Matúš Kostolný
StoryEditor

Denník Sme sa búri. Ak ho kúpi Penta, väčšina redakcie dá výpoveď

10.10.2014, 14:26
Shooty, Peter Schutz aj šéfredaktor Matúš Kostolný odídu, ak do vydavateľstva Petit Press priamo či nepriamo vstúpi Penta.

Ľudia pracujúci v Petit Presse nechcú, aby do ich vydavateľstva priamo či nepriamo vstúpila skupina Penta. "Väčšina redakcie informovala nemeckú mediálnu spoločnosť Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft, že nemieni pracovať v tomto denníku, ak do vydavateľstva Petit Press vstúpi cez agentúru SITA investičná skupina Penta," uvádza denník na svojom webe. Rokovania sa podľa Sme ešte neskončili.

Redaktori aj manažéri redakcie Sme posielajú šéfovi Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft list s rovnakým obsahom. "Myslíme si, že s Pentou sa nedajú robiť slobodné noviny. Preto sme sa rozhodli, že v novinách, ktorých spolumajiteľom je Penta, nemôžeme pracovať a budeme musieť odísť," hovoria. Pod listom je podpísaný šéfredaktor Matúš Kostolnýzástupcovia šéfredaktora Tomáš Bella, Konštantín Čikovský, Lukáš Fila a Juraj Javorský. Teda kompletné vedenie denníka. Ako uvádza Sme, list poslalo dokopy 60 ľudí z redakcie, medzi nimi Martin Shooty ŠútovecKarol Sudor a Peter Schutz.

Signátari tohto otvoreného listu ďalej tvrdia, že "niekoľko verejných vyhlásení zástupcov Penty potvrdzuje, že v skutočnosti financujú túto transakciu, v ktorej využívajú agentúru SITA ako krytie a že táto akvizícia je súčasťou ich dlhodobej obchodnej stratégie". "Vstup Penty do vydavateľstva Petit Press považujeme za ohrozenie nezávislosti našej práce a priame poškodenie denníka Sme."

Penta už v septembri po kúpe Trend Holdingu a Spoločnosti 7 Plus vydala etický kódex a sľubuje nezasahovať do obsahu médií, ktoré vlastní. Prečítajte si o tom viac.

Chronológia:

8. september: Denník Sme na predaj? Nemôžem potvrdiť, že kupcom bude Penta, hovorí vydavateľ

19. september: Penta sa údajne dohodla na cene za podiel v Petit Presse

23. september: Šéfredaktor Sme: Penta nás ešte nevlastní a ani nemusí

25. september: Analýza: Aké silné je vydavateľstvo Petit Press

2. októbra: Novinári Sme protestujú proti Pente a Haščákovi

8. októbra: O budúcnosti Sme a Petit Pressu sa rozhodne už čoskoro

8. októbra: Penta a SITA prehovorili o Sme: Zaručíme novinárom slobodu

 

Okrem tohto otvoteného listu pripravila petíciu aj Aliancia Fair Play - na svojom webe má otvorený list, ktorý môže hocikto e-mailom odoslať nemeckému spoluvlastníkovi Petit Pressu. Ale za niekoľko dní tak urobilo iba 367 ľudí, čiže len zlomok čitateľov Sme. Samotný denník má predaj okolo 40 tisíc, v auguste to bolo 37 509 podľa ABC SR.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 09:27