StoryEditor

Tri seriály, ktoré ohrozuje nízka sledovanosť

09.08.2013, 16:41
Ktorým americkým seriálom známym aj zo Slovenska klesá sledovanosť a hrozí im zrušenie. Analýza Stratégií.

Seriály ako Teória veľkého tresku (The Big Bang Theory), Moderná rodina (Modern Family) alebo Dva a pol chlapa (Two and a Half Men) nemajú problém: ich sledovanosť je v USA vysoká, materské televízie si objednali nové časti a koniec tak skoro nehrozí.

Stratégie sa však pozreli na seriály, ktoré sú na tom presne naopak: sledovanosť im postupne klesá a nadchádzajúca sezóna 2013/2014 je pre nich riziková: môže totiž byť ich poslednou. Vybrali sme tri tituly známe aj zo slovenských obrazoviek, ktoré sú podľa našej analýzy najohrozenejšie.

Pri analýze sme vychádzali z dát Nielsen Media Research. Ak nie je uvedené inak, dáta sú za cieľovú skupinu 18-49 a parameter most current (sledovanosť naživo v deň vysielania a do siedmich dní zo záznamu).

Dobrá manželka čaká na finálny verdikt

Dramatický seriál Dobrá manželka (The Good Wife) nepatrí k tým, čo by stanici CBS prinášali rekordnú sledovanosť. Posledné tri sezóny sa jej sledovanosť pohybuje okolo 2,5 až 2,6 % v mladej cieľovej skupine 18-49. Je stabilizovaná, ale pre CBS podpriemerná.

Na tejto stanici, ktorá má spomedzi veľkej americkej päťky (ABC, CBS, Fox, NBC, The CW) najstaršieho diváka, by to nebol až taký problém, keby si seriál držal dobré čísla aspoň v širšej skupine domácností alebo 2+. Ani to však už neplatí: Dobrú manželku pozerávalo minulú sezónu 10,7 milióna Američanov v 2+. Seriál prvýkrát klesol pod priemer CBS. Mladých divákov nikdy nemal veľa, pomaly mu ubúdajú aj tí starší. Ak sa trend nezvráti, nadchádzajúca sezóna 2013/2014 môže byť pre Dobrú manželku posledná.

V prípade zrušenia Dobrej manželky na slovenskom trhu utrpí najmä káblový Universal Channel, ktorý má kúpená pay-TV práva. Seriál sa objavuje aj na kanáloch skupiny Joj.

Simon Baker, čoraz slabší Mentalista

Ďalším seriálom CBS, ktorého čísla sledovanostiu mladých divákov pomaly slabnú, je Mentalista (The Mentalist). Vysiela sa po Dobrej manželke, takže o dobrej nábehovej krivke nemožno hovoriť. Na obrazovke je už päť sezón, na jeseň sa chystá šiesta.

CBS má v ponuke viacero krimiseriálov s vlažnými výsledkami. Scenár je rovnaký: v skupine 18-49 čísla okolo staničného priemeru alebo pod ním, no prevažne starší ženský divák im pomáha k dobrým výsledkom aspoň v širšej cieľovke 2+. To je scenár Mentalistu, Blue Bloods alebo Hawaii Five-0. Mentalista však spomedzi nich klesá najrýchlejšie: poslednú sezónu mal 11,7 milióna divákov v 2+, čo znamená medzisezónny pokles o pätinu. Presun vysielacieho dňa zo štvrtka na nedeľu mu nepomohol. V reklamne zaujímavej cieľovej skupine 18-49 dosahoval poslednú sezónu sledovanosť 2,4 %, čo znamená pol bodu pod staničným priemerom.

Mentalista môže prežiť, ak si udrží čísla z poslednej sezóny. No ak klesne, bude pre CBS z hľadiska pomeru cena/výkon čoraz menej zaujímavý. Pri šiestej sérii sú jeho produkčné náklady vysoké. Na Slovensku tak prídu o nové časti kanály Markízy, hlavne Doma.

Zbohom, Community?

Stanica Fooor možno príde o šancu nakupovať nové časti komediálneho seriálu Community. Ten v rodnej Amerike dosahuje vlažné výsledky; poslednú sezónu priniesol NBC 1,7-percentný rating, čiže 0,6 bodu pod staničným priemerom. NBC ho odsunula mimo hlavnej jesennej sezóny, napriek tomu mu však dôveruje. Spomedzi troch seriálov, ktoré vybrali Stratégie ako ohrozené, je pri Community najväčšia pravdepodobnosť, že nadchádzajúca sezóna 2013/2014 bude jeho poslednou. V tom prípade by sa dožil piatich sérií.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
06. máj 2024 14:27