Rusko zničilo hrad Harryho Pottera.X/Nycjim/
StoryEditor

Putin poslal vojsko na hrad Harryho Pottera. Pri útoku zomreli štyria ľudia a desiatky sa zranili

Michal Čiernik05.05.2024., 11:00h

Budova, ktorá je medzi miestnymi známa ako hrad Harryho Pottera, bola zničená pri nedávnom raketovom útoku Ruska. Komplex patrí údajne Medzinárodnej humanitárnej univerzite v Odesse.

Lajkuj Brainee.sk na

Štyria mŕtvi a 28 zranených. Taká je bilancia po ruskom raketovom útoku na luxusný kaštieľ, medzi miestnymi známy ako hrad Harryho Pottera. V skutočnosti má isť o vilu bývalého poslanca ukrajinského parlamentu Serhiia Kivalova.

Medzi zranenými majú byť podľa slov guvernéra Odeskej oblasti Oleha Kipera dve deti, tehotná žena a aj samotný Kivalov.

image

Neviditeľná zbraň každej vojny. Invázia na Ukrajine mala len za prvý rok väčšiu uhlíkovú stopu ako priemerná európska krajina

Nehnuteľnosť s kráľovskými záhradami, súkromnou plážou, prístavom a tenisovým kurtom, ktorá skutočne vyzerá ako z nejakej rozprávky je podľa webu Metro majetkom Medzinárodnej humanitárnej univerzity v Odesse, ktorej prezidentom je spomínaný Kivalov.

Bývalý člen zakázanej strany 

Ten, okrem toho, že bol bývalý ukrajinský poslanec, teraz už zakázanej proruskej strany, bol tiež v roku 2004 obvinený z účasti na falšovaní hlasov počas prezidentských volieb. A v roku 2012 mal údajne protiústavne pretlačiť jazykový zákon, ktorý dával v pohraničných oblastiach do popredia ruštinu. 

Nakoniec však ani proruské zmýšľanie ho nezachránilo pred raketami, ktoré zničili jeho palác.

Na záberoch zdieľaných na sociálnych sieťach je vidno horiace veže luxusného sídla. Útok, ktorý poškodil aj budovy v okolí, mali zničiť balistické rakety, ktoré je ťažké zneškodniť. Ukrajinské letectvo však pred útokom varovalo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 11:02