Zdeněk Bakala, majiteľ vydavateľstva Economia, kupuje spoločnosť Centrum Holdings.
StoryEditor

Bakalova Economia kupuje Centrum Holdings

29.04.2013, 14:40
Zdeněk Bakala rozširuje svoje vydavateľské aktivity na českom trhu.

Bakalom ovládaná spoločnosť Economia kupuje Centrum Holdings. Ten v Česku prevádzkuje spravodajský server Aktuálně.cz, internetové portály Centrum a Atlas. Bakala tak k IHNED.cz, Hospodářským novinám a časopisom Ekonom, Respekt či Marketing & Media získa Aktuálně.cz, Insider, databázu užívateľov e-mailu na Centrum.cz či agentúru pre malé a stredné podniky Najisto.cz.

Bakala kupuje len aktivity Centrumu v Českej republike.



Vydavateľstvo Economia pred časom oznámilo, že svoju slovenskú časť predáva Andrejovi Babišovi. Dnes vedenie firmy oznámilo, že sa dohodlo na prevzatí tretieho najväčšieho portálu na českom internetovom trhu - spoločnosti Centrum Holdings. „Ku kúpe sme pristúpili nie náhodou vo chvíli, kedy sa Economia pripravuje na spustenie najmodernejšieho newsroomu v strednej Európe. Akvizícia pomôže výrazne urýchliť transformáciu Economie v moderný vydavateľský dom tretieho tisícročia,“ uviedol Kamil Čermák, podpredseda predstavenstva Economie zodpovedný za reštrukturalizáciu.
 

Economie a Centrum Holdings spoločne vytvoria firmu s viac ako 700 zamestnancami a ročným obratom cez 1 miliardu českých korún. Economie si kupuje predovšetkým významnejšie postavenie na internetovom trhu a technologické know how. „Významnou posilou nášho tímu budú skúsení novinári, ktorí vytvárajú obsah Aktuálne.cz,“ uviedol Čermák.
 

Spojením Centrumu s internetovými aktivitami Economie vznikne firma, ktorá svojím obsahom zasahuje cez polovicu internetovej populácie v Česku. Pod Economiu prejde okrem Akutálně.cz, portál Centrum a Atlas a ďalšie dve desiatky internetových projektov. Transakciu ešte musí schváliť protimonopolný úrad.
 

Economia kupuje Centrum Holdings od amerického investičného fondu Warburg Pincus. Cena nebola zverejnená. Je ale isté, že Američania dostanú len zlomok toho, čo za Centrum zaplatili, keď ho v roku 2007 kúpili od zakladateľov Ondreja Tomka a Oldřicha Bajera. Kupca pre spoločnosť hľadali niekoľko rokov, v minulosti bolo medzi záujemcami aj vydavateľstvo Ringier alebo aj otec-zakladateľ Ondřej Tomek.

Zdroj: mia

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
02. máj 2024 04:02