Park nočnej oblohy Muránska planinaFacebook/Región Gemer/Martin Veselovsky
StoryEditor

Ďalšie jedinečné miesto na Slovensku. Vznikol nový park tmavej oblohy, hviezdy a vesmírne úkazy budeš mať ako na dlani

Miroslav Kamody08.05.2024., 10:30h

Na jednom z najtmavších miest Slovenska budeš môcť počas leta s pracovníkmi hvezdárne pozorovať nočnú oblohu a jedinečné astronomické úkazy, ktoré ponúka.

Lajkuj Brainee.sk na

Ležať len tak na zemi a pozorovať hviezdnu oblohu patrí už generácie medzi to najmagickejšie a najromantickejšie, čo človek môže zažiť. Svetelné znečistenie však zásadne ovplyvnilo, ako (a či vôbec) vidíme hviezdy nad našimi hlavami.

Je dôležité dodať, že úplne prirodzená nočná tma, ktorá by bola neovplyvnená umelým osvetlením, na Slovensku už neexistuje. Stále sa však nájdu miesta, kde je toto ovplyvnenie minimálne.

image

Priprav sa na jedinečné nebeské divadlo. Najbližšie dni môžeš pozorovať na oblohe hneď dva vesmírne úkazy

Parky tmavej oblohy

Aby sme ich ochránili pre ďalšie generácie, tieto územia sa vyhlasujú ako parky tmavej oblohy. Ten najznámejší sa nachádza v Poloninách a svojho času sa stal iba 20. parkom tmavej oblohy vo svete.

Okrem neho máme ešte Oblasť tmavej oblohy na Horných Kysuciach a Park tmavej oblohy vo Veľkej Fatre. Po novom k nim však pribudol ďalší - Park tmavej oblohy Muránska planina.

Ako informuje Región Gemer na svojej facebookovej stránke, v piatok 3. mája sa na Salaši Zbojská uskutočnilo slávnostné podpísanie memoranda o vzniku tohto parku, pričom  Muránska Planina sa stala 4. miestom v rade na Slovensku, ktoré sa môže pochváliť takouto krásou.

Jedno z najtmavších miest Slovenska

„Mliečnu cestu či padajúce perzeidy, ktoré sa tu dajú pozorovať v úplnej tme a ponúkajú nám jedinečný pohľad, aký si môžeme vychutnať len málokde. Lokalita Muránskej planiny je nie len miestom s nízkou úrovňou svetelného znečistenia, ale je to miesto, kde sa môžete dotknúť neba!” píše sa v príspevku.

image

Polárne žiary a modrý spln. PREHĽAD javov, ktoré môžeš v roku 2024 pozorovať aj na Slovensku

Jedným z najtmavších miest Slovenska je Veľká lúka v srdci Muránskej planiny, na ktorej aj počas tohto leta budeš môcť pracovníkmi hvezdárne v Rimavskej Sobote pozorovať nočnú oblohu a jedinečné astronomické úkazy, ktoré ponúka.

„Ak ste milovníkom astronómie alebo jednoducho obdivujete krásu prírody, tento park je pre vás ideálnym útočiskom. Svojou tichou atmosférou a jedinečným pohľadom na hviezdy sa stáva miestom, kam sa budete chcieť vracať stále znova,” dodáva príspevok.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 10:32