté plastové fľaše
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 20:41