Freddie Highmore ako mladý Norman Bates v seriáli Bates Motel
StoryEditor

TV rady Stratégií: Psycho už aj ako seriál. Rozbieha sa sľubne

28.03.2013, 11:14
V Amerike odštartoval nový seriál Bates Motel inšpirovaný Hitchcockovým Psychom. Stratégie radia brandži s akvizíciami.

Americká káblová stanica A&E tento týždeň uviedla nový seriál Bates Motel. Inšpirovaný snímkou Alfreda Hitchcocka Psycho ukazuje mladosť Normana Batesa a jeho vzťah k matke, ktorý mal fatálne následky. To všetko zasadené do súčasnosti a temného deja.

Seriál odštartoval len tento týždeň, v pondelok o 22. hodine. Premiéru videli v Amerike 3 milióny divákov v najširšej skupine 2+. U mladších, pre trh zaujímavejších ľudí od 18 do 49 rokov mal seriál 1,6-miliónovú sledovanosť, rovnako tak aj v skupine 25-54. Podľa The Hollywood Reporter to znamená sľubný štart u mladých. V oboch cieľových skupinách bol Bates Hotel najsledovanejším debutom dramatického seriálu v histórii stanice. A&E nemá hraných seriálov toľko ako iné kanály, no Bates Motel prekonal aj Slnečno, miestami vraždy (The Glades), Lovcov väzňov (Breakout Kings) alebo Longmire.

Na medzinárodné trhy seriál distribuuje spoločnosť NBCUniversal International Television Distribution a už ho stihla uviesť napríklad do Poľska. Zahraničné stanice, ktoré o ňom uvažujú, však musia zvážiť niekoľko rizík. Prvým je dej: vonku sú už dve epizódy, no dej sa stále iba rozvíja. Môže ísť dobrým smerom, alebo – naopak – k priemeru psychotrilerového žánru. Recenzie sú zatiaľ relatívne pozitívne. Druhým rizikom je veková prístupnosť: kanál A&E ho označil ako vhodný od 14 rokov. To však v Amerike vzbudilo nevôľu združenia ochraňujúceho televíznu mravnosť Parent's Televison Council, ktoré chce docieliť preklasifikovanie seriálu ako vhodného iba pre dospelých. Potom by spadal do takzvanej kategórie TV-MA, kde je dnes napríklad The Walking Dead. Ak by išiel u nás s piktogramom "15", Rada pre vysielanie a retransmisiu tiež pravdepodobne dostane podnety od nespokojných divákov. Seriál obsahuje zábery krvavého násilia.

Americká A&E produktu verila a keď si Bates Motel objednávala, vyžiadala si rovno celý desaťdielny seriál a nie iba pilot, ako býva štandardné. V priípade zahraničných trhov však Stratégie odporúčajú s prípadnou kúpou počkať: kým sa ukáže, ako sa vyvíja sledovanosť v Amerike a či dej seriálu nezoslabnie, neznudnie. Zatiaľ potenciál má, ale to je iba prvé hodnotenie.

Vizitka Bates Motel

Krajina pôvodu: USA
Domáca stanica: A&E
Premiéra: pondelok 18. marca 2013
Počet sérií: 1 (10 objednaných epizód)
Žáner: psychotriler s hororovými prvkami, hodinové epizódy
Obsah: Inšpirovaný Hitchockovým filmom Psycho, seriál Bates Motel prináša pohľad na dospievanie budúceho sériového vraha a na to, ako ho formoval chorý vzťah s matkou a prostredie, v ktorom žil. Výkonnými producentmi sú Carlton Cuse (Nezvestní/Lost) a Kerry Ehrin (Svetlá piatkovej noci/Friday Night Lights, Família/Parenthood)
Ranking Seriály.Kinema.sk: 6/10 pilot (kompletná recenzia)
Medzinárodný distribútor: NBCUniversal International Television Distribution
Zahraničné trhy, ktoré seriál kúpili: Poľsko (13th Street Universal) a i.

Obchodný partner NBCUniversal International Television Distribution na Slovensku: striedavo Joj a CME

Výhody seriálu:
+ žánrový seriál s jasným potenciálom osloviť mladých mužov
+ známa značka, možnosť marketingovo nadviazať na Hitchcocka a Psycho

Riziká seriálu:
- úzka cieľová skupina
- zatiaľ nejasná veková prístupnosť
- úzka možnosť programingu (iba v neskorých večerných časoch)
- otázny vývoj deja a kvality seriálu

Na Slovensku vhodné pre: káblové stanice alebo do nočných slotov televízie Plus

https://www.youtube.com/watch?v=41k0fdltSCc

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 00:13