Nový dizajn slávnych záchodovFacebook/Hikemates x ô
StoryEditor

FOTO Takto budú vyzerať nové záchody v Tatrách. Ikonická latrína sa nevráti, ľudia nie sú z víťazného návrhu nadšení

Miroslav Kamody09.05.2024., 13:00h

Starú latrínu strhol silný vietor, teraz konečne poznáme jej náhradu.

Lajkuj Brainee.sk na

V októbri minulého roka zaplavili internet smutné správy o slávnej tatranskej latríne. Chata pod Rysmi bola známa najvyššie položenou latrínou na Slovensku. Víchrica Wolfgang jej však túto raritu zobrala, informovala RTVS. Latrína silný nápor vetra nevydržala. „V noci bola rýchlosť vetra cez 170 kilometrov za hodinu,“ uviedla na sociálnej sieti stránka Tatry_official.

Kvôli „tróneniu” na ikonickej vysokohorskej toalete boli ľudia ochotní stáť v radoch aj niekoľko desiatok minút a len málokto po tomto zážitku hovoril, že to nestálo za to. Aj preto sa po jej zničení začalo hneď hovoriť o obnovení.

Nová podoba je známa

Turistický klub Hikemates na svojej facebookovej stránke uverejnil, že už je definitívne známa finálna podoba nových záchodov, ktoré slávnu latrínu nahradia. „V pondelok sme spoločne s CORWIN, pracovníkmi Správy Tatranského národného parku a odbornou porotou vybrali víťazný návrh verejných toaliet. Víťazom súťaže sa stal návrh od architektov z ateliéru ô,“ píše klub.

Ich návrh je inšpirovaný montovanými áčkovými chatami Javorina, ktoré dodnes nájdeme v každej horskej oblasti Slovenska. Známy tvar, množstvo spomienok, kontinuita prispôsobená náročným terénnym a klimatickým podmienkam. Minimalizácia materiálu a flexibilita modulárneho systému umožňujú efektívnu výstavbu a estetické začlenenie do okolia.

Teraz by malo nasledovať vypracovanie detailnej projektovej dokumentácie pre výstavbu toaliet pri Chate pod Rysmi a zapracovanie pripomienok od pracovníkov Správy TANAP-u a ďalších inštitúcií, ktoré budú túto stavbu povoľovať.

Ľudia nie sú nadšení

Ako dodáva príspevok, tento projekt realizujú spoločne Hikemates, Slovenský horolezecký spolok JAMES, Klub slovenských turistov a Správa Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici. 

image

Nebuď ako Kuffa. Prinášame ti ZOZNAM pravidiel a zákazov v rôznych stupňoch ochrany prírody na Slovensku

Nie každý je však z víťazného návrhu nadšený. „Vôbec sa mi to nepáči, ale to nie je dôležité. Otázka je, kto pri tom množstve turistov dokáže v týchto kadibúdkach udržať poriadok. Nakoniec to dopadne tak, ze turista max otvorí dvere, od hnusu ho natiahne, a pôjde za kadibúdku alebo najbližší strom,” píše jeden z komentujúcich.

„Stará kadibúdka bola krajšia,” píše ďalšia a pridávajú sa k nej aj iní. Niektorí komentujúci sa pýtajú, či Tatry náhodou nenavštívili mimozemšťania. Nájdu sa však aj takí, ktorí víťazný návrh oceňujú: „Krásne to je, vždy sa nájdu obe strany, každý sme iný, oceňujem vaše snahy a aktivity, ktoré zlepšujú naše hory.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 13:02