StoryEditor

Týždeň v médiách: zlyhanie Nového času, aj o odchode redaktorov z týždenníka Trend a Čaputovej novom tíme

02.06.2019, 10:17
Kampaň na svoju stranu začal Andrej Kiska. Hádajte, kto informáciu priniesol?

Možno ste už počuli o tom, ako mladé dievča spadlo z bratislavského mosta na auto. Tínedžerka pád prežila, i keď do nemocnice ju odviezli v kritickom stave. V pondelok vyšlo printové vydanie denníka Nový čas s informáciou, ktorá hovorila o tom, že mladé dievča v nemocnici zomrelo. V článku chýbal oficiálny zdroj, ktorý by túto informáciu potvrdil. Ešte v ten istý deň doobeda portál glob.sk, informoval, že dievča žije. Potvrdila mu to hovorkyňa nemocnice.

Nový čas sa za správu ospravedlnil, redaktorka po tomto zlyhaní, ako uviedla šéfredaktorka Nového času dostala výpoveď. Dôvodom chybnej informácie, boli nedôveryhodné informácie troch nezávislých zdrojov. Stala sa chyba, ktorú neprajete ani svojmu najhoršiemu nepriateľovi. Doteraz nie je jasné, prečo redaktorka pri tejto informácii vychádzala z nezávislých zdrojov a za účelom oficiálneho stanoviska nekontaktovala napríklad priamo hovorkyňu nemocnice. Obzvlášť, keď s neoverenou informáciou redakcia pracovala počas dvoch dni víkendu.  

Nie je to prvýkrát, čo sa stala takáto chyba, keď denník priniesol nesprávne vyhodnotenú informáciu. Minulý rok v máji sa takto v médiách šírila informácia o tom, že "Jozefa roztrhala šelma". Na zvýšenie emócie Nový čas pripísal do titulku aj to, že "záchranárom sa naskytol strašný pohľad". Aj denník Plus jeden deň zverejnil informáciu o tom, že "Mŕtvemu turistovi Jozefovi medveď dohrýzol celú tvár". Čo aj bola pravda, avšak s veľkým rozdielom. V článku už dodáva, že príčina smrti turistu ako neskôr potvrdila médiám policajná hovorkyňa, mohla byť "mozgová smrť v dôsledku tupého úrazu hlavy, ktorý utrpel pádom z výšky".

V porovnaní s týmito informáciami tak trochu úsmevný príbeh, ale celý vymyslený, svojho času napísal denník Plus jeden deň. Ten známu speváčku Celeste Buckingham len na základe jej fotografie na Instagrame, ju poslal dovolenkovať do Dubaja. Vtip bol v tom, že Celeste bola v Bratislave. V každom prípade, každý z troch príkladov, poukazuje na to, ako presne sa to v žurnalistike robiť nemá.

Ale, máme tu aj príklady, kedy články v médiách, prichytili pri zmene názorov. Tentoraz pani poslankyňu zo Smer SD pani Moniku Smolkovú. Tá pred rokom pre Korzár hovorila o tom, že Fico je perfektný premiér a Kaliňák dobrý manažér.  Situácia sa za necelý rok tak obrátila, že pani Smolková poslala Smeru kritický list. V liste žiadala odchod Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z funkcií a tiež aj vyvodenie zodpovednosti za korupčné škandály. To napísal Trend v uplynulom týždni.

Denník N zasa v rekordne krátkom čase publikoval informáciu o novom tíme budúcej prezidentky Zuzany Čaputovej. Tú informáciu zverejnila na svojom Facebooku, vzápätí, tak za dve minúty už Denník N priniesol siahodlhú informáciu o novom tíme pani Čaputovej. A za necelých desať minúť už publikoval rozhovory s Mariánom Leškom a Martinom Strižincom, s novými členmi tímu pani prezidentky.

Mariána Leška bude celkom škoda v glosátorskej relácii JOJ - Sedem. Ešte viac bude smutno za jeho bonmotmi pri hodnotení volieb v televízii Markíza. V týždenníku Trend skončil tiež, a s ním aj šéfredaktor Branislav Benčat a ďalší redaktori. Dôvod odchodu časti redakcie elegantne naznačil portál omediach.com. Omediach.com

Aj pre Martina Strižinca, ktorý má namierené do tímu pani Čaputovej a má pred sebou ďalšie výzvy, je to možno aj dobre. V RTVS ho úplne zbytočne aj tak odstavili na neviditeľnú koľaj.

​A nezaháľa ani stále úradujúci prezident Andrej Kiska. Ten podľa informácie Denníka N spustil predvolebnú kampaň na svoju novú stranu. Povedzte, ako to mohol Denník N na základe tohto bilboardu vedieť? Denník N

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 15:52