StoryEditor

Aké parametre musí mať politický prieskum, aby bol profesionálny a relevantný?

06.02.2020, 11:10
Autor:
hrnhrn
Opýtali sme sa výskumných agentúr realizujúcich politické prieskumy.

Uplynulý rok sa konali dvoje voľby – v marci prezidentské a v máji voľby do Európskeho parlamentu, koncom februára nás čakajú parlamentné voľby. Aj v kontexte diskusie o moratóriu na prieskumy a ich kvalitu sme sa preto výskumných agentúr realizujúcich politické prieskumy opýtali, aké parametre musí mať prieskum, aby bol reprezentatívny, profesionálny a priniesol relevantné informácie.

HNtelevízia
VÁCLAV HŘÍCH
výkonný riaditeľ AKO

Naša agentúra je známa tým, že výrazný podiel tvorí práve skúmanie politických tém pre rôzne kategórie zadávateľov alebo bez konkrétneho zadávateľa. Keďže sme členmi slovenskej aj medzinárodných branžových organizácií, striktne dodržujeme medzinárodné metodologické etické štandardy. Ide najmä o veľkosť a štruktúru vzorky respondentov, typ výberu vzorky, vhodnú metódu zberu dát, nesugestívne formulácie otázok, školenú anketársku sieť, sofistikované štatistické spracovanie dát, nezávislú interpretáciu výsledkov, uvádzanie zadávateľa pri ich prípadnom publikovaní. Politické prieskumy pokladáme za jeden z metodologicky najnáročnejších typov marketingových prieskumov.

HNtelevízia
MARTIN SLOSIARIK
riaditeľ FOCUS Centrum pre sociálnu a marketingovú analýzu

Závisí to, samozrejme, od toho, nakoľko je daný rok, respektíve začiatok nasledujúceho roka, exponovaný z hľadiska nejakých volieb. Ak si zoberieme rok 2019, tak v marci sa konali prezidentské voľby, v máji európske voľby a začiatkom roka 2020 nás čakajú parlamentné voľby. V roku 2019 tvorili politické prieskumy alebo prieskumy s politickou tematikou približne 40 percent nášho obratu. Pokiaľ ide o parametre prieskumu – to záleží na tom, čo je cieľom prieskumu. Nie vždy je napríklad potrebné robiť prieskum na všetkých voličoch (dospelej populácii), pretože by bolo napríklad pri teste komunikačných konceptov neefektívne, ak by sme do prieskumu zaradili aj voličov, ktorí striktne odmietajú voľbu danej strany. Ak však chceme skúmať napríklad preferencie politických strán, tak vzorka musí byť nevyhnutne postavená ako reprezentatívna pre dospelú populáciu SR. Jej veľkosť je závislá od veľkosti štatistickej chyby, ktorú sme ochotní akceptovať, prípadne od ďalších analýz, ktoré chceme na vzorke realizovať. A potom nasledujú všetky zásady, ktoré sa týkajú tvorby otázok, výberu indikátorov, aby tieto pokryli to, čo chceme zistiť.

NMS Market Research SR
PETER JAVORNICKÝ
Client Service Manager
NMS Market Research SR

Politickým prieskumom na komunálnej alebo aj celoslovenskej úrovni sa venujeme v posledných dvoch rokoch. Sme radi, že vieme v tejto oblasti informácie relevantne zbierať a vďaka odbornému zázemiu v oblasti politológie medzi našimi kolegami aj relevantne interpretovať. Metodológia realizácie prieskumu v oblasti politiky vychádza podobne ako v komerčnej oblasti z kombinácie štatistickej analýzy a insightov z kvalitatívneho skúmania. Bez ohľadu na zadanie a oblasť, medzinárodné štandardy práce výskumných agentúr sú pre nás samozrejmosťou.

2muse
MICHAL VYŠINSKÝ
Managing director
2muse

Politické prieskumy tvoria v našom portfóliu minimum – takéto prieskumy realizujeme výhradne na účely politického marketingu. Strany, ktorým takéto služby poskytujeme, si veľmi vyberáme, pretože ak máme pomáhať nejakému kandidátovi alebo strane, musí prezentovať hodnoty, ktoré sú v súlade aj s našimi hodnotami.

Politický prieskum musí mať rovnako dobre nastavené parametre ako každý iný marketingový prieskum – metodiku zberu a jej výber, zadefinovanie cieľovej skupiny, kritériá výberu vzorky a jej samotný výber, ale aj profesionálne pripravený dotazník, bezchybnú realizáciu samotného zberu dát a spracovanie dát. Povrchnosť a neznalosť rôznych subjektov, ktoré s prieskumom prichádzajú do kontaktu, sa prejavujú aj v tom, že sa prehnane alebo výhradne rieši najmä veľkosť vzorky (prípadne veľkosť výberovej chyby) a nezaujímajú sa o ostatné parametre prieskumu. A práve v súčasnosti kvalitný prieskum nedefinuje ani tak veľkosť vzorky a výberovej chyby, ale prítomnosť či možnosť vzniku mnohých systematických chýb, ktoré sú ťažko merateľné a pre mnohých neviditeľné, lebo o nich ani nevedia. Upozornil by som aj na minimálne štandardy SAVA pre prezentáciu prieskumov v médiách, ktoré sú už dlho definované a pri ich dodržiavaní zo strany médií by dôvera v prieskumy bola určite vyššia.

Martin Mravec Martin Mravec
MARTIN MRAVEC
konateľ Actly

Pokiaľ ide o kvantitatívne prieskumy politických preferencií, prieskum musí byť v prvom rade reprezentatívny. Precíznosť v zmysle správnej zvolenej metodiky a dôslednej kontroly zberu dát hrá kľúčovú rolu v prieskumoch komerčných, inštitucionálnych, ako aj politických.

01 - Modified: 2020-02-03 18:40:16 - Feat.: 0 - Title: Politici a médiá: V programoch strán je zrušenie koncesií, digitálny zákon, ale aj nič 02 - Modified: 2020-02-15 19:32:38 - Feat.: 0 - Title: Voľby 2020: Markíza prinesie predvolebné diskusie aj vysielanie počas volebnej noci 03 - Modified: 2020-02-15 19:31:05 - Feat.: 0 - Title: Voľby 2020: TV Joj pripravuje špeciálny volebný program. Do diskusií pozve všetky strany 04 - Modified: 2020-02-15 19:33:02 - Feat.: 0 - Title: Voľby 2020: RTVS prinesie pred voľbami rozhovory s lídrami všetkých strán
01 - Modified: 2023-08-24 08:14:14 - Feat.: - Title: Prieskum: Dve tretiny vydavateľov sa pripravujú na obdobie bez cookies v roku 2023 02 - Modified: 2023-06-07 06:40:41 - Feat.: - Title: Prieskum o kráse: Do módy sa vracia prirodzenosť 03 - Modified: 2023-05-31 10:23:43 - Feat.: - Title: Pre tri štvrtiny Slovákov je pri online nakupovaní dôležitá rýchlosť doručenia 04 - Modified: 2022-09-14 10:20:02 - Feat.: - Title: 2muse Talks: Dobrý prieskum dokáže priniesť kvalitné dáta a pomôcť aj v komunálnych voľbách 05 - Modified: 2022-08-19 03:43:01 - Feat.: - Title: Prieskum: Ktoré značky pív obľubujú Slováci?
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 18:26