TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

RTVS sa s Kočnerovými SMSkami vyrovnala príkladne. Ako jediná

16.01.2017, 11:08
Verejnoprávna RTVS sa v tomto konkrétnom prípade s problémom vysporiadala najlepšie zo všetkých.

Interná komisia RTVS skončila skúmanie ovplyvňovania spravodajstva verejnoprávnej televízie.  Päťčlenná komisia ustanovená generálnym riaditeľom RTVS Václavom Mikom preskúmala pätnásť mesiacov (!) spravodajských výstupov a skonštatovala, že podozrenia z nezávislosti spravodajstva RTVS sú bezpredmetné.

Riaditeľ sekcie spravodajstva, športu a publicistiky Lukáš Diko sa môže vrátiť do práce. Pravdepodobne už dnes znova nastúpil po pracovnom voľne, ktoré si za týmto účelom po prepuknutí škandálu, ktorý dostal názov „Kočnerove smsky“, vybral.

Proces a výsledok skúmania sú výbornou správou pre verejnoprávne médium z troch dôvodov.

Samozrejme, najdôležitejším je samotný fakt. Existuje čierne na bielom, že (aspoň) jeden politik neovplyvňuje vo svoj prospech spravodajstvo z Mlynskej doliny.

Druhým dôvodom je, že sa spomedzi všetkých médií, ktorých sa kauza dotkla našlo (aspoň) jedno, ktoré sa k problému postavilo čelom.

Verejnoprávna televízia a rozhlas sú ľahkým terčom záujmu a kritiky kolegov zo súkromného novinárskeho sektora. Tí ale podobnú sebareflexiu nepredviedli. Kauzu v čase jej vzniku zmietli zo stola s prehľadom, s akým zmietajú podobné aféry politici. V podstate ju nechali ako sa hovorí vyhniť. Musia sa tak teraz vyrovnávať napríklad aj s takýmito odpoveďami pána premiéra Fica na jednej z prvých tlačových konferencií v novom roku:

„Prepáčte, ale po tom, čo som si prečítal v nejakých smskách sa s Vami nebudem baviť,“ (cca 43:20) tak doslova odbil Janu Krescanko - Dibákovú z televízie JOJ.

Tretím dôvodom, prečo proces a jeho výsledok RTVS pomôžu, je posilnenie dôveryhodnosti.

Objektívnosť televíznych správ bola pred štyrmi rokmi na úrovni 11%, posledný prieskum uverejnený v novembri už udával Správy RTVS ako najobjektívnejšiu spravodajskú reláciu na trhu s 24%.

Výzvou súčasnosti je klesajúca dôveryhodnosť novinárov, televíznych nevynímajúc. Verejnoprávna ustanovizeň je v tomto konkrétnom prípade lídrom, ktorý sa s problémom vysporiadal najlepšie zo všetkých. Z dlhodobého hľadiska pre seba nič lepšie urobiť nemohol.

5 vecí, ktoré si myslím

  1. Myslím si, že v USA sa práve začínajú štyri roky televíznej satiry.

    Koncom týždňa inaugurujú prezidenta Trumpa a tamojší diváci sa majú na čo tešiť. Rokmi overená Saturday Night Live ide na NBC príkladom, Alec Baldwin má na roky o úlohu postarané. Na našom území televízie na politickú satiru dávno rezignovali, čo je škoda.
  1. Myslím si, že JOJ urobila dobre, keď si poistila Nikto nie je dokonalý.

    Jednoduchý humor stále funguje a chvíľu ešte bude, navyše je náročné vymýšľať nové zábavné formáty. Prázdniny ale podľa mňa nebudú slovenskou seriálovou verziou S tebou ma baví svet. Myslím si dokonca, že nebudú ani rovnako úspešným seriálom s detskými hercami ako Naši. A možno ma len odrádza odkaz na zažívacie prejavy a výsledky v každej upútavke, či titulnej pesničke. Niekedy je menej viac, aj Matýsek sa v slávnom filme „posral“ len raz.

  2. Myslím si, že Markíza môže byť stále televíznym lídrom.

    Markíza síce po odchode z antény klesla, no stále môže zostať televíznym lídrom. Či sa jej to podarí nezáleží od počtu ľudí, ktorí si po terestriále zriadia Magio, alebo inú alternatívu príjmu signálu. Oveľa viac záleží od kvality vysielania medzi 18:00 a 22:30. A od toho, ako a ako úspešná bude konkurencia.

  3. Myslím si, že športoví novinári by mali niečo robiť s anketou Športovec roka.

    Uverejnené hlasovanie jednotlivcov vôbec neupokojilo rozčerené vody, skôr naopak. V časoch, keď sa slovenským športovcom výnimočne darí je škoda, že prestížna anketa s nablýskanou parádou v priamom televíznom prenose sa musí pasovať s problémom dôveryhodnosti. 

  4. Myslím si, že by som si rád prečítal recenziu na Všetko alebo nič, ktorú by napísala členka cieľovej skupiny.

    Nový film podľa knihy od Evity Urbaníkovej je horší, ako zlý. Tak píšu muži - recenzenti. Zhodneme sa, že tí, ktorým film nie je určený, dokážu majstrovsky zhodiť čokoľvek. Napríklad aj intelektuálni muži film určený primárne obyčajným ženám. Aj na také hodnotenia musia byť tvorcovia pripravení, ja som zvedavý na recenziu, ktorú napíše žena. Som zvedavý, či bude rovnako ponižujúca. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. máj 2024 07:02