Legacy
StoryEditor

Nový nápad zmení staré fľaše na náplň do 3D tlačiarní

25.04.2014, 09:30
Zo súčiastok do 250 dolárov by ste si mohli poskladať vlastné zariadenie na výrobu náplní do 3D tlačiarne.

V Amerike nezvnikajú len nové, menšie a cenovo dostupnejšie modely 3D tlačiarní, ale aj ďalšie generácie ich náplní. Tá najnovšia má aj ekologický rozmer.

Podnikateľka zo Seattlu Liz Havlin prichádza s nápadom na zariadenie nazvané Legacy, ktoré roztaví staré plastové fľaše a spraví z nich náplň do 3D tlačiarne. O niečo podobné sa pokúšali aj ľudia pred ňom, ale rozdiel je v cene: zariadenie by ste si mali vedieť poskladať zo súčiastok za maximálne 250 dolárov. Jej náplne majú fungovať vo všetkých hlavných typoch 3D tlačiarní.

Nápad si všimli technologické weby, píše o ňom napríklad Venture Beat. Podľa neho síce mnohí fanúšikovia 3D tlače sú ekologicky založení, ale napriek tomu dnes ťažko nájsť 3D náplne vyrobené z recyklovateľného materiálu. Napriek tomu, že tento materiál je ľahko recyklovateľný.

S týmto projektom ide Havlin na Kickstarter, kde chce vyzbierať 30 tisíc dolárov, aby ho mohla posunúť do ďalšej fázy. "Investorom", ktorí jej na to dajú peniaze, pošle recyklované náplne. Jej plánom nie je začať vyrábať tento produkt sériovo, ale poskytnúť duševné vlastníctvo. Vyrobila už prototyp, no v dlhodobom horizonte chce vytvoriť open source, na základe ktorého si bude môcť ktokoľvek vyrobiť vlastné zariadenie na recyklovanie. V budúcnosti by bola rada, keby vznikli miesta, kam môžu ľudia nosiť staré plasty a dostanú za to kredity na kúpu 3D náplní alebo iných doplnkov. Zbierka na Kickstarteri zatiaľ neodštartovala, no je pripravená.

3D tlačiarne sú na vzostupe: po veľkých a drahých modeloch prichádzajú cenovo dostupnejšie. Prečítajte si o nich viac:

 

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 01:30