StoryEditor

Jedna norma pre všetkých nemusí byť vždy fér

05.04.2016, 13:30
Občianske združenie Equity pod záštitou verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej v spolupráci s Férovou Nadáciou O2 ako hlavným partnerom pripravili osvetovú súťaž pre mladých . K súťaži sa viaže kampaň Všetci sme neNORMAlni, ktorá otvára celospoločenskú diskusiu na objasnenie rozdielov medzi rovnakým a rovnocenným (férovým) prístupom. Myšlienku férovosti podporil osobným posolstvom prezident SR Andrej Kiska.

Rovnaký vs. rovnocenný

Rovnaký prístup a rovnaké zaobchádzanie v praxi znamená, že všetkým ľuďom sú poskytnuté rovnaké prostriedky. Tento prístup nie vždy berie do úvahy konkrétne podmienky každého človeka (sociálne, fyzické, psychické, spoločenské, intelektuálne, rodové, vekové, etnické…). Rovnaký prístup je teda spravodlivý len vtedy, ak sú ľudia, v rovnakej, porovnateľnej situácii.

“Z nesprávneho chápania princípov spravodlivosti v zmysle "spravodlivý = rovnaký ku každému” vzniká veľa chybných úvah a škodlivých záverov. Preto je osveta na túto tému veľmi potrebná, aby sa nám podarilo do budúcna byť za každých okolností spravodlivý nielen k ľuďom v rovnakej situácii, ale aj k ľuďom v rozdielnych situáciách ,” hovorí Jana Dubovcová, verejná ochrankyňa práv.

„Skutočne férový prístup je dlhodobo alfou a omegou nášho snaženia a odráža aj stratégiu Férovej Nadácie O2. Preto je absolútne prirodzené, že sme sa rozhodli túto kampaň aktívne podporiť. Veríme, že téma osloví široké publikum a najmä žiakov, ktorí budú mať možnosť dokázať, že sa k sebe vieme správať férovo a že si ceníme individuálne schopnosti každého z nás,“ dodáva René Parák, Predseda Správnej rady Férovej Nadácie O2.

 

Suum cuique (Každému svoje)

Zmyslom súťaže je snaha ozrejmiť časti verejnosti správne a zákonné vnímanie férovosti a spravodlivosti v riešení situácií bežného života. Chceme poukázať na to, že spravodlivý prístup neznamená v praxi vždy rovnaký prístup ku každému. Znamená, že s každým zaobchádzame rovnocenne, teda s prihliadnutím na každého osobné potreby a podmienky, v akých sa nachádza,“ vysvetľuje Lýdia Šuchová, predsedníčka Equity o.z.

 

Súťaž

Viac-žánrová súťaž je určená pre žiakov, študentov, a neformálne skupiny detí a mládeže v spolupráci s ich učiteľmi, vychovávateľmi, komunitnými pracovníkmi alebo rodičmi. Je možné sa do nej zapojiť ako jednotlivec alebo kolektív autorov. Úlohou je spracovať tému „Jedna NORMA pre všetkých nemusí byť vždy fér  - Zažil/a som to tiež...“ a to v akomkoľvek formáte (výtvarnom, hudobnom, literárnom, dramatickom..).

Špeciálna kategória je pre pedagógov, vychovávateľov a komunitných pracovníkov, ktorí môžu do súťaže zaslať text obsahujúci názory, skúsenosti, postrehy, odporúčania a/alebo učebné postupy a pomôcky (akéhokoľvek formátu) využiteľné na sprístupňovanie témy súťaže deťom

Pre výhercov sú pripravené smartfóny, dátové a internetové paušály, knihy, športové potreby, antivírusové balíčky, špeciálne pre súťaž pripravené čokoládové odmeny, koncoročné výlety. Špeciálnou cenou je Play Station 4.

Všetky informácie o súťaži nájdete na web stránke súťaže www.somfer.sk

 

Podpora významných osobností

Kampaň podporujú svojimi osobnými príbehmi aj ambasádori férovosti, ktorými sú známe osobnosti spoločenského života. Ich posolstvá nájdete na web stránke súťaže.

„Do systému podpory sa nedostanete bez úspechu a k úspechu sa nedostanete bez podpory. A tu prichádza na rad equity - pomôcť športovcom s potenciálom, nasadením a chuťou do tvrdých tréningov, aby sa do tohto kruhu dostali. A práve to je pre mňa priestor ako sa zachovať fér a pomôcť kolegovi, ktorý musí trénovať už v zničených teniskách, alebo absolvovať sústredenie bez trénera, či fyzioterapeuta,“ vysvetľuje 3-násobný olympionik, najlepší chodec a jeden z najúspešnejších slovenských atlétov posledného desaťročia Matej Tóth.

Zdroj: PR Clinic

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
07. máj 2024 13:08