Zákulisie V dobrom aj v zlom
StoryEditor

Markíza natáča prvý seriál v HD kvalite. V dobrom aj v zlom

19.07.2013, 00:05
Herci sú špeciálne osvetlení, architekti musia dbať na detaily, televízia používa iné kamery. Markíza vyrába v HD a chystá aj ďalšie programy.

Novinka televízie Markíza V dobrom aj v zlom bude prvým pôvodným slovenským HD seriálom. "Ako prvý na Slovensku je vyrábaný a zároveň bude aj vysielaný v natívnom vysokom rozlíšení," tvrdí stanica.

"Myslíme si, že práve teraz je ten správny čas, keď ľudia začnú vnímať HD ako niečo, čo je automatické, a o SD už nebudú ani len uvažovať," povedal pre Stratégie riaditeľ Centra techniky skupiny Markíza Zdenko Ryšavý. "Musíme prejsť ešte dlhú cestu a robiť osvetu, aby divák mal ten najlepší zážitok pri sledovaní atraktívneho programu vo veľmi vysokej kvalite obrazu," dodal.

Stanica musela pre HD výrobu seriálu upraviť kompletný technologický reťazec - počnúc kamerovou a zvukovou technikou, osvetlením a iným štýlom práce so svetlami než pri klasickom rozlíšení. Inak musia pracovať vizážisti aj architekti, keďže HD si vyžaduje väčší dôraz na každý detail.

Markíza spustila vysielanie v HD koncom roka 2009, kedy takto odvysielala prvú akvizíciu Happy Feet. Následne pridávala ďalší obsah nakupovaný zo zahraničia. Prvým vlastným HD programom bol event Slávik v roku 2010 a prvou pôvodnou cyklickou reláciou v HD minuloročná Farma. Markíza vtedy nakúpila sedem kamier pracujúcich vo vysokom rozlíšení a už vtedy avizovala, že chystá ďalšie HD projekty. Prečítajte si viac o Farme vo vysokom rozlíšení.

Markíza chystá v budúcnosti v HD ďalšie zahraničné akvizície, ale aj hokejový šampionát zo Zimných olympijských hier Soči 2014.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
02. máj 2024 00:54