NCIS: New Orleans
StoryEditor

5 nových seriálov, z ktorých môžu byť hity

24.09.2014, 15:37
Analýza. Ktoré seriálové novinky z USA majú najväčší potenciál. Od komiksového Gothamu až po vraždy od tvorkyne Kliniky Grace.

Americká televízna jeseň štartuje a spolu s ňou aj nové seriály.

Ktoré stoja za pozornosť? Stratégie vybrali po jednej “naj novinke” z ponuky NBC, CBS, Fox, ABC a The CW. Zohľadnili sme prvé ukážky zo seriálov, kredit tvorcov a úspech ich predošlých seriálov na Slovensku či vhodnosť dejových línií pre naše televízie.

Na ktoré seriály by sa podľa nás mali zamerať slovenské televízie?

 

Fox: Gotham

premiéra: pondelok 21. septembra

distribútor: Warner Bros. Television Distribution (na Slovensku obchoduje so skupinou Markíza)

Gotham sa “vezie” na vlne komiksových adaptácií, ktoré fungujú v kinách a aj na televíznych obrazovkách - už sme tu mali Arrow (minulú sezónu rating 1,2 % v 18-49, 0,4 bodu nad priemerom The CW), Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. (3,1 %, 1 bod nad ABC), túto sezónu príde spin-off seriálu Arrow The Flash, NBC zase chystá seriál Constantine vytvorený podľa komiksu Hellblazer od DC Comics.

A k tomu všetkému Gotham na stanici Fox: komiksový príbeh zasadený do obdobia predtým, než sa v meste Gotham City objavil maskovaný Batman. Hlavnú úlohu stvárni Ben McKenzie (Southland, O.C. California/The O.C.), výkonným producentom je Bruno Heller (Mentalista/The Mentalist).

Gotham už pozná svoje prvé výsledky: odštartoval v pondelok, máme teda k dispozícii prvé výsledky sledovanosti. V konkurencii The Voice, Dancing with the Stars a najmä Teórie veľkého tresku (The Big Bang Theory), dočasne vysielanej v pondelok s ratingom 3,2 % v skupine 18-49 (číslo ešte narastie o divákov zo záznamu). Sľubný štart, i keď samozrejme “nafúknutý” masívnou kampaňou.

Seriál distribuuje Warner, s ktorým obchoduje Markíza. Žánrovo sa hodí aj na Dajto.

 

The CW: Jane the Virgin

premiéra: pondelok 13. októbra

distribútor: CBS Studios International (na Slovensku obchoduje s viacerými televíziami)

Ľahký námet, na ktorý sa môžu chytiť najmä ženy a neurazí ani moderných mužov. A univerzálny, srdečný humor, aký sa v minulosti osvedčil napríklad pri Škaredej Betty (Ugly Betty). To je v skratke Jane the Virgin, nový seriál stanice The CW natočený podľa venezuelskej telenovely.

Na veľtrhu NATPE Europe sme videli celú pilotnú časť - pobavila nás a nenudili sme sa. V Amerike sa môže ujať vďaka tomu, že cieli na veľmi zaujímavý segment trhu hispánskych divákov. U nás má podľa prvých ukážok šancu na Doma či na Markíze v rozumných programových oknách mimo prime-timu. Prečítajte si viac o Jane the Virgin vrátane nášho komplexného hodnotenia.

 

CBS: NCIS: New Orleans

premiéra: utorok 23. septembra

distribútor: CBS Studios International (na Slovensku obchoduje s viacerými televíziami)

NCIS je pre televíziu CBS dobrá značka, ktorá funguje najmä v najširších cieľovkách. NCIS - Námorný vyšetrovací úrad (Navy NCIS: Naval Criminal Investigative Service) mal minulú sezónu takmer 20-miliónovú sledovanosť (2+) a v skupine domácností dosahoval rating 12,8 %. Sesterský NCIS: Los Angeles zaujal 16 miliónov (2+) pri ratingu 10,2 % v domácnostiach. V oboch prípadoch ich to zaradilo medzi top 5 programov sezóny. A staničné nadpriemery uhral aj v reklamne dôležitej skupine 18-49.

Pre jej sesterskú distribučnú spoločnosť CBS Studios International je zase potešujúce, že krimiznačka funguje na medzinárodných trhoch: NCIS sa v roku 2013 stalo najsledovanejším seriálom sveta.

Nový spin-off NCIS: New Orleans ocení CBS aj svetové televízie. Stanica kvôli nemu presunula NCIS: Los Angeles z utorka, na jeho miesto zaradila práve NCIS: New Orleans tak, aby o 21. hodine dedil divákov, ktorí dopozerali klasické NCIS. Seriál odštartoval včera, no výsledky sledovanosti zatiaľ nie sú k dispozícii.

 

NBC: Marry Me

premiéra: utorok 14. októbra

distribútor: Sony Pictures Television International (na Slovensku obchoduje so skupinou Markíza)

NBC priniesla najúspešnejšiu novinku minulej sezóny The Blacklist. Teraz to zatiaľ na podobný hit nevyzerá - aspoň nie na jeseň. No aj keď nový seriál Marry Me asi nebude najúspešnejšou novinkou Ameriky, stojí za pozornosť. Prináša romantický komediálny príbeh o páre, ktorý sa rozhodne nezasnúbiť až dovtedy, kým budú môcť žiadosť ruku urobiť dokonale. To dáva potenciál osloviť zaujímavé cieľové skupiny. Navyše šance Marry Me zvyšuje fakt, že sa vysiela po najúspešnejšom programe NBC, speváckej súťaži The Voice.

 

ABC: How to Get Away With Murder

premiéra: štvrtok 24. septembra

distribútor: Disney Media Distribution (na Slovensku obchoduje so skupinou Joj)

ABC minulá sezóna nevyšla, v skupine 18-49 jej patrilo štvrté miesto s ratingom 2,1 % a zrušila až 17 seriálov. K najsilnejším dňom patril štvrtok, kde jej nadpriemerných 4,4 % prinášala Klinika Grace (Grey's Anatomy) a 4,2 % Škandál (Scandal). Tvorkyňa oboch hitov Shonda Rhimes teraz pripravila pre ABC novinku, právnický krimithriller How to Get Away With Murder. Stanica jej verí tak veľmi, že pre ňu dokonca posunula vysielacie časy Kliniky Grace aj Škandálu a How to Get Away With Murder bude po nich dediť divákov v slote o 22. hodine. Vysielací čas je priaznivý, konkurovať jej budú "iba" Sherlock a Watsonová (Elementary, 2,6 % minulú sezónu) a Parenthood (2,3 %).

Príbeh o profesorke, ktorá zasvätí štyroch ľudí do toho, ako sa dostať spod obvinenia z vraždy, má v USA potenciál najmä vďaka kreditu Shondy Rhimes a dobrému programingu. Čo sa týka veľkých zahraničných trhoch; počkajme si na reakcie televízií z jesenného veľtrhu MIPCOM.

 

zdroj dát: Nielsen Research. Ak nie je uvedené inak, ide o výsledky "most current", teda vrátane divákov sledujúcich daný program zo záznamu do 7 dní od televíznej premiéry

Pozrite si tiež náš výber z minulého roka

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 16:22