TV JOJ, TV Markíza
StoryEditor

Týždeň v médiách: Ministri, Som mama a Sestričky. Ako ich diváci prijali?

09.09.2018, 08:24
Televízie majú za sebou prvý týždeň s novinkami.

Prvý septembrový týždeň televízie odkryli ďalšie zo svojich noviniek. Jednou z najvýraznejších sa stala politická paródia Ministri televízie JOJ. Joj-ka angažovala skutočne hviezdnu zostavu hercov: Tomáš Maštalír ako egocentrický a samoľúby premiér, Marián Miezga, Lukáš Latinák, Richard Stanke, Jana Oľhová, Helena Krajčiová či Jozef Vajda, všetko tváre, ktoré dokážu pritiahnuť diváka k obrazovkám, a aj ho rozosmiať. Politická satira je navyše témou, ktorá na našich obrazovkách chýba, pre divákov by mohla byť pútavá. Niet divu, že diváci si Ministrov, pozreli a JOJ-ka vďaka nim dosiahla relatívne slušnú sledovanosť. V prvom diele sme sa zoznámili s fiktívnou vládou, kde každý každého pozná, rodinné vzťahy dopĺňajú kamarátske, každý minister má svoju čitateľnú úlohu, čo znamená, že vás v budúcnosti nijako neprekvapí. A tak sme už v prvej časti "nasadli do tankoch", vypočuli si staré známe "človek človeku, dozvedeli sa  o "streľbe na poľovačke", o "únose opozičného lídra do Thajska", spoznali sme "škaredú a otravnú novinárku" a vraj bude aj "pozdrav na pláž" či "výlet na nesprávny Kriváň". A presne toto je na Ministroch Achillovou pätou. Na výkony hercov určite frflať nemožno. To, na čo seriál môže doplatiť, je predvídateľný scénár a dialógy, ktoré, ak neprinesú nič nové, sa časom opotrebujú a prestanú divákov baviť. Pre niekoho boli možno známe výroky či situácie inšpirované slovenskou  politickou scénou (JOJ-ka to netvrdí) vtipné. To neznamená, že to tak zostane aj po treťom dieli. Ale to je výzva pre tvorcov Ministrov. Prekvapiť divákov novými situáciami a neznámymi vtipnými dialógmi. Aby sa Ministri nestali zmesou klišoidných viet a scén. A to rozhodne.

Som mama - bude pre divákou Kristína Tormová dostatočne atraktívna?

Ak sme už pri JOJ-ke, tá tento týždeň ponúkla divákom rovno dve časti nového komediálneho seriálu Som mama v hlavnej úlohe s Kristínou Tormovou (Farkašovou). Hlavná myšlienka je jednoduchá - rozlietaná Tina sa dozvie, že čaká dieťa, čo jej život obráti naruby. A v tomto kontexte sa rozvíja dej, ktorý by mal divákom priniesť do obývačky humor a dobrú náladu. Už v prvej časti sme sa streli s Tinou, ktorá sa vďaka svojej ulietanosti dostáva do rôznych nepredvídateľných situácií. Paradoxne najvypuklejšie sú tie s deťmi. Tina deti odmieta, nevie s nimi komunikovať, nie je voči nim zodpovedná. Z "prúserov" jej pravidelne pomáha jej kamarátka Agáta - Zuzana Kanócz, ktorá už dieťa má, je opäť tehotná a navyše pôsobí v detskom centre. Okrem hlavnej línie príbehu sa rozvíja aj príbeh v manžestve Adyho Hajdu a Michaley Čobejovej, ktorá v štyridsiatke zistí, že je nečakane tehotná.

Vždy, keď dej seriálu postavíte na jednej hlavnej úlohe, môže sa stať, že neulahodíte tým, ktorým zvolená herečka či herec nie je po chuti. V tomto prípade je to veľmi jednoduché - ak sa čo najviac diváčiek stotožní s Kristínou, tým väčší úspech bude JOJ-ka mať. A to je výzva pre tvorcov Som mama - ako udržať dejovú líniu filmu tak, aby sa Tina pre divákov stala uveriteľná, aby nepôsobila príliš moderne a mestsky a už vôbec nie afektovane. Tvorcovia zároveň musia udržať košatosť príbehu, aby sa nestal príliš jednotvárny. Ak sa tak stane, krivka sledovanosti nebude klesať.

Sestričky príjemne prekvapili

Keď sme už pri autentickosti a uveriteľnosti, to isté platí aj pri ďalšej novinke, tentoraz televízie Markízy. Ide o Sestričky, seriál, ktorý je inšpirovaný námetom z fínskeho prostredia. Naši tvorcovia ho však prispôsobili slovenskému divákovi. Markíza prvý diel seriálu uviedla tento týždeň a novinka nečakane dokázala konkurovať veľkolepej šou Česko - Slovensko má talent. V prvej časti seriálu  sme sa zoznámili so štyroma sestričkami, ktoré okrem pracovného života majú svoj súkromný. Každá zo sestričiek je iná: jedna je mladá rebelka, druhá zodpovedná hlavná sestra s veľkou bolesťou v hrdle, ďalšia mimoriadne citlivá osoba, ktorá ťažko prežíva náročné situácie pacientov a tiež vlastný život, posledná je mimoriadne šikovná s dokonalou rodinou. Ale to, čo takto navonok, pri druhom pohľade to môže vyzerať úplne inak.

Bola to taká klasika: náročné povolanie sestričky, nadradené správanie doktorov, náročné správanie pacientov a ich príbuzných a k tomu dosť neuveriteľné, nadštandardné vybavenie nemocnice. Napriek tomu, minimálne podľa sledovanosti prvej časti, diváci, či skôr diváčky, seriál prijali.

Niektoré médiá prirovnali seriál k Milenkám, možno podľa toho, že aj Milenky boli skôr pre ženy. Myslíme si, že Sestričky majú voči Milenkám navrch v tom, že sa s ich životmi dokáže  stotožniť širšie spektrum žien -  žena žijúca v meste, ale aj mimo mesta a aj v rôznych vekových kategóriách. A to môže byť spolu s uveriteľnosťou, presvedčivými hereckými výkonmi (Dana Košická, Kristína Svarinská, Anikó Vargová, Kristína Madárová), nečakaným napätím a najmä silnými emóciami (ľudia v ohrození života) príjemnou kombináciou pre úspešný projekt - pre Markízu.

Z týchto troch noviniek najlepšie odštartovali Sestričky. Porovnávať sledovanosť všetkých projektov by však nebolo správne, pretože každá novinka sa vysielala v inom vysielacom čase, rôzne dlho a s rôznym počtom reklamných brejkov. V každom prípade už prvotné čísla hovoria o záujme divákov. Uvidíme, aký úspech bude mať ďalšie časti.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 02:05