Island vyradil AnglickoReuters
StoryEditor

Rada to televíziám zrátala. TV Joj za priveľa reklám dostala 30-tisícovú pokutu

28.09.2016, 10:09
Rada riešila aj nevhodné vtipy športových komentátorov.

Vysokú pokutu 30-tisíc eur udelila aktuálne Rada vysielateľovi MAC TV. Sankcia sa týka porušenia zákona vo viacerých programoch TV Joj zo začiatku februára tohto roka. V reláciách Janko a Marienka: Lovci čarodejníc, Chaos a Hobit 2: Smaugova pustatina neoddelila televízia zreteľne reklamu od iných programov.

Okrem toho porušila TV Joj v spravodajských reláciách počet povolených prerušení programu reklamou, spoty mali celkovo dlhší rozsah ako povolených 12 minút a neboli dodržané ani  podmienky umiestňovania produktov do programov. Rada zohľadnila pri svojom rozhodnutí opakovanie porušení zákona a výšku sankcie určila kumulatívne za všetky porušenia.

​Vysielateľovi MAC TV udelila Rada aj pokutu vo výške 1 000 eur za odvysielanie filmu Star Wars Rebeli na TV Joj s českým dabingom. Vysielateľ MAC TV sa voči rozhodnutiu Rady môže odvolať na súde, ktorý rozhodne o právoplatnosti rozhodnutia.

Zákon porušila aj Markíza

Upozornenie na porušenie zákona dostala aj TV Markíza za porušenie objektívnosti a nestrannosti v príspevku Voľby 2016 či Rádio Anténa Rock za odvysielanie skladby So what!, ktorá mala podľa sťažovateľa vulgárny jazyk. Tieto porušenia zákona však Rada nepokutovala.

Okrem toho uznala Rada ako neopodstatnené 10 sťažností, jednou z nich bola aj sťažnosť voči údajne nevhodnému komentáru komentátora Ľuboša Hlavenu počas zápasu na ME 2016 vo futbale medzi Francúzskom a Islandom. Podľa sťažovateľa by sa zaň mal komentátor hanbiť a ospravedlniť Islanďanom. Okrem toho namietal aj údajne nepresné informácie o výbuchu sopky na Islande.

"Viac miesta pre dobytok"

Pre Island boli ME 2016 prvým veľkým turnajom v histórii, na ktorý sa ich futbalová reprezentácia kvalifikovala.Výhra Islanďanov v osemfinále nad výberom Anglicka bola neočakávanou a zároveň bola najväčším futbalovým úspechom doterajšej histórie krajiny. Namietaný výrok komentátora zaznel po prvom góle Francúzov:

Ľuboš Hlavena: „Ale myslím si, že najsvetlejším zjavom dnešného zápasu zo strany Islandu sú stále fanúšikovia. Pretože tí si to tu užívajú. Vraj až 10% z celej populácie prišlo do Paríža (...). Troška sa preriedila populácia na Islande počas víkendu. Aspoň bude mať viac priestoru dobytok, pol milióna oviec, takmer 100 000 koní. Takže troška voľnejšie pasienky budú."

Rada prišla po preskúmaní sťažnosti k záveru, že výroky treba chápať ako pokus o vtipné podanie faktografických údajov o krajine. Ich účelom bolo odľahčiť komentovanie a pobaviť diváka, a nie niekoho uraziť. Komentátori Ľuboš Hlavena je podľa Rady známy svojimi vtipnými glosami a postrehmi.

V priebehu zápasu sa komentátor Ľuboš Hlavena so svojim hosťom Ladislavom Borbélym snažil dopĺňať vecné komentovanie zápasu aj o zaujímavé informácie. Komentátor pri svojom hodnotení zápasu okrem iného uviedol: „Doteraz sme poznali na Islande možno len tú legendárnu sopku Eyjafjallajökull, ktorá v marci 2010 zastavila leteckú dopravu nad Strednou a Severnou Európou."

Sťažovateľ namietol, že lietadlá nelietali do do Severnej Ameriky, nie Európy. V roku 2010 však boli obmedzené lety v dôsledku výbuchu sopky v Severnej Európe a aj v Strednej Európe. Výrok komentátora Ľuboša Hlavenu bol teda fakticky správny.

01 - Modified: 2022-07-07 10:44:30 - Feat.: - Title: Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila vysielateľom štyri pokuty 02 - Modified: 2022-04-06 09:16:13 - Feat.: - Title: Regulátor v roku 2021 prijal takmer 600 sťažností na vysielanie televízií a rádií 03 - Modified: 2022-04-23 15:59:55 - Feat.: - Title: Regulácia sociálnych sietí je nevyhnutná. Nastaviť dobré pravidlá bude zložité 04 - Modified: 2022-03-24 12:09:06 - Feat.: - Title: Rada pridelila frekvencie novej rozhlasovej stanici Rock, rádio Viva vo výberovom konaní neuspelo 05 - Modified: 2022-03-21 09:31:11 - Feat.: - Title: O voľné rozhlasové frekvencie žiadajú 17 uchádzači, v jednom prípade o novú stanicu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
02. máj 2024 09:45