StoryEditor

Vznikol web proti referendu, cituje Zuzanu Fialovú aj Roba Rotha

29.01.2015, 15:09
Nejdeme.sk spojí organizácie, ktoré nepôjdu na referendum. Na stránke možno nájsť názory osobností, prečo sa referenda nezúčastnia.

LGBTI organizácie ďalej trvajú na tom, že nechcú byť súčasťou kampane pred referendom a s jeho iniciátormi nepôjdu do priamych konfrontácií. Martin Macko Z Iniciatívy Inakosť však tvrdí, že sú si vedomí svojej morálnej povinnosti vysvetliť svoj postoj verejnosti. S viacerými organizáciami sa preto rozhodli vytvoriť stránku nejdeme.sk, ktorá je už aktívna.

Na stránke možno nájsť názory viacerých osobností, prečo sa referenda nezúčastnia. Vyjadrujú sa tam Richard Stanke, Zuzana Fialová, Robo Roth, Mona Zázrivcová alebo Oľga Záblacká.

"Občiansky postoj sa dá rovnako vyjadriť aj neúčasťou, a to najmä v prípade, ak sú otázky referenda nezmyselné a nemôžu nič zmeniť na súčasnom stave," konštatovala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Jana Jablonická Zezulová z Iniciatívy Inakosť. Výsledky referenda podľa nej nevyriešia žiaden problém, ktorému dnes rodiny na Slovensku čelia.

Manželstvo bude podľa Inakosti v ústave naďalej zadefinované ako zväzok muža a ženy, deti, ktoré dnes z rôznych dôvodov nemajú matku alebo otca ich nebudú mať ani po referende a rodičia budú mať v prípade, ak nesúhlasia so spôsobom alebo niektorou z metód vyučovania, právo svoj názor odkonzultovať s vedením školy. Kampaň pre referendom považuje za zbytočné plytvanie prostriedkami.

LGBTI organizácie prišli na tlačovú konferenciu podporiť aj viaceré organizácie spolu s podpredsedom Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť Kálmánom Petőczom. "Celá referendová kampaň neuveriteľne prispieva k deformácii právneho vedomia na Slovensku. Deformuje chápanie ľudských práv. Väčšinový názor nemusí byť demokratický, pravdivý ani spravodlivý," poukázal. Petőcz je zároveň riaditeľom Helsinského výboru pre ľudské práva na Slovensku.

Elena Gallová Kriglerová z Centra pre výskum etnicity a kultúry (CVEK) pripomenula, že Slováci žijú v rozmanitej krajine, čo je podľa nej dôležité. "K tejto rozmanitosti prispieva aj LGBTI komunita," konštatovala.

Referenda sa nezúčastnia ani predstavitelia organizácii Amnesty International Slovensko, Nadácie otvorenej spoločnosti či Queer Leaders Forum.

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 07:39