Jaroslav Haščák
StoryEditor

Potvrdené: Nemci predali Petit Press, celé vedenie Sme odchádza

14.10.2014, 14:51
Petit Press má nového spolumajiteľa. Redakciu denníka Sme čakajú zmeny, celé vedenie dalo výpoveď.

Vydavateľ denníka Sme má nového 50-percentného spolumajiteľa. Stala sa ním dcérska spoločnosť agentúry SITA Namav, pričom obchod podľa medializovaných informácií financuje skupina Penta.

"Investičná skupina Penta sa podieľa na financovaní kúpnej ceny a je tak finančným partnerom SITA a Igora Grošafta (spolumajiteľ SITA, pozn. red.) v transakcii," uvádza SITA.

Svoj 50-percentný podiel vo vydavateľstve Petit Press predala nemecká spoločnosť Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft. Druhá polovica ostáva u pôvodného majiteľa, teda v rukách Prvej slovenskej investičnej skupine Petra Vajdu.

Redakciu denníka Sme čakajú zmeny. Už koncom týždňa totiž šéfredaktor Matúš Kostolný, jeho zástupcovia Tomáš Bella, Konštantín Čikovský, Lukáš Fila, Juraj Javorský a ďalší redaktori v otvorenom liste pohrozili, že ak príde Penta, dajú výpoveď. "Väčšina redakcie informovala nemeckú mediálnu spoločnosť Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft, že nemieni pracovať v tomto denníku, ak do vydavateľstva Petit Press vstúpi cez agentúru SITA investičná skupina Penta," uviedli liste. A to sa teraz fakticky stalo. Kostolný a všetci jeho zástupcovia Bella, Čikovský, Fila aj Javorský potvrdili, že v Sme končia a zakladajú nový denník. "Zo Sme odchádzame a pokúsime sa vytvoriť nové médium," uvádzajú na webe opentat.sk.

Končí aj Shooty:

Partner skupiny Penta Jaroslav Haščák v podstate potvrdil, že s tým počíta: "Šéfredaktor Sme a tím jeho ľudí sa rozhodli ísť vlastnou cestou a pravdepodobne sa pokúsia vytvoriť konkurenciu súčasným médiám Petit Pressu, či iným mediálnym vydavateľstvám na Slovensku," uviedol v rozsiahlej odpovedi. "Nie je to o hodnotách, ale o dotknutej hrdosti a egu."

Aké silné je vydavateľstvo? Petit Press mal so svojimi titulmi v roku 2013 čítanosť 1 248 000 čitateľov a zásah 27,9 % obyvateľstva. Vyplýva to z dát MML-TGI od Median SK, ktoré zohľadňujú aj presahy jednotlivých titulov (nejde teda o kumulovaný súčet čítaností jednotlivých titulov). Patrilo mu 3. miesto po Spoločnosti 7 Plus a Ringier Axel Springer. Petit Press vydáva denník Sme, ktorého predaje sa tento rok podľa ABC SR pohybujú nad 40 tisícmi kusov. V portfóliu má aj košický denník Korzár, maďarský regionálny Új Szó, regionálne noviny My, TV oko, Vasárnap a ďalšie menšie tituly. Silné je na internete najmä vďaka webu Sme.sk. Za minulý rok mu na Slovensku patrilo 4. miesto medzi prevádzkovateľmi (2,0 milióna RU mesačne). Minulý rok malo vydavateľstvo tržby vyše 25 miliónov eur. Prečítajte si podrobnú analýzu Petit Pressu, silné a slabé stránky vydavateľstva, riziká tohto obchodu.

Chronológia:

8. september: Denník Sme na predaj? Nemôžem potvrdiť, že kupcom bude Penta, hovorí vydavateľ

19. september: Penta sa údajne dohodla na cene za podiel v Petit Presse

23. september: Šéfredaktor Sme: Penta nás ešte nevlastní a ani nemusí

25. september: Analýza: Aké silné je vydavateľstvo Petit Press

2. októbra: Novinári Sme protestujú proti Pente a Haščákovi

8. októbra: O budúcnosti Sme a Petit Pressu sa rozhodne už čoskoro

8. októbra: Penta a SITA prehovorili o Sme: Zaručíme novinárom slobodu

10. októbra: Denník Sme sa búri. Ak ho kúpi Penta, väčšina redakcie dá výpoveď

13. október: .týždeň sa pridal na stranu Sme. Vychádza s »protestnou« titulkou

13. október: Haščák prehovoril. Reaguje na Sme, Gorilu aj Nicholsona

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 05:04