Miloslava Zemková
StoryEditor

Miloslava Zemková končí na čele RTVS

26.06.2012, 11:45
Poslanci NR SR ju práve odvolali z funkcie.

Miloslava Zemková končí ako generálna riaditeľka RTVS. Poslanci Národnej rady SR ju odvolali. Odhlasovali si tajnú voľbu. V nej bolo 82 poslancov za, 2 proti a 1 sa zdržal. Ostatní si hlasovacie lístky neprebrali.

Fotogaléria: Deň, keď padla Zemková

V parlamente bola od stredy rozprava. "Najväčší problém celej tejto kauzy je v tom, že nie je zákonný dôvod na odvolanie Zemkovej," povedal exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS). Podľa predstaviteľov súčasnej koalície zákon porušený bol. "Niekto si tu azda myslel, že si môže robiť, čo chce, a ochráni ho pozícia "vládou kritizovaného"," povedal minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD). Podľa neho opozícii prekáža, že generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková nie je odvolávaná účelovou zmenou zákona.

Stratégie.sk prinášali naživo najzaujímavejšie výroky, ktoré odzneli v pléne. Nájdete ich na Twitteri s hashtagom #konieczemkovej.

Návrh na odvolanie šéfky RTVS Miloslavy Zemkovej odobril Výbor NR SR pre kultúru a médiá. Dôvodom je údajne porušenie zákona o RTVS zo strany Zemkovej, ktorého sa mala dopustiť tým, že zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex, no neinformovala o tom vopred písomne Radu RTVS. "Z mojej strany nedošlo k žiadnemu pochybeniu. Jediné, čo mi ostáva, je právna ochrana. Po zvážení všetkých možností som dospela k záveru, že podám na súd návrh na vydanie predbežného opatrenia,"  reagovala Zemková. Viac informácií.

Zdroj: Ivan Krasko, TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 18:59