Newtopia. Foto: Sat.1Sat.1
StoryEditor

Škandál v reality šou: Kamery ukázali, ako štáb ovplyvňuje hru

14.04.2015, 11:48
Svetová reality šou, ktorá mala byť sociálnym experimentom, čelí kritike. Ukázalo sa, ako do nej štáb zasahuje.

Reality šou Utopia zažíva kritické chvíle: ukázalo sa, že “realitu” do istej miery určuje štáb.

Spoločnosť Talpa, ktorá stojí aj za šou The Voice, priniesla novinku minulý rok. Formát Utopia mal byť veľkým sociálnym experimentom postaveným na tom, že kamery budú sledovať, ako si súťažiaci dokážu sami vybudovať vlastné spoločenstvo, vlastné pravidlá. Teraz však pri nemeckej verzii vyplávali na povrch zásahy štábu. Diváci to mohli vidieť v priamom prenose.

Nemecká Newtopia ponúka okrem klasických televíznych zostihov priame prenosy rovno z pľacu. A práve jedna z kamier zachytila aj to, čo nemala: ovplyvňovanie súťažiacich členom štábu. Informujú o tom dwdl.de a Focus.

Ako popisuje dwdl.de, bolo okolo 2:00 v noci, keď skupinu súťažiacich zobudil zvukový signál. Jedna kamera, ktorá mala byť vypnutá, ale nebola, následne zachytila rozhovor súťažiacich a člena produkčného tímu zo spoločnosti Talpa. Ten im hovoril, že produkcia si želá viac “vzrušenia” do šou. V motivačno-kritickej atmosfére priniesol aj konkrétne návrhy, napríklad myšlienku začať poskytovať v Utopii tetovacie služby. Rolu zohral aj alkohol, člen tímu tvrdil, že má vypité.

Okrem toho, že toto videli diváci, jeden zo súťažiacich sa posťažoval - cítil sa vyčlenený a argumentoval, že ak si produkcia niečo želá, mala by to povedať všetkým a nie iba niektorým. Takto nie je jasné, ktoré nápady priniesli súťažiaci a ktoré štáb.

Podľa dwdl.de to, že šou je do istej miery “hraná” zrejme neprekvapí nikoho v brandži, no je v rozpore s princípom tejto relácie založenej na “sociálnom experimente”. Web tvrdí, že experiment zlyhal. Portál Focus sa vyjadruje podobne: celá podstata formátu je vraj ohrozená, keď producenti zasahujú do diania a nie je to sociálny experiment, ale opäť cielená “scripted reality”.

Televízia Sat.1 sa ospravedlnila: tvrdí, že to s ňou nebolo vopred prediskutované a podobné rozhovory nie sú v jej záujme.

Formát Utopia vznikol v Holandsku. Túto sezónu ho nasadila aj americká stanica Fox, no pre slabú sledovanosť ho predčasne zrušila. Na Sat.1, kde sa vysiela pred hlavným večerným programom, má tiež skôr klesajúcu tendenciu. Poľutovanie vyjadrila aj Talpa, incident sľúbila prešetriť. Uviedla tiež, že producenti poskytujú rady súťažiacim v každej šou.

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

Zdroj: ik

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. máj 2024 02:36