StoryEditor

Česko by mohlo prísť o bezplatný príjem televízie "cez anténu". Pocítilo by to 60 percent domácností

23.05.2017, 15:23
Autor:
ČTKČTK
Ak českí poslanci neschvália novelu zákona, diváci budú nútení voliť platené satelitné alebo káblové televízie.

Ak poslanci neschvália novelu zákona o elektronických komunikáciách, hrozí Česku, že po roku 2020 príde o bezplatný pozemný príjem televízneho vysielania. Po plánovanom uvoľnení televízneho pásma 700 MHz pre mobilných operátorov neumožní terajší štandard DVB-T celoplošné pozemné TV vysielanie. Diváci tak budú nútení voliť platené alternatívy v podobe satelitnej alebo káblovej televízie. Uviedol to dnes generálny riaditeľ Českých rádiokomunikácií Martin Gebauer.

Novela má podľa Gebauera zabezpečiť prechod na digitálne televízne vysielanie v novom štandarde DVB-T2, čo umožní uvoľniť televízne pásmo 700 MHz pre mobilné siete. Pásmo 700 MHz musia uvoľniť pre mobily všetky členské štáty EÚ do roku 2020. DVB-T2 zaistí vysielanie väčšieho počtu televíznych programov na menšom množstve frekvencií ako doteraz. Zachovanie štandardu DVB-T pri nižšom počte frekvencií by znamenalo stratu pokrytia ČR.

​Odklad prijatia novely, ktorú bude v treťom čítaní prerokúvať v stredu Snemovňa, presadzuje Česká asociácia satelitných operátorov. Asociácia tvrdí, že štát by mal so schvaľovaním počkať na rozhodnutie Európskej komisie, či nejde o nedovolenú verejnú podporu. Zároveň podľa satelitnej lobby hrozia arbitráže, pretože úprava zvýhodňuje prevádzkovateľa pozemného vysielania pred ostatnými hráčmi na trhu.

"Česká republika neodpovedala na otázky Európskej komisie v termíne, preto sme apelovali na poslancov, aby nehlasovali o digi novele pred tým, než budú poznať odpovede MPO na otázky EK," uviedol sekretár asociácie Patrik Brom.

Novelu zákona o elektronických komunikáciách podporuje minister priemyslu a obchodu Jiří Havlíček. Uviedol, že zo strany satelitných operátorov ide o konkurenčný boj. Satelitní operátori podľa neho chcú získať užívateľov jedinej bezplatnej televíznej platformy, teda digitálneho televízneho vysielania, pre platený satelitný príjem. Terestriálne vysielanie v súčasnosti využíva asi 60 percent domácností, satelit pritom necelá štvrtina.

​Asociácia si minulý týždeň zaplatila inzerát, v ktorom upozorňuje na to, že prevádzkovatelia pozemného vysielania získajú od štátu peniaze na prechod a zároveň zadarmo frekvencie pre vysielanie. Podľa Havlíčka sú tieto tvrdenia klamlivé, štát môže len uhradiť vzniknuté náklady na vynútený prechod, ak to notifikuje EÚ. Prevádzkovatelia pozemného vysielania žiadne nové frekvencie nedostanú, iba sa zmení existujúce prídel, uviedol minister.

Odklad novely by sa páčil aj mobilným operátorom. Okrem prechodu na digitálne TV vysielanie obsahuje opatrenia na podporu konkurencie na trhu a ochranu spotrebiteľa, napríklad skrátenie doby pre prenesenie mobilného čísla, alebo zavedenie sankcií pre operátorov podľa výšky ich obratu. Asociácia prevádzkovateľov mobilných sietí prišla minulý týždeň s tým, že navrhované zníženie doby prenosu mobilného čísla do desiatich dní a možnosť ukončiť zmluvu bez sankcií pri zmene podmienok zavedú operátori bez ohľadu na prijatie novely ešte tento rok.

01 - Modified: 2020-10-26 13:27:38 - Feat.: - Title: V šľapajách Markízy. Aj TA3 odchádza z bezplatného terestriálu 02 - Modified: 2017-07-20 11:04:14 - Feat.: - Title: Vysielanie v ČR prejde do roku 2021 na DVB-T2 03 - Modified: 2017-05-24 11:59:59 - Feat.: - Title: V Česku schválili prechod na vysielanie DVB-T2. Divákov bude stáť stovky miliónov eur 04 - Modified: 2017-05-18 13:02:01 - Feat.: - Title: Potvrdené: Markíza sa vracia na anténu 05 - Modified: 2017-02-01 13:41:23 - Feat.: - Title: Prvý mesiac boja o televízneho lídra je za nami. Jednoznačného víťaza však nemá
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 07:00