Keď odznelo vaše meno, že ste sa stali víťazkou 5. série Pečie celé Slovensko, čo vám ako prvé prebehlo hlavou?
Neverila som, že tá Janka, ktorá tento rok už ani neverila, že postúpi do finálovej 12-tky sa zrazu stala víťazkou celej 5. série. Bola to veľká vďačnosť, ktorú som cítila. Nebolo to len o mne, ale aj o všetkých, vďaka ktorým sa mi podarilo dopracovať až pomyselného cieľa - rodina, manžel, Natacha a Miňo, celý štáb a všetci tí ľudia, ktorých nevidno, ale sú dušami tejto šou.
Kedy ste si počas súťaže prvýkrát povedali, že by ste to mohli dotiahnuť až do finále – a možno aj vyhrať?Úprimne neviem, či som mala takýto bod. Ja som do každého kola a do každej jednej výzvy vždy išla naplno. Chcela som zo seba ukázať to najlepšie, čo som v danej chvíli vedela. Niekedy to vyšlo viac inokedy menej, ale vždy som išla na 120 %. (úsmev)
Ktorá výzva bola pre vás najťažšia a pri ktorej ste mali pocit, že „teraz ide naozaj do tuhého“?Po emočnej stránke bola pre mňa najťažšou výzvou Horoskopová torta, kde som si prešla škálou emócií a prežívala som veľkú bolesť aj keď som musela podať výkon a nesklamať seba a tých, ktorí vo mňa verili. Po pekárskej stránke najťažšie bolo pre mňa asi to Michelinské kolo, ktoré bolo úplne mimo moju komfortnú zónu. Pocit, kedy mi naozaj došlo, že už začína ísť do tuhého bola technická výzva bez receptu. Tam som naozaj prvýkrát pocítila, že už to bude len a len náročnejšie.
A opačne, bol niektorý moment, keď ste mali pociť, že sa vám podarilo ukázať všetko, čo viete?Paradoxne pri torte, ktorá sa mi po emočnej stránke robila najťažšie a bol to asi najnáročnejší moment celej súťaže pre mňa. Pri nej som mala pocit, že tu som ukázala maximum, čo vo mne v danú chvíľu bolo.
Ako veľmi vás počas súťaže potrápila časová tieseň a stres pred kamerami?Čas bol kameň úrazu pri väčšine neúspechov v stane. Ten čas, ktorí sme mali na pečenie doma zrazu nebol úplne ten istý, lebo v rámci toho času ste zrazu robili rozhovory s porotkyňami a moderátormi. Storyrežiséri sa vás vždy niečo pýtali a vy ste zrazu zistili, že toho času je menej a nemáte priestor na chyby. Ako to však býva, tých sa nám tam podarilo vystrojiť hneď niekoľko. (smiech) Ako moja Linzer torta, ktorú som piekla dve tretiny času s plechom pod svetlom. Stačilo jedno chybné rozhodnutie a už sa to ťažko dobiehalo, ako moja kvetinová torta.
Ktorý komentár od porotkýň vám najviac pomohol posunúť sa ďalej?Mňa posúval každý jeden komentár a hodnotenie, či už bolo pozitívne, alebo negatívne. Tie pozitívne zahriali pri srdci a tie negatívne som nikdy nebrala negatívne, ale skôr ako priestor na zlepšenie. Je skvelé ak vám dá spätnú väzbu osoba, ktorá sa v odbore naozaj vyzná a vie vám dať konštruktívnu kritiku a zároveň poradiť ako to napraviť. Toto som si v stane veľmi užívala.
Ako sa zmenil váš vzťah k pečeniu po skončení súťaže – je pre vás dnes viac radosťou alebo aj zodpovednosťou?Po skončení súťaže je to určite väčšia zodpovednosť, ale stále je to pre mňa radosť a niečo čo ma napĺňa a v čom chcem pokračovať a zlepšovať sa. Beriem to ako môj začiatok cesty, kedy na sebe začínam tvrdo pracovať, aby som raz, možno o niekoľko rokov, bola dobrá cukrárka.
Sledovali ste predchádzajúce série? Mali ste svojich favoritov?Ja som veľký fanúšik šou Pečie celé Slovensko a videla som všetky série. Dokonca mám veľmi rada aj zahraničné BAKE OFF z rôznych krajín. Sledujem to veľmi rada. Favoritov som mala vždy. Každý, kto sleduje túto šou, si tam nájde tých, čo sú mu najviac sympatickí. Musím povedať, že doposiaľ sa moji favoriti, vždy dopracovali vysoko a skončili podobne ako ja. (smiech)
Pri sledovaní predchádzajúcich sérií ste si niekedy predstavovali, aké by to bolo stáť tam s nimi?Áno, vždy som si tak pomyslela, čo by som asi zvolila ja, ako by som sa s danou výzvou popasovala, do čoho by som išla... Zároveň to boli skvelé inšpirácie aj škola.
A bola realita výrazne odlišná oproti tým predstavám?Bola. (smiech) Je iné si len tak nezáväzne predstaviť, čo by som asi spravila, ako to reálne spraviť. Tu už je veľká zodpovednosť, keď človek chce ukázať zo seba to najlepšie a zároveň to nepredimenzovať, aby sa reálne dokázal vojsť do daného času v daných podmienkach.
Čo pre vás osobne znamená víťazstvo v Pečie celé Slovensko – je to splnený sen, alebo nový začiatok?Oboje.:) Je to splnený sen, v ktorý som ani nedúfala, že by sa mohol skutočne splniť. Zároveň to vnímam ako nový začiatok mojej cesty. Pracovať na sebe a prinášať radosť ľuďom s mojimi výtvormi. (úsmev)
Je všeobecne známe, že sa šou natáča skôr a do vysielanie ide takmer s polročným oneskorením? Bolo náročné pre vás a rodinku neprezradiť to, že ste celú piatu sériu vyhrali práve vy?Bolo veľmi náročné sa nikde neprekecnúť a nenaznačiť, kto sa ako ďaleko v šou dostal. Všetci máme podpísané zmluvy, tak sme si veľmi dobre uvedomovali naše povinnosti. To, že som bola v súťaži vedelo viacero ľudí, ale zároveň som to nikde nezverejňovala, aby som čo najviac obmedzila práve takéto otázky, kto kedy vypadol a postúpil.
Máte už dnes jasnú predstavu, kam by sa mal váš život s pečením uberať po výhre?Janka pred súťažou a Janka po súťaži, je stále tá istá. (úsmev) Chcem sa venovať svojej rodine a mojim trom deťom, zároveň robiť všetko preto, aby som sa v cukrárskom odvetví zdokonaľovala a mohla si ďalej plniť svoje sny.
Čo by ste odkázali ľuďom, aby sa neváhali prihlásiť do ďalšej série?Táto súťaž je hlavne o vzťahoch. Spoznáte neskutočné množstvo úžasných ľudí, či už tých, ktorých vidno na obraze, ale hlavne tých, ktorí sú pre väčšinu nepoznaní. Buďte samými sebou a na nič sa nehrajte. Robte čo milujete a ukážte to najlepšie z vás. Modelujte, maľujte, kombinujte chute, robte tradičné veci. Čokoľvek, čo je vám blízke a v čom vynikáte. Táto súťaž mi dala veľa, nebola to jednoduchá cesta, ale stála za to. Už teraz sa teším na 6. sériu a budem jej veľký fanúšik. (smiech)
Vizitka Janky Simovej:
Janka pomáha v agro firme svojho manžela, no jej srdce bije pre pečenie, ktorému sa venuje od štúdia na vysokej škole. Najradšej pripravuje torty, ktoré rozvoniavajú celým bytom a robia radosť deťom. V pečení nachádza rovnováhu medzi rodinným životom a kariérou. Háčkovanie, modelovanie a maľovanie si vybrala ako spôsob, ako si udržať energiu a inšpiráciu pre nové recepty. Najviac si váži svoju rodinu, ktorú považuje za najväčší životný úspech. Raz by sa chcela dostať na cukrársku súťaž do Birminghamu, absolvovať kurz u cukrára a čokolatiéra Amauryho a živiť sa cukrárskym umením.

