StoryEditor

Názor Marcela Gregu: Kedy bude štát konečne chrániť slovenských vysielateľov?

06.05.2016, 15:35
Generálny riaditeľ JOJ Group otvorene hovorí o tom, že je u nás potrebné vytvoriť férové podmienky pre slovenských vysielateľov.

Aktuálnou témou posledných dní bolo Programové vyhlásenie vlády (PVV), ktoré hovorí aj o oblasti kultúry a médií. Dovoľte mi zacitovať: „Vláda považuje kultúru za vnútorný základ spoločnosti, ktorý ju určuje hodnotovo a spoluvytvára jej jedinečnú národnú, národnostnú či miestnu identitu. (...) Kultúra má však aj nezanedbateľný potenciál prispievať k ekonomickému a sociálnemu rozvoju spoločnosti.“ Som veľmi rád, že som v PVV našiel tieto vety. Dáva mi to totiž nádej, že ministerstvo kultúry, ktoré za posledné roky pripravilo legislatívu na ochranu viacerých oblastí kultúrneho života, bude v tejto snahe pokračovať a pozrie sa aj na problémy, ktoré v súčasnosti trápia vysielateľov. A nemám teraz na mysli verejnoprávnu RTVS, ktorú štát legislatívne ako konkurenta súkromných vysielateľov ekonomicky chráni cez zabezpečenie rozsiahlych príjmov aj vo forme koncesionárskych poplatkov.
Štát dnes cez povinnosť vysielateľov zaraďovať do vysielania 15 % nezávislej produkcie, t.j. produkcie zabezpečenej subjektmi, ktoré nie sú vysielateľmi, a 50 % európskej produkcie v spojení s povinnosťami vysielať v slovenskom jazyku chráni nezávislú a domácu produkciu. Rovnako tak cez viaceré ustanovenia zákona o vysielaní a retransmisii, audiovizuálneho zákona a zákona o reklame podporuje slovenské znenie programov, čím chráni slovenských dabingových producentov vrátane hercov, režisérov, prekladateľov, ako aj slovenských producentov reklamy. Zavedením povinných kvót na vysielanie slovenskej hudby v rádiách ministerstvo kultúry zaviedlo priamu ochranu slovenských autorov, interpretov a producentov slovenskej hudby.
Ochranu slovenskej produkcie vnímam pozitívne. Ak na Slovensku však  nebudú vytvorené podmienky aj na akúsi „ochranu“ slovenských vysielateľov, môže sa nám stať, že slovenskú produkciu, síce legislatívne chránenú, nebude mať kto objednať, zaplatiť a vysielať. Zahraniční vysielatelia totiž nie sú viazaní slovenskými kvótami a to aj napriek tomu, že sú na Slovensku šírení. Som presvedčený, že ministerstvu záleží na tom, aby slovenskí televízni vysielatelia mohli naďalej zamestnávať tisícky ľudí a dávať prácu celému reťazcu podnikateľských subjektov, malých živnostníkov, autorov či umelcov. Bol by som preto veľmi rád, keby ministerstvo kultúry v rámci v PVV avizovanej revízie právnej regulácie poskytovania audiovizuálnych mediálnych služieb vrátane vysielania riešilo najmä nezákonnú retransmisiu zahraničných programových služieb, ako aj porušovanie územných licencií zahraničnými vysielateľmi a retransmitormi na našom území.

Zdroj: Marcel Grega

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 20:17