StoryEditor

Svetové médiá: Donald Trump bol dlho len zlý vtip. Teraz je prezidentom

09.11.2016, 10:53
Autor:
(pš)(pš)imim
Svet spoznal budúceho amerického prezidenta. Takto na jeho zvolenie reagujú médiá.

„Spojené štáty si zvolili svojho najnebezpečnejšieho vodcu. Máme sa čoho báť,“ píše Jonathan Freedland na titulke britského denníka Guardian. „Mysleli sme si, že USA urobia krok späť smerom od priepasti. Verili sme, že prieskumy verejnej mienky nás vedú k istote, že Američania by v konečnom dôsledku neodovzdali najmocnejší úrad na zemi do rúk nestabilného bigota, sexuálneho predátora a nutkavého klamára.“

Dnes podľa Freedmana Spojené štáty nepôsobia pre zvyšok sveta ako zdroj inšpirácie, ale ako zdroj strachu. Autor tiež upozorňuje na moc, ktorú bude mať Trump čoskoro k dispozícii. Republikáni vyhrali Snemovňu reprezentantov a väčšina senátu. Trump tak bude v rámci svojich rozmarov čeliť niekoľkým testom, upozorňuje na svojich stránkach Guardian.

Spojenci?

„Najbližší a najvýznamnejší medzinárodný spojenec kráľovstva, Amerika, bude vedená mužom, ktorého Briti nepoznajú, nerozumejú mu, nevedia predpovedať jeho kroky a sotva s ním diskutovali,“ uvažuje na svojich stránkach britský The Telegraph.

Spojené štáty povedie človek, ktorý naznačil odmietnutie skoro každého základného princíp americkej zahraničnej a obchodnej politiky povojnovej éry. „Ako sa Británia vysporiada s prezidentom Donaldom J. Trumpom?“

The Telegraph

„Donald Trump bol dlho len zlý vtip. Teraz je prezidentom. Svet potrebuje mať strach z toho, akého incidentu je tento nepredvídateľný muž schopný,“ píše nemecký týždenník Die Zeit.

Die Zeit ​Podľa nemeckého denníka Die Welt „Donald Trump neporazil len slabú a skorumpovanú demokratickú kandidátku. V skutočnosti si pripísal víťazstvo nad establišmentom Washingtonu, politickým systémom a elitami v biznise i politike.“

Die Welt Trumpovo víťazstvo je prekvapujúce a podobne prekvapujúci bude podľa francúzskeho politického týždenníka Le Nouvel Observateur aj jeho program. Týždenník opisuje strach, ktorý ide z cieľov populistického miliardára. Tie otvorene označuje za ultrakonzervatívne, izolacionistické a protiimigračné.

Triumf pána Trumpa

Americké noviny The New York Times píšu o "triumfe pána Trumpa." Realitný maklér, ktorý sa z televíznej hviezdy bez vládnych skúseností čoskoro stane novým americkým prezidentom, je silným odmietnutím establišmentu zo sveta biznisu a politiky, ktorý sa proti nemu postavil.

Trump sa vyhrážal súperom, sľuboval súdne spory s redakciami médií, ktoré k nemu pristupovali kriticky a podobne sa vyhrážal ženám, ktoré ho obvinili zo sexuálneho napadnutia. Ako ďalej píše New York Times, prezidentský kandidát skrátka občas aj proste klamal.

„Trumpove zhromaždenia - zúrivé, zábavné, silné na prítomné vulgarizmy a nacionalistický podtext - sa stali ohnivkom politického hnutia s dennými sľubmi zameranými na víťazstvo a tvrdením, že politická mašinéria krajiny bola "zmanipulovaná" proti pánovi Trumpovi a tím, ktorí ho obdivovali.“

The New York Times

Ako reagovali ruské médiá?

Vjačeslav Nikonov, poslanec ruskej Dumy a renomovaný ruský politológ, vnuk Vjačeslava Molotova v štátnej TV Rossia 24 hovoril o amerických voľbách ako o najprekvapujúcejších a najfantantickejších voľbách v dejinách USA. Podľa politológa Nikonova Trumpa nepodporovala vlastná strana, veľký biznis či médiá. Stal sa prezidentom vďaka bielej americkej pracujúcej triede. Trump hovoril v kampani o tom, že s Ruskom treba konštruktívne rokovať, Clintonová to nikdy ani nespomenula, len sa Rusku vyhrážala. Trump sa bude koncentrovať na vnútorné problémy, vytváranie pracovných miest. Európa nebude zrejme jeho prioritou.Voľby ukázali, ako ďaleko má americký establishment od reality.

Prvykrát v americkej histórii vidíme povstanie más proti elitám

Sergej Sudakov, politológ a amerikanista v denníku Komsomolskaja pravda píše o tom, že: "Prvýkrát v americkej histórii vidíme povstanie más proti elitám. Americká spoločnosť si vybrala, možno riskantnú, ale predsa len cestu zmien. Víťazstvo Trumpa je demonštráciou toho, že americký politický systém nie je len radikálne rozdelený, ale že už nie je nikdy taký ako predtým. Trumpizmus sa stáva plnohodnotou ideologickou doktrínou. Vzťahy s Ruskom sa budú rozvíjať opatrne, dôvera medzi oboma veľmocami je veľmi oslabená, klesla na takmer nulovú úroveň. Trumpova úloha je predovšetkým v obnovení tejto dôvery. Ako prezident sa bude krok za krokom odpútavať od politiky americkej hegemónie. Elity, proti ktorým začal vojnu, ale nezmizli a práve tieto elity sa budú snažiť prekaziť rovnoprávny dialóg s Moskvou."

Ideály súčasnej Ameriky sa skompromitovali

Konstantin Remčukov, politológ a komentátor v novinách Nezavisimaja gazeta nazval Trumpa prezidentom jednoduchých bielych Američanov. Remčukov ďalej píše: "Ideály, hodnoty a inštitúty súčasnej Ameriky sa skompromitovali. Nielen USA, ale aj Európa a Rusko, celý svet stojí pred otázkou, ako ďalej. Reputácia expertov, politológov, médií utrpela nezmazateľné škvrny. Hlavný výsledok volieb – najhlbší rozkol americkej spoločnosti, kolosálna nedôvera jednoduchých ľudí vláde vo Washingtone, povstanie proti elitám, dokonca možno až revolúcia proti elitám. Obrovské rozčarovanie z globalizácie, ktorá spôsobila zvyšovanie nezamestnanosti a likvidáciu pracovných miest v americkej ekonomike. Trump na všetky tieto javy v kampani ukazoval, hovoril o nich, sľuboval riešenia a zabralo to. Politická revolúcia v USA s nádychom izolacionizmu môže vytvoriť dojem, že Rusku sa bude teraz dýchať ľahšie. Trump spochybnil vojenské povinnosti USA za hranicami, práve rozširovanie NATO k ruským hraniciam spôsobuje hlavybolenie Putinovi. Ruský prezident až veľmi rýchlo reagoval na výsledok volieb, blahoželal Trumpovi a vďaka nemu dostane nové možnosti vo svojej zahranično-politickej stratégii.

Nezavisimaja gazeta

01 - Modified: 2021-03-23 07:00:37 - Feat.: - Title: Moderátorka v rozhovore s Trumpom chybne oznámila odchod ministra 02 - Modified: 2020-11-27 10:11:51 - Feat.: - Title: Trump prvýkrát od volieb odpovedal na otázky a hneď prišlo k roztržke: Ste iba ľahká váha 03 - Modified: 2020-11-04 10:20:16 - Feat.: - Title: Trump v reklame 04 - Modified: 2020-10-10 15:21:43 - Feat.: - Title: Druhá debata Trumpa s Bidenom bola zrušená 05 - Modified: 2020-11-03 09:21:30 - Feat.: - Title: Do virtuálnej debaty nepôjdem. Trump odmietol online debatu s protikandidátom Bidenom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 12:54