StoryEditor

Na olympiáde smie hranolčeky predávať len McDonald's

13.07.2012, 18:03

Americká firma, ktorá patrí medzi hlavných sponzorov celej akcie, si monopol vynútila v rámci zmluvy s usporiadateľskú komisiou.

Usporiadatelia olympijských hier v Londýne uzavreli kontroverznú zmluvu s firmou McDonald's. Podľa nej majú v miestach konania akcie zakázané predávať hranolky všetci okrem amerického giganta. Iba národné jedlo "fish and chips" zostalo nariadenia ušetrené. Stánkari sa proti zákazu búria.

"Jedinou výnimkou sú prípady, kedy sa (hranolky) podávajú s rybou," odkázal olympijskému personálu jeden zo stánkov v Londýne. Bez tejto výnimky z pravidla by predajcovia nemohli servírovať ani obľúbené britskej národné jedlo "fish and chips." Zákaz sa týka všetkých 800 predajcov občerstvenia na 40 miestach po celej Británii, kde sa budú hry konať, píše britský denník Daily Mail.

Zmluva medzi usporiadateľmi a McDonald's však vzbudila v Británii značné pobúrenie. Po vlne sťažností z radov statkárov sa londýnska komisie nakoniec s americkým gigantom dohodla, že si iné hranolky môže kúpiť aspoň personál na úvodnej a záverečnej ceremónii. "Je to vyriešené," povedal pre britský denník Guardian hovorca usporiadateľov. "Hovorili sme o tom s firmou McDonald's."

Pre ostatné však kontroverzné embargo naďalej platí. Diváci si tak nebudú môcť dať hranolky či akékoľvek jedlo s hranolkami, okrem "chips and fish," inde, než u McDonald's.

Zdroj: red

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 08:14