Júlia Hurná
StoryEditor

Šéfka slovenských pivovarníkov: Cider otvára nové príležitosti

27.02.2015, 08:28
Hovorí Júlia Hurná, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu na margo prognózy záujmu spotrebiteľov o cider.

Aký potenciál vidíte pre vývoj trhu ciderov na Slovensku?

Inovácie sú hybnou silou každej oblasti a to platí aj o nápojovom priemysle. Cider je najrýchlejšie rastúcou kategóriou alkoholických nápojov na svete. Má potenciál nájsť si svoju vlastnú cieľovú skupinu, je zaujímavou alternatívou pre tých, čo doteraz uprednostňovali iné alkoholické nápoje. Cider veľmi vhodne dopĺňa ponuku nápojov na našom trhu, a to najmä s prihliadnutím na fakt, že spotrebiteľské preferencie konzumentov sa v posledných rokoch posúvajú smerom k sladším chutiam nápojov. Keďže na Slovensku bude cider prítomný nielen v maloobchode, ale aj ako čapovaný nápoj, prinesie zaujímavý impulz aj pre ponuku barov, pubova reštaurácií, čo môže mať celkovo pozitívny dopad na tento segment.

 

Čo bude najviac vplývať na tento vývoj, čo kľúčové ovplyvní spotrebu ciderov na Slovensku?

V prvom rade celoslovenská dostupnosť a široká ponuka. Všetky naše členské spoločnosti majú v ponuke cider, v ponuke sú rôzne príchute tohto nápoja, rôzne typy balení, vrátane čapovaného cideru. S príchodom nových značiek sa začalo obdobie budovania tejto veľmi sľubnej kategórie. Významným faktorom určite bude to, že cider je nápoj, ktorý chutí rovnako mužom aj ženám, s ciderom oslovujeme novú skupinu konzumentov, ktorí radi experimentujú a skúšajú niečo nové. Otvára nové príležitosti a je vhodný ako na príjemné posedenie po práci, tak aj do klubov. K úspechu tohto nápoja určite prispeje aj celková otvorenosť slovenských konzumentov voči novinkám a inováciám v nápojoch, o čom svedčí napríklad aj výrazný rozvoj kategórie radlerov od roku 2011. Cider navyše na našom trhu nie je úplne novým produktom, v poslednom období ho priniesli už viacerí, najmä síce menší výrobcovia, ale súčasné rozšírenie ponuky spolu s dostupnosťou budú určite kľúčové pre jeho úspech.

 

Aký je vývoj spotreby ciderov v zahraničí, prípadne konkrétne v susednej Českej republike?

Popularita cideru vo svete rastie najmä počas posledných 10 – 12 rokov v krajinách ako Veľká Británia, Škandinávia, Francúzsko či Španielsko. Kategória cideru celosvetovo rastie dvakrát rýchlejšie ako pivo a štyrikrát rýchlejšie ako víno, pričom za posledných 5 rokov jej objem vzrástol o približne 25%. Napríklad vo Veľkej Británii sa vypije približne 500 miliónov litrov cideru ročne. Sme presvedčení, že cider má veľký potenciál aj na slovenskom a stredoeurópskom trhu. Čo sa týka Českej republiky, tam zaznamenal cider za posledný rok a pol významný nárast obľuby a spotreby v krajine, ktorá bola doteraz primárne pivárska.

Zdroj: rm

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
30. apríl 2024 15:51