Mark Zuckerberg
StoryEditor

Tržby aj zisk Facebooku prekonali očakávania

29.10.2014, 11:25
Napriek tomu trh reagoval na výsledky internetového koncernu negatívne. Dôvodom sú plánované vysoké výdavky.

Facebook zvýšil v 3. štvrťroku príjmy z reklamy o 64 % a takmer zdvojnásobil zisk. Tržby aj zisk prekonali očakávania Wall Street. Napriek tomu trh reagoval na výsledky internetového koncernu negatívne. Dôvodom sú plánované vysoké výdavky. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Čistý zisk za tri mesiace od júla do septembra dosiahol 806 miliónov USD (632 miliónov eur), čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška. Tržby predstavovali 3,2 miliardy USD. Upravený zisk rovnako ako tržby prekonali prognózy expertov.

Tržby podporil rast v segmente mobilnej reklamy, na ktoré pripadá čoraz väčší podiel z celkového reklamného biznisu koncernu. Celkové príjmy z reklamy dosiahli 2,96 miliardy USD, z toho pripadalo na reklamu na mobilné zariadenia 1,95 miliardy USD alebo 66 %. V 2. štvrťroku tento podiel na celkových príjmoch z reklamy predstavoval 62 % a v prvých troch mesiacoch 59 %.

Burza neprijala výsledky Facebooku pozitívne. Potom, čo finančný riaditeľ David Wehner v rámci telefonickej konferencie s analytikmi oznámil, že náklady a investície na budúci rok môžu vzrásť o 55 % až 75 %, akcia koncernu v poburzovom obchodovaní oslabila o 10 %. Titul však od začiatku roka vyskočil takmer o 50 % a len počas uplynulého týždňa vzrástol o 6 %.

Facebook chce na budúci rok vysoko investovať do doteraz neziskových dcérskych spoločností, ako je napríklad firma špecializovaná na 3D okuliare Oculus VR alebo Whatsapp. Facebook prevzal firmu Whatsapp, ktorá vyvinula aplikáciu na zasielanie krátkych správ, vo februári za 22 miliárd USD. Koncern má podiely v približne 40 firmách.

Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
04. máj 2024 14:28