StoryEditor

Chcú zákazníci naozaj „connected cars“?

21.07.2014, 13:14
Bezpečnosť, navigácia, bezpečnostné systémy – funkcie, ktoré zákazníci uprednostnia pred zábavou či infotainmentom.

Automobil nabitý internetom a najrôznejšími pripojeniami – téma, o ktorej automobiloví výrobcovia hovoria už niekoľko rokov. Sú však na novinku pripravení samotní zákazníci?

 

Telefónica prišla s prieskumom, v ktorom sa pozrela na to, čo zákazníci (vzorka 5000+) od „connected cars“ očakávajú.

 

Giganti ako Google či Apple už predstavili operačný systém pre autá, no mnohým sa táto funkcia stále nezdá príliš atraktívna. Svedčí o tom i (nízky) záujem o aplikácie, vďaka ktorým ostávate pripojení na sociálnych sieťach i počas jazdy.

 

Podľa prieskumu, ak by si respondenti mali vybrať z funkcií, uprednostnili by bezpečnosť, bezpečnostné systémy a lepšiu navigáciu. Na teraz ostávajú menej nároční a pri najbližšej kúpe by očakávali možnosť napojiť svoj smartphone a prepojiť zariadenia vnútri automobilu.

 

Telefónica však verí, že súčasná zákaznícka potreba sa zmení. Šance vidí najmä v automobiloch, ktoré prepájajú nielen zariadenia vo vnútri automobilu, ale spájajú automobil i s vonkajším svetom. V blízkej budúcnosti tak môžeme vidieť na čelnom skle auta informácie, kde je najbližšia benzínová pumpa, koľko tam stojí káva, aký je stav vozovky či najbližšie parkovacie miesta. Mimochodom, to vytvára doteraz nepoznaný priestor pre značky.

V prípade „connected cars“ ani ochrana osobných údajov nie je na prvom mieste. Práve spomínaná bezpečnosť a zábava majú väčšiu dôležitosť.

Ak chcú však technologický giganti v novom segmente uspieť, popasovať sa budú musieť s faktom, že zákazníci majú stále nedostatok informácií o tom, čo vlastne „connected cars“ znamená. Zobrať na vedomie by tiež mali, že zákazníci sú ochotní zdieľať pomocou technológie miesto, kde sa nachádzajú a pochváliť sa so svojím štýlom jazdy. Ako odplatu očakávajú zľavu z poistenia vozidla.  

Zdroj: Connected Car Industry Report 2014

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
02. máj 2024 02:55