Burger pripravený vo Foodini
StoryEditor

Ste hladní? Nová 3D tlačiareň dokáže »tlačiť« jedlá

28.03.2014, 13:02
Startup Foodini prináša tlačiareň, ktorá tlačí kompletné jedlá. Pozrite si ju v akcii. Video.

Firmy nevyvíjajú už len bežné 3D tlačiarne. Technologický startup Natural Machines prináša 3D tlačiareň Foodini, čo tlačí jedlo. Všíma si Engadget.

Foodini netlačí len malé cukrovinky, ale kompletné a náročnejšie jedlá od čokolád až po cestoviny. Funguje tak, že najskôr naplníte kapsule na jedlo čerstvými ingredienciami, potom zadáte recept a Foodini začne "vyrábať". Jedlo má byť hotové za pár minút a pripravené na konzumáciu, ak ste ho robili z predvarených surovín. Ak nie, stačí ho zohriať a zjesť.

Doposiaľ boli na trhu iba experimenty s jednoduchými jedlými produktmi. Foodini tvrdí, že ako prvý zvládne všetky druhy skutočných jedál. Chce odbremeniť ľudí od tvarovania jedál, výroby cestovín a podobne, čím má prípravu zjednodušiť a zároveň podporí ľudí, aby si nekupovali predpripravené polotovary, ale radšej si "varili" sami. Sústredí sa na domácnosti aj profesionálne kuchyne, ktoré vraj ocenia napríklad jeho dizajnérske schopnosti. Pozrite si ukážky jedál na www.naturalmachines.com.

Na projekte 3D jedálenskej tlačiarne sa pracuje od roku 2012, zatiaľ vznikli prototypy a predprodukčné verzie prístroja. Foodini sa začne sériovo vyrábať budúci rok, ak na Kickstarteri vyzbiera 100 tisíc dolárov. V čase zverejnenia tejto správy mal skoro 43 tisíc, pričom ostáva ešte 28 dní.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
04. máj 2024 05:18