Koncesionárik RTVS
StoryEditor

Po Mirovi Šatanovi prichádza Koncesionárik. V novej kampani RTVS

22.05.2014, 16:22
Animovaný Koncesionárik je tvárou novej kampane RTVS. Hovorí, že verejnoprávnosť neznamená »zadarmo«.

Na televízne obrazovky prichádza Koncesionárik: "Volám sa Koncesionárik a som súčasťou RTVS," hovorí v spote. Práve touto animovanou postavičkou telerozhlas štartuje ďalšiu fázu kampane Hodnoty verejnoprávnosti.

RTVS chce cez Koncesionárika upozorniť na platenie úhrad za služby rozhlasového a televízneho vysielania, tzv. koncesionárskych poplatkov: "Pretože verejnoprávnosť neznamená zadarmo," tvrdí Koncesionárik v spote.

Kampaň s Koncesionárikom bude v televízii (Jednotka, Dvojka), rozhlase (Rádio Slovensko, Regina, Devín a Rádio_FM) a vybraných printoch. Vznikla interne. Ako v tlačovej správe uvádza riaditeľka Sekcie marketingu a komunikácie RTVS Daši Matušíková, primárnym cieľom je vysvetliť ľuďom, ako sa môžu prihlásiť za koncesionárov. Sekundárne chce upozorniť, že telerozhlas nie je zadarmo.

Kampaň s Koncesionárikom je pokračovateľom aktivity RTVS Hodnoty verejnoprávnosti. Prečítajte si o jej launchi koncom minulého roka.

Nejde o prvý pokus motivovať ľudí platiť za RTVS. Začiatkom roka 2012 prišlo verejnoprávne médium s kampaňou "Vďaka vám", v ktorej cez päticu známych tvárí (Zuzana Kanócz, Jaro Vojtek, Tomáš Janovic, Miro Šatan a Jozef Lupták) ďakovalo ľuďom za platenie úhrad. Viac o kampani a spoty.

Objem peňazí, ktoré dostane RTVS cez koncesionárske poplatky, má klesajúcu tendenciu: "Hlavný zdroj príjmov RTVS každoročne zaznamenáva pokles v priemere 1,4 mil. €," uvádza telerohlas v návrhu rozpočtu na tento rok. Zdôvodňuje to nižším výberom od zamestnávateľov, ale tiež fyzických osôb - tí sa buď dostanú do dôchodkového veku a platia menej, alebo prestanú platiť z dôvodov finančnej tiesne. Telerozhlas v rozpočte avizoval, že to chce riešiť: "RTVS v roku 2014 plánuje spustiť akvizičné projekty, ktoré by mali tento každoročný prepad eliminovať. Cieľom je osloviť 100 tisíc fyzických osôb, ktoré nemá RTVS evidovaných v databáze. RTVS zároveň plánuje zmnohonásobiť počet aktívne vymáhaných pohľadávok."

Vývoj úhrad za služby verejnosti
(v eurách, zdroj: návrh rozpočtu RTVS na rok 2014)

Koncesionárik - printový inzerát

Koncesionárik - TV spot

http://youtu.be/wzie_ITOVZE

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 13:40