dunaFacebook/Dune Movie
StoryEditor

Recenzia: Duna je meditatívny blockbuster. Jej predloha ovplyvnila Star Wars aj Game of Thrones

Lukáš Kovalčík27.10.2021., 08:00h
Znie ti slovné spojenie meditatívny blockbuster ako oxymoron? V prípade najočakávanejšieho filmu tohto roka, ktorý nedávno dorazil do kín, je to však pravda. Duna v sebe spája vizuálnu epickosť s rozjímavou poetikou a výsledok stojí za to.
Lajkuj Brainee.sk na

Osudový príbeh

Adaptácia kultového sc-fi románu Franka Herberta sa odohráva v roku 10 191, kedy sú rôzne planéty vo vesmíre ľudskými kolóniami. Príbeh sa točí okolo mladíka Paula Atreidesa (Timotheé Chalamet), ktorý patrí k rodu Atreidov a má vzácny dar, ktorému ešte úplne nerozumie.

Jeho otca Leta (Oscar Isaac) poveria, aby spravoval planétu Arrakis, na ktorej sa ťaží vzácne korenie melanž, nevyhnutné pri medzihviezdnych letoch. Na planétu si však robí zálusk iný rod a tým sa spustí boj o moc, plný násilia a intríg.

Duna

Pozorný divák si pri pozeraní filmu spomenie na dve iné nesmrteľné diela. Star Wars a Game of Thrones. Duna má sci-fi veľkoleposť a osudovosť Hviezdnych vojen a zároveň aj intrigy Game of Thrones. Knižná predloha Duny však bola napísaná oveľa skôr ako spomínané diela, preto môžeme tušiť odkiaľ čerpali George Lucas a George R. R. Martin inšpiráciu.

Film

Samotný film diváka hypnotizuje, režisér zvolil pomalšie tempo, avšak pre pochopenie súvislostí fungovania univerza je to nevyhnutné. Dunu si kľudne môžeš pozrieť, aj keď si nečítal predlohu. Režisér Denis Villneuve ju buduje postupne, atmosféra je temná, no ty sa nemôžeš odtrhnúť od plátna. Nádherná kamera Grega Frasera sníma púštny svet Arrakisu a predstavuje nám jeho unikátny genius loci.

97262178_125334219151866_8024071388031614976_n duna Facebook/Dune Movie

​Dej je pretkaný filozofickými myšlienkami o prekonaní strachu a poslaní človeka, ktoré počujeme cez Paulove vnútorné monológy. Paul, vie nad čím premýšľa, ľudia v jeho okolí ho totiž považujú za mesiáša. On však svoje nadprirodzené schopnosti objavil len nedávno a z role chlapca sa dostáva do úlohy záchrancu celého sveta akosi náhle.

Timotheé Chalamet dokazuje, že má pred sebou veľkú budúcnosť. Rolu Paula zvládol bravúrne a osobne si neviem predstaviť, že by túto postavu hral niekto iný. Jeho zadumaný výraz a oči chlapca, ktorý má na sebe naložené bremeno celej planéty a musí sa s tým vyrovnať, sú jedinečné.

164395902_0b0e96 duna Facebook/Dune Movie

​Kladom je aj precízna hudba Hansa Zimmera, ktorý tentoraz vybral sugestívne melódie inšpirované world music. Ak má film nejaké negatíva, tak je to fakt, že vidíme len polovicu príbehu. Tú ďalšiu uvidíme, až v pripravovanom pokračovaní, ktoré má byť ešte veľkolepejšie.

Vo vedľajších úlohách sa blysli Javier Bardem a Stellan Skarsgård, ktorých vďaka dokonalým maskám pravdepodobne nespoznáš na prvý pohľad.

Duna je skrátka inteligentný veľkofilm, ktorý sa určite oplatí vidieť v kine.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 01:10