StoryEditor

Tibor Búza: Pre RTVS je rok 2016 rokom športu. Prinesieme však aj úplne nové formáty

29.04.2016, 08:00
Nebudú chýbať kultové seriály či televízne premiéry veľkých filmov a televíznych klasík.

Tibor Búza, riaditeľ Sekcie programu televíznej časti RTVS, pre Stratégie zhodnotil, ako sa darilo televíznym formátom na začiatku tohto roka. Tiež načrtol, čo pripravuje pre divákov verejnoprávna televízia na jeseň.

 

 

 

 

 

Ako ste spokojní s výsledkami sledovanosti prvého kvartálu tohto roka?

Úlohou verejnoprávnej televízie nie je primárne boj o výšku podielu na televíznom trhu, ale aj napriek tomu môžeme s potešením skonštatovať, že už tretí rok po sebe kontinuálne rastie počet divákov, ktorí si pravidelne zapínajú programy RTVS. Aj to svedčí o kvalite nášho obsahu. Vysielanie bolo ovplyvnené highlightami začiatku sezóny. Pre nás to boli parlamentné voľby 2016 a to sa odrazilo aj na sledovanosti samotného spravodajstva, kde boli výsledky skutočne mimoriadne.

Druhým fenoménom prvého kvartálu boli aj významné športové podujatia, a to Svetový pohár zjazdového lyžovania v Jasnej a Majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní v Bratislave. V oboch prípadoch RTVS pripravovala medzinárodný signál pre všetkých vysielateľov. Druhá séria seriálu Kolonáda priniesla výsledky, ktoré boli vysoko nad priemerom stanice a zopakovala úspech prvej série. Všetky naše klasické formáty (Nikto nie je dokonalý, Pravdivé príbehy s Katkou Brychtovou, Nečakané stretnutia, Neskoro večer ai.) priniesli lepšie výsledky ako minulý rok. Na Dvojke nás mimoriadne potešil seriál Katarína Veľká, ktorého druhú sériu prinesieme už čoskoro.

 

Čo vám podľa vás vyšlo najlepšie?

Najnáročnejšími z pohľadu technického zabezpečenia, samotnej výroby, ale aj profesionálnej náročnosti boli pre nás prenosy zo Svetového pohára zjazdového lyžovania v Jasnej. Rád by som vyzdvihol náš projekt Parlamentné Voľby 2016. Som veľmi rád, že po rokoch sa verejnoprávne médiá dostali na pozíciu obsahového, ale aj vizuálneho „tredsettera.“ Mimoriadne relácie, ktoré sme pripravili boli jednoznačnou dominantou na trhu, či už v rámci predvolebných diskusií alebo aj počas samotnej volebnej noci a rána, čo ocenili svojou priazňou aj naši diváci.  

 

Je niečo, čo vás v súvislosti s programovou štruktúrou našich televízií prekvapilo?

Mediálny život je dynamická kategória je prirodzené, že nás množstvo vecí prekvapí, ale nesmú nás zaskočiť.  

 

Čo chystáte pre divákov na túto sezónu?

Pre RTVS je rok 2016 rokom športu. Čakajú nás MS v hokeji z Ruska, ME vo vodnom slamome z Liptovského Mikuláša, Tour de France, ME vo futbale, Olympiáda v Riu a mnohé ďalšie. Ak by sme mali vybrať absolútne kultové veci, spomenul by som seriály Fargo a Most, ktoré uvádzame na Dvojke. Za Jednotku by som spomenul sériu Mafiáni, ktorá má stúpajúcu tendenciu,  obľúbený formát Cestou necestou a novú reláciu pre teenagerov Park, ktorý pracuje s  obsahom aj nelineárne, teda prenáša televízny obsah do online prostredia.

 

Ktorému projektu najviac veríte?

Je jednoznačné, že divácke rekordy prinesú najmä veľké svetové športové podujatia.

 

V akej nálade sa budú niesť vaše projekty v hlavnej sezóne? Bude prevládať humor, romantika či rodinné programy?

V hlavnej sezóne, teda na jeseň sa bude vysielanie Jednotky a Dvojky niesť v duchu osláv 60.teho výročia TV vysielania a 90. výročie rozhlasového vysielania na Slovensku. Už teraz môžeme potvrdiť, že na jeseň prinesieme 2-3 úplne nové televízne formáty. Uvedieme 7 televíznych premiér veľkých filmov, kde bola RTVS koproducentom. Zaradené budú aj mimoriadne vysielacie okná s obnovenými premiérami televíznych klasík.    

 

 

Mohlo by vás zaujímať aj:

Ivana Semjanová: Snažíme sa ponúkať divákom pestrý rodinný program

Silvia Majeská: Všetky kľúčové formáty sú už naplno rozbehnuté

 

Zdroj: Katarína Hrnčárová

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 07:49