StoryEditor

Tatra banka spustí platby cez mobil. Tvrdí, že ako prvá v Európskej únii

03.04.2012, 00:00

Má ísť o štvrtú generáciu platenia, ktorá priamo komunikuje s telefónom. Vraj zaujme konkurenciu aj materskú spoločnosť Raiffeisen Bank.

Tatra banka predstavila novú službu: mobilné platby cez telefóny iPhone. Po kartách s magnetickým pásom, chip & PIN technológii a bezkontaktných kartách má ísť o štvrtú generáciu platenia. Zatiaľ je testovaná interne, v máji má byť uvedená na trh.

Podľa generálneho riaditeľa Igora Vidu spúšťa Tatra banka mobilné bezkontaktné platby ako prvá na Slovensku. "Toto riešenie sa nedá porovnávať s riešeniami, ktoré konkurenčné banky označovali za mobilné platby," vyhlásil. Rozdiel je podľa neho v tom, že technológia priamo komunikuje s telefónom, pričom iné spoločnosti prinášali len takzvané nálepky. Tie fungovali iba ak mali dostatočný kredit a nedalo sa s nimi platiť cez internet. "Toto je reálne karta k vášmu účtu, ktorá len nevyzerá ako karta – je to mobil."

Podľa údajov Tatra banky má na Slovensku iPhone 120 tisíc ľudí, z toho je 20- až 25 tisíc jej klientmi."Vo vzťahu k tejto techológii by som sa nepozeral optikou predajných plánov, ale cez väčší klientský komfort," odpovedal člen predstavenstva Tatra banky Michal Liday na otázku Stratégií.sk, koľko ľudí by službu podľa ich prognóz mohlo využívať. Igor Vida povedal, že približne 16 tisíc klientov dnes využíva aplikáciu v iPhone na internet banking a predpokladá, že mnohí prejdú na mobile pay. "Neprinášame to prvoplánovo s tým, že kalkulujeme, koľkým to predáme a koľko na tom zarobíme," dodal. Nechystá sa ani väčšia marketingová kampaň na podporu tejto služby, najväčšou aktivitou v tomto smere bola podľa Lidaya dnešná tlačová konferencia.

Podľa tvrdení Tatra banky prinášajú mobilné bezkontaktné platby ako prví v Európskej únii. Nejde ani o aktivitu koordinovanú s materskou Raiffeisen Bank. "Je to technológia, ktorá určite zaujme aj konkurenciu. A čo sa týka skupiny Raifeissen, predpokladám, že postupne vo všetkých krajinách prejdú k tejto technológii," povedal Vida. Slovenská Tatra banka chce medzitým riešiť technológiu univerzálne pre smartfóny. V čase zavádzania mali iPhony ako jediné certifikované riešenie.

Služba vzniká v spolupráci s Visa. Bude fungovať v takmer 3 tisíckach obchodov vybavených technológiou na bezdotykové platby. Vyžaduje si tzv. zariadenie iCarte, ktoré vyzerá ako obal na iPhone a obsahuje čip a anténu.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. máj 2024 00:34