Pride v PraheTASR/Barbora Vizváryová
StoryEditor

Verila som, ostali mi oči pre plač. Českí influenceri reagujú na neschválenie manželstiev pre všetkých

Antiyoutuber01.03.2024., 12:30h

Slzy, rozhorčenie a sklamanie. Tak na výsledok hlasovania o manželstve pre všetkých reagujú českí influenci. Namiesto manželstva totiž rovnopohlavné páry budú môcť uzatvárať iba partnerstvo, neprešla ani možnosť spoločnej adopcie.

Lajkuj Brainee.sk na

Rozhodnutie poslancov, že páry rovnakého pohlavia môžu namiesto manželstva uzatvárať partnerstvo a miesto adopcie majú iba možnosť prisvojenia, vyvolala množstvo reakcií, prevažne negatívnych a smutných, aj medzi influenzormi.

„V júni máme svadbu a fakt som verila v to, že bude všetko schválené,“ povedala pre Antiyoutuber influencerka Štěpánka Zaspalová. Rozhodnutie poslancov vraj oplakala. Minulý rok sa zasnúbila so svojou partnerkou Alžbetou.

Stále sme ľuďmi druhej kategórie

Veľmi sklamaný bol aj youtuber Karol „Kovy“ Kovář, ktorý na svojom Instagrame vyjadril svoj postoj k výsledku hlasovania. Kováč má snúbenca a nijako sa netají tým, že bojuje za práva homosexuálov. Aj jeho sa preto dotklo, keď poslanci neschválili požiadavky homosexuálov.

image

Poznáš ich z tvojich obľúbených filmov či seriálov na Disney Channel. ZOZNAM hviezd, ktoré patria do LGBTI+ komunity

„Prešiel takzvaný,ukrajovák‘, niektoré práva boli zrovnané, iné nie. K rovným sobášom to má na míle ďaleko. Rovnaké práva to nie sú. Rovnaký názov to nie je. V očiach štátu aj tejto Snemovne sme stále ľuďmi 2. kategórie,“ reagoval na výsledok hlasovania Kovář. Youtuber tiež zdôraznil, že v budúcom roku budú mať všetci opäť možnosť rozhodnúť pri volebnej urne, aká bude ďalšia Snemovňa.

Na výsledok hlasovania reagoval aj youtuber Jakub Steklý alias Stejk, ktorý síce nie je gej, aj tak sa ho ale zamietnutie niektorých práv homosexuálov očividne veľmi dotklo. Kritizoval niektorých poslancov a tiež strany, ktoré sa rozhodli novelu zákona nepodporiť a na svojom Instagrame dokonca zverejnil tabuľku, kde bolo prehľadne popísané, ktorá strana podporila svojimi hlasmi práva homosexuálov.

Sklamanie

„Žijeme v štáte, kde si bratranec môže vziať legálne svoju sesternicu, ale nedaj bože, keby sa chceli vziať dve dievčatá,“ reagoval na výsledok hlasovania Steklý. Ten zároveň verejne vyjadril nesympatiu k bývalej ministerke financií Alene Schillerovej, ktorú označil za klamárku.

image

Pride v Prahe

TASR/Barbora Vizváryová

Svoje sklamanie z výsledku hlasovania dal najavo aj bývalý člen hnutia ÁNO a súčasný nestraník Ivo Vondrák, ktorý sa nechal počuť, že novelu zákona podporí, ale bol by rád, keby v ňom neboli žiadne pozmeňujúce a doplňujúce návrhy.

„Bohužiaľ, k tomu nebola politická vôľa. Ja si myslím, že v daný okamih sa prijalo niečo, čo nie je úplne šťastné, pretože to nerieši tie požiadavky, ktoré zaznievali zo strany komunity, ktorá chcela manželstvo pre všetkých. Na druhú stranu, je tam nejaký posun, ktorý naopak môže niektoré veci uľahčiť. Ja ale nie som zástancom takých všelijakých kompromisov, ktoré potom zatemňujú podstatu takého zákona,“ povedal pre redakciu Antiyoutuber Vondrák. Každý zákon vraj ale môže prejsť novelou a nie je preto ešte nič stratené.

Niektorí sa radujú

Podľa niektorých ľudí je ale dobre, že Poslanecká snemovňa neschválila LGBTI+ komunite práva, ktorých sa dožadovali.

image

Utekajú z krajiny, trpia šikanou a stratou priateľov. Mladí Rusi opisujú, ako sa žije v Putinlande po schválení zákonov proti LGBTI+

„Predstav si, že máš dve mamy alebo dvoch otcov. Asi skôr nie, vďaka. Adopcia detí u takéhoto páru nie je možná a tak je to ok. Prečo by sa deťom malo ukazovať, že je to správne, keď to v prírode správne nie je? Ste neprirodzení a ešte chcete svoje práva?“ reagovali na hlasovanie poslancov niektorí ľudia na sociálnych sieťach.

Portál Antiyoutuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 06:15