StoryEditor

Za kontroverznú kampaň Gas Familie hrozí pokuta. Údajne vyše 50 000 eur

26.11.2015, 08:00
Pokutu by mala dostať billboardová spoločnosť Big Media, ktorá billboardy vyvesila. Tá sa odvolala. Momentálne sa prípad prešetruje.

V lete tohto roka slovenský výrobca a distribútor alkoholických výrobkov GAS Familia spustil druhú vlnu svojej kontroverznej kampane. Potom, ako si kampaň vyslúžila kritiku odbornej verejnosti a médií, sa na kampaň pozrela i Štátna veterinárna a potravinová správa. Tá patrí k orgánom dozoru a podľa súčasnej legislatívy má právomoc udeliť pokuty v podobných prípadoch. Pokuta má byť najmä za umiestnenie billboardov. Tie sa objavili pred školou a pred centrom pre liečbu závislostí, čo má byť v rozpore so zákonom o reklame. 

Pokuta má byť pridelená billboardovej spoločnosti Big Media, ktorá billboardy vylepila. Podľa jej šéfa Jánosa Gaála ide o neštandardný prístup: "GAS FAMILIA je náš klient, s ktorým spolupracujeme dlhodobo. Myslím, že tohtoročná  kampaň nebola kontroverznejšia ako minuloročná. Prešetrovanie porušovania zákona veterinárnou a potravinovou správou pri plochách s touto reklamou nie je podľa mňa štandard. Asi to nie je ani náhoda. Sformulovali sme naše oficiálne vyjadrenie, ktoré vysvetľuje, že táto reklama neporušuje žiadne ustanovanie zákona o reklame," povedal pre Stratégie.  

Big Media sa odvolala, momentálne sa celý prípad prešetruje. Štátna veterinárna a potravinová správa odmietla poskytnúť bližšie stanovisko: "Vzhľadom k tomu, že správne konanie nebolo ešte ukončené, k prípadu sa nemôžeme vyjadrovať," uviedol riaditeľ bratislavskej správy Miloš Mašlej. 

"Nechceme a nebudeme šíriť nič protizákonne. Vizuály kampane pred vylepením štandarne prešli rukami právnikov. Tí potvrdili, že na vizuáloch nenašli nič protizákonné, kvôli čomu by kampaň nemohla byť zverejnená na našich plochách,"  hovorí János Gaál. Celý rohovor s Jánosom Gaálom si prečítate v najnovším Stratégiách, ktoré sú oddnes v predaji.

Podľa našich informácií Big Media nie je jediná billboardová spoločnosť, ktorá kampaň vylepila.

Výška pokuty, ktorú by mala obdržať spoločnosť Big Media, nie je oficiálne známa, údajne však má ísť o sumu nad 50 000 eur.

Prípad budeme sledovať.

 

Čítajte tiež: 

 

 

Zdroj: Erika Brindzová

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 23:05