Dnes odchádza z rozhlasu jej šéf Ľuboš Černák na vlastnú žiadosť.
StoryEditor

Zmena RTVS na STVR sa stala realitou. Na vlastnú žiadosť už odišiel šéf rozhlasu

01.07.2024, 11:39
Autor:
TASRTASRmichmich

V nedeľu podpísal prezident nový kontroverzný zákon o zmene telerozlasu. Dnes, dňom účinnosti zákona zároveň zaniká funkcia súčasného šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa mení na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa bude po novom voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý v pondelok nadobudol účinnosť. Dňom účinnosti zákona zároveň zaniká funkcia súčasného šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.

image

Logo STVR, ktoré kreatívne vytvorili ľudia na sociálnej sieti.

Zákon pripravilo ministerstvo kultúry. Legislatíva podľa neho nerozdeľuje verejnoprávnu inštitúciu zabezpečujúcu televízne a rozhlasové vysielanie, no vytvára podmienky na samostatný rozvoj televízie a rozhlasu. "Prináša vyššiu mieru odpolitizovania procesov pri voľbe generálneho riaditeľa inštitúcie, kreovaní Rady Slovenskej televízie a rozhlasu a zavádza nový inštitút etickej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady," vysvetlilo.

Zmeny rezort odôvodnil negatívnymi skúsenosťami vyplývajúcimi z aplikácie zákona o RTVS i porovnania skúseností z fungovania verejnoprávnych inštitúcií v zahraničí. Legislatíva podľa neho reaguje aj na podnety laickej i odbornej verejnosti apelujúcich na zlepšenie súčasného stavu inštitúcie.

image

Prvý výstražný štrajk zamestnancov a spolupracovníkov RTVS v Bratislave bol 10. júna 2024.

TASR
Orgánmi STVR budú rada a generálny riaditeľ. Mesačná odmena členov rady aj generálneho riaditeľa sa navýši. Rada bude mať tak ako doteraz deväť členov. Bude sa však meniť spôsob jej kreovania. Minister kultúry nominuje štyroch členov rady na základe výberového konania, zvyšných piatich bude voliť Národná rada SR na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Funkčné obdobie člena rady ostáva šesťročné.

Rada bude mať opäť kompetenciu voliť generálneho riaditeľa telerozhlasu na základe verejného vypočutia prihlásených kandidátov. V prípade naplnenia príslušných ustanovení zákona ho bude môcť aj odvolať. Funkčné obdobie riaditeľa sa predĺži zo súčasných piatich na šesť rokov.

image

Parlemtn schvľuje zákon o STVR.

TASR
Poradným orgánom rady bude deväťčlenná etická komisia. Tá bude dohliadať na dodržiavanie etických noriem novinárskej práce v STVR a zároveň navrhovať opatrenia s cieľom zabezpečiť ich dodržiavanie. Členov rady má voliť predseda rady na základe nominačného návrhu subjektov zastupujúcich jednotlivé oblasti, ktoré majú mať v etickej komisii zastúpenie. Legislatíva hovorí aj o prvom kreovaní orgánov STVR.

STVR má tiež zo zákona povinnosť v televíznom i rozhlasovom vysielaní zaradiť v čase od 23.30 h do 00.30 h štátnu hymnu SR. Medzi hlavnú činnosť telerozhlasu patrí aj vysielanie najmenej troch televíznych programových služieb, doteraz bola v zákone uvedená činnosť najmenej dvoch. Medzi hlavné činnosti patrí aj vysielanie programov zameraných na Slovákov žijúcich v zahraničí. Zákon stanovuje tiež minimálny rozsah vysielania prostredníctvom regionálnych rozhlasových a televíznych štúdií. Každé má zabezpečiť vysielanie najmenej 20 minút denne.

image

Ľuboš Machaj - riaditeľ RTVS na svojej funkcii končí. 

Zmenu názvu média rezort kultúry odôvodnil tým, že ten predošlý degradoval slovenský národ na región Slovensko. "Namiesto prívlastku ‘slovenský‘, ‘slovenská‘ (aký) označujúci štátotvorný národ je v názve použité územné označenie verejnoprávnych médií Slovenska (koho, čoho)," podotklo ministerstvo. V prípade financovania STVR legislatíva rešpektuje doterajší stav - primárnym zdrojom má byť nárokovateľný príspevok vo výške najmenej 0,12 percenta z HDP.

Popiera viaceré princípy slobodnej novinárskej tvorby

Nadobudnutie účinnosti nového zákona o STVR už rozprúdilo turbulencie vo verejnoprávnej inštitúcii. Odchádza prvý človek z menežmentu telerozhlasu. "Od pondelka 1. júla 2024 dochádza k zmene na pozícii riaditeľa Slovenského rozhlasu. Ľuboš Černák sa funkcie vzdal na vlastnú žiadosť z osobných dôvodov, o čom informoval generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja. Ten poveril od 1. júla vedením Slovenského rozhlasu Romana Bomboša, ktorý pôsobí v inštitúcii od roku 1995, naposledy na pozícii intendanta Rádia Slovensko," poslala mádiám stanovisko tlačový odbor telerozhlasu.

image

Riaditeľ sekcie programových služieb SRo Ľuboš Černák už oddnes v telerozhlase nepracuje. 

Sociálnymi sieťami sa navyše dnes začalo šíriť stanovisko zamestnacov a spolurpacovníkov telerozhlasu k prezidentovmu podpisu zákona o STVR.

"RTVS sa po 13 rokov verejnoprávnej služby občanom Slovenskej republiky stáva minulosťou. Prezident SR Peter Pellegrini podpísal v nedeľu 30. 6. 2024 zákon z 20. 6. 2024 o Slovenskej televízii a rozhlase. Vo štvrtok 27. 6. 2024 doručil štrajkový výbor do Kancelárie prezidenta SR žiadosť o veto predmetného zákona o STVR, z ktorého vyplývajú oprávnené obavy o nezávislosť a slobodu rozhlasovej a televíznej tvorby. Tak ako samotný zákon vznikal bez verejnej a odbornej diskusie, ani kancelária prezidenta nereagovala na zaslanú žiadosť štrajkového výboru, hoci ju podporili i osobnosti protifašistického a protikomunistického odboja a obavy z novej právnej úpravy vyslovil aj komisár Rady Európy pre ľudské práva," vysvetľujú v stanovisku. 

image

Protestné video zamestnancov RTVS: Nebudeme ticho!

"Nezavážili ani argumenty, že zákon o STVR popiera viaceré princípy slobodnej novinárskej tvorby garantované v Európskom akte o slobode médií, teda je v rozpore s európskou legislatívou. Do dejín RTVS sa táto nedeľa zapíše čiernymi písmenami. To však pre členov štrajkového výboru neznamená koniec ich snáh. Boj za slobodnú a nezávislú tvorbu vo verejnoprávnom médiu budú neustále obhajovať a brániť. Sme s Vami, buďte s nami," odznelo na záver stanoviska zamestnacov RTVS.

image

Zamestnancov a spolupracovníkov RTVS nepomohli ani protesti.  

TASR
menuLevel = 2, menuRoute = news/archiv-clankov, menuAlias = archiv-clankov, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
02. júl 2024 20:25