Andrej Kiska
StoryEditor

Milujete prezidenta Kisku? Môžete si ho zavesiť doma na stenu

07.07.2014, 10:52
Portrét slovenskej hlavy štátu je vraj bezchybný. Dnes sa dostal do predaja, môžu ho mať aj bežní ľudia.

Tlačová agentúra Slovenskej republiky to s oficiálnym portrétom prezidenta Andreja Kisku myslí vážne. Nielenže sa dostane na úrady, kde zo zákona musí byť, ale TASR spustila aj jeho oficiálny predaj. Môžu si ho teda kúpiť tiež bežní ľudia.

TASR Kisku ocenila na 26 eur - taká je cena oficiálneho portrétu prezidenta bez DPH. Fanúšikovia prezidenta a milovníci slovenských ústavných činiteľov dostanú veľký farebný portrét široký skoro 40 cm. Na výšku má vyše pol metra.

Navyše TASR je verejonprávna inštitúcia, takže peniaze získané z predaja Kiskových portrétov ostanú vo verejných rukách.

Autorom oficiálnej prezidentskej fotografie, ktorá bude "visieť" najbližších päť rokov na oficiálnych miestach a možno aj v niektorých obývačkách, je Pavel Neubauer. Ten zhotovil portréty všetkých slovenských prezidentov - okrem Kisku aj Michala Kováča, Rudolfa Schustera a Ivana Gašparoviča.

Fotografovanie absolvoval Andrej Kiska koncom júna v priestoroch TASR, pod taktovkou dlhoročného fotografa agentúry Pavla Neubauera. "Sľúbili ste mi, že budem mať modré oči a veľa vlasov," zažartoval prezident po tom, ako uvidel svoj portrét (na snímke vpravo). S výsledkom bol spokojný, aj keď ako mužovi sa mu ťažko hodnotilo seba samého. Generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník ozrejmil, že psychologička zhodnotila, že na portréte z hlavy štátu vyžaruje silná charizma, ale súčasne ľudskosť a láskavosť. Prezident je rád, že sa vybrala taká fotografia, na ktorej sa usmieva. "Úsmev je súčasť môjho života a ten obraz bude vyžarovať, že mám rád ľudí," poznamenal. Prečítajte si o tom viac.

TASR sa oficiálnemu portrétu venovala aj vo svojom spravodajstve. Okrem iného zverejnila správu, podľa ktorej je portrét slovenskej hlavy štátu "bezchybný". Takto zhodnotil oficiálnu fotografiu prezidenta SR Andreja Kisku z dielne TASR český odborník na etiketu a protokol Ladislav Špaček. Dlhoročný hovorca českého prezidenta Václava Havla na portréte oceňuje najmä jeho prirodzený výraz. "Pán Kiska na ňom pôsobí veľmi autenticky, bez viditeľných úprav, je seriózny a dôstojný, má dobrý výraz, príjemný, no zároveň vážny pohľad," uviedol Špaček. V prípade oficiálneho portrétu český odborník taktiež vyzdvihol oblečenie. "Takisto bez chyby, dobrá kravata i golier košele," povedal. Všimol si aj to, že Kiska sa nepozerá priamo do objektívu. "Pri takýchto portrétoch to nie je obvyklé, zrejme ale mal fotograf dôvod zvoliť tento variant," konštatoval mediálne známy odborník na etiketu.

Ako oficiálnu fotku portrét pochválil aj prestížny americký fotograf slovenského pôvodu Paul Martinka. "Jediné, čo mi tam možno trochu chýba, je vlajka SR v pozadí," uviedol fotoreportér The New York Post. Slovenská odborníčka na protokol Deana Lutherová si osobitne všimla výraz tváre nového prezidenta. Ten mohol byť podľa nej neutrálnejší. "Okrem toho úsmev nekorešponduje s očami, tie sú bez úsmevu," všimla si. Zdôraznila ale, že ide o čisto osobný pohľad. "Protokol neurčuje, ako má oficiálny portrét vyzerať," dodala Lutherová.

Zdroj: Ivan Krasko, red, TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
08. máj 2024 23:38