Zamestnanci protestovali v kostýmoch zo seriálu Squid Game. Chceli tým poukázať na jednu dôležitú vecTwitter.com/Bloomberg Quicktake, Facebook.com/Hit Radio
StoryEditor

VIDEO Juhokórejci protestovali v kostýmoch zo Squid Game. Chceli tým poukázať na jednu dôležitú vec

ros22.10.2021., 13:00h
V takomto netradičnom ustrojení požadujú lepšie pracovné podmienky. Tento krok mal však aj svoje opodstatnenie.
Lajkuj Brainee.sk na

Squid Game pobláznil takmer celý svet. Fanúšikovia sa od seriálu nevedeli odtrhnúť a ako informuje Techbox Denníka N, podľa uniknutých dát zvýšil hodnotu Netflixu o 900-miliónov dolárov. Seriál mal premiéru 17. septembra, pričom za menej než mesiac ho videlo rekordných 132-miliónov divákov. 

Týmto deväť dielnym počinom režiséra Hwang Dong-hyuka, ktorý scenár napísal ešte v roku 2008, sa inšpirovali aj demonštranti v Južnej Kórei. Tento týždeň vyšli do ulíc, aby požadovali lepšie pracovné podmienky. Nebol to však len taký obyčajný protest. Účastníci sa odeli do červeno-čiernych kostýmov, známych zo seriálu.

 

Na demonštráciách sa zúčastnili desaťtisíce členov odborových zväzov, ktorí požadovali lepšie podmienky pre neregulárnych pracovníkov, ako aj zvýšenie minimálnej mzdy. Informuje o tom portál Unilad.

Platy sú biedne

Kameňom úrazu je to, že dočasní a zmluvní zamestnanci nedostávajú plné výhody podľa platného juhokórejského pracovného práva. Ako uvádza Kórejská konfederácia odborových zväzov (KCTU), na zhromaždeniach, ktoré sa konali v trinástich mestách, bolo prítomných približne 80-tisíc členov. Ďalších 550-tisíc demonštrantov sa zúčastnilo na jednodňovom štrajku po celej krajine.

Tisíce ľudí vyšli do ulíc v kostýmoch a maskách zo Squid Game. Má to však aj svoje opodstatnenie. Seriál rozpráva príbeh o zadlžených ľuďoch, ktorí sa púšťajú do smrteľných detských hier v snahe vyhrať milióny. Niektorí odboroví pracovníci, ktorých citoval Lim Yun Suk, vedúci spravodajského kanálu Channel News Asia v Singapure, povedali, že „aj oni sa snažia zarobiť si na živobytie“. Presne tak, ako postavy v dráme od Netflixu.

Hlavná postava pracovala v juhokórejskom Ssangyong Motors a bojovala s finančnými ťažkosťami a depresiami. Seong Gi-Hun, ktorého odtiaľ v roku 2009 prepustili spolu s ďalšími 2 600 zamestnancami, sa pokúša prežiť. Napriek tomu, že vyskúšal akúkoľvek prácu, nedarí sa mu zarobiť dosť peňazí, a tak spolu s ďalšími ľuďmi vyskúša účasť v Squid Game, kde bojuje o holý život. 

Stredajšie zhromaždenie sa konalo aj napriek pandemickým opatreniam, ktoré povoľujú stretnutia do ôsmich alebo desiatich osôb, ak sú v skupine štyria plne zaočkovaní ľudia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. máj 2024 15:54